Αρχική Special Topics Ζάκυνθος: Γεμάτη αφρούς η παραλία του Τσιλιβί-Τι λένε οι επιστήμονες 

Ζάκυνθος: Γεμάτη αφρούς η παραλία του Τσιλιβί-Τι λένε οι επιστήμονες 

“Άφρισε” η θάλασσα στην παραλία του Τσιλιβί στη Ζάκυνθο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους επισκέπτες, αλλά και ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα.  

0
tslivi afroi
Διαφήμιση

Που αποδίδουν όμως οι επιστήμονες την εμφάνισή αυτού του παράξενου και ασυνήθιστου φαινομένου με αφρούς στην παραλία του Τσιλιβί; Οι επιστήμονες είδαν και φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν ότι στο Ιόνιο υπάρχει αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν.

Αν και αρχικά η σκέψη όλων πήγε στο κακό, λόγω των πολλών περιστατικών ρύπανσης που διαπιστώνονται στο νησί, ωστόσο, οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους, και μιλώντας στο “ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου” εξήγησαν ότι το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως θαλάσσιος αφρός (που έχει να κάνει με την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή οργανικού υλικού από θαλάσσια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκια).

Καθηγητής έκανε αυτοψία στο σημείο

Η «ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου» ενημέρωσε τους καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου για το φαινόμενο με τους αφρούς στην παραλία του Τσιλιβί και μέσα σε λίγη ώρα, έκαναν αυτοψία στο σημείο, ο Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Αναστάσιος Καλημέρης και ο θαλασσοβιολόγος και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Βασίλης Γεροβασιλείου.

Ο θαλάσσιος αφρός είναι πολύ συχνά το οπτικό αποτέλεσμα σε παραλίες διεργασιών που βασίζονται σε παραγωγή οργανικού υλικού είτε από φυτοπλαγκτόν είτε από την «Ποσειδωνία», τα φύκια για παράδειγμα του πυθμένα. Την άνοιξη ξεκινάει η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η παραγωγή οργανικού υλικού από θαλάσσια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκια.

Όταν το υλικό αυτό απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες, με τον κυματισμό που αναπτύσσεται κοντά στην παραλία, πολλές φορές, οδηγεί στην ανάπτυξη ενός παχιού στρώματος λευκού αφρού που μοιάζει σαν σαπουνάδα, αλλά δεν είναι! Είναι θαλάσσιος αφρός οργανικής ή βιολογικής προέλευσης. Συνήθως αυτός ο αφρός είναι και βραχύβιος, μετά από μερικές ώρες εξαφανίζεται, εκτός και αν το φαινόμενο επαναληφθεί την επόμενη μέρα, οπότε μπορεί να παραμείνει».

Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες είδαν και φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν ότι στο Ιόνιο υπάρχει αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν που μπορεί να εξηγεί αυτούς τους αφρούς στην παραλία του Τσιλιβί.

«Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και το γεγονός ότι όπως βλέπουμε και με δορυφορικές φωτογραφίες Sentinel των προηγούμενων ημερών ειδικά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου υπήρχε μια συνήθης για την εποχή και το Ιόνιο αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν στις παραλίες μας ειδικά στη Δυτική Λευκάδα, σχεδόν σε ολόκληρη την Κεφαλονιά, αλλά και στη Ζάκυνθο και στον κόλπο του Λαγανά και στις δυτικές και ανατολικές ακτές.

Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχει να κάνει με κάποιο ρυπαντικό φορτίο από κάποιο πλοίο με χημικά ή με πετρέλαιο ή με οτιδήποτε τέτοιο. Αυτές είναι οι ενδείξεις. Υπάρχει μια μικρότερη πιθανότητα αυτός ο αφρός να προέρχεται από επεισόδιο ρύπανσης μη πετρελαϊκό, δηλαδή, από κάποιο διερχόμενο πλοίο που άφησε λύματα, όμως, και το χρώμα δεν συνάδει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαφήμιση