Αρχική Special Topics Πομπηία: “Ανέπαφο” το αρχαίο εργοτάξιο που ήρθε στο φως-Βίντεο

Πομπηία: “Ανέπαφο” το αρχαίο εργοτάξιο που ήρθε στο φως-Βίντεο

Ένα “ανέπαφο” εργοτάξιο σε άριστη κατάσταση έφεραν στο φως οι ανασκαφές, μέσα στα δωμάτια μιας αρχαίας κατοικίας στην Πομπηία.

0
roman construction
Διαφήμιση
 

Οι στάχτες από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ. “φύλαξαν” σε άριστη κατάσταση για περίπου 2.000 χρόνια, προκειμένου οι αρχαιολόγοι να βρουν έναν ασυνήθιστο θησαυρό, όπως το αρχαίο εργοτάξιο, που ήταν θαμμένο στην Πομπηία!

Στα δωμάτια μιας αρχαίας κατοικίας στην Πομπηία, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα αρχαίο  εργοτάξιο, σε άριστη κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει εργαλεία, αχρησιμοποίητα πλακάκια, τούβλα λαξευμένα από ηφαιστειακό υλικό που ονομάζεται τόφφος και σωρούς ασβέστη για την ανάμειξη του αρχαίου ρωμαϊκού σκυροδέματος.

Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να φαίνεται κάπως κοσμική, αλλά η ανακάλυψη μας δίνει μια εικόνα του πώς οι Αρχαίοι Ρωμαίοι κατασκεύασαν τα κτίρια στα οποία ζούσαν. Και αποκαλύπτει επίσης κάποιες νέες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές κατασκευής που παρήγαγαν κτίρια που σώζονται ακόμη, χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ρωμαϊκό εργοτάξιο στην Πομπηία

 Σωροί ασβέστη. (φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)

Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή IX , μια σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη περιοχή, ακολουθούν προηγούμενες ανασκαφές μιας άλλης, παρακείμενης περιοχής , της περιοχής V , και γεννήθηκαν από την ανάγκη σταθεροποίησης τοίχων από εκρηκτικό υλικό στις παρυφές των τοποθεσιών εκσκαφής «που διακρίνονται επικίνδυνα πάνω από το ανασκαμμένες περιοχές», λέει ο Μάσιμο Οσάνα, Γενικός Διευθυντής Μουσείων της Ιταλίας.

Οι ιστορικοί και οι επιστήμονες είναι γοητευμένοι από το πώς ζούσαν και καινοτομούσαν οι αρχαίοι άνθρωποι, αλλά πολλές από αυτές τις πληροφορίες χάνονται στο χρόνο. Έχουμε ερείπια που αντηχούν, αντικείμενα και θραύσματα αντικειμένων, οστά και, αν είμαστε τυχεροί, γραπτά αρχεία. Αλλά η Πομπηία είναι ένα εντελώς άλλο βασίλειο.

building materials

 Μερικά από τα οικοδομικά υλικά (φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)

Αυτό που συνέβη στους κατοίκους της Πομπηίας ήταν μια τρομακτική τραγωδία, αλλά όταν η καμένη ηφαιστειακή τέφρα έθαψε την πόλη το 79 Κ.Χ., τη διατήρησε, μια στιγμή στο χρόνο παγωμένη για τις επόμενες χιλιετίες. Οι ανασκαφικές εργασίες είναι επίπονες και συνεχείς, αλλά σταδιακά αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης.

Το αρχαίο εργοτάξιο αποκαλύφθηκε σε ένα σπίτι του οποίου η συνεχιζόμενη ανασκαφή είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι ανήκε σε αρτοποιό, με μεγάλο φούρνο. Ένα έργο τέχνης που απεικονίζει ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, καθώς και εκλογικά μανιφέστα που αποκαλύπτουν την υποστήριξη ενός πολιτικού που ονομάζεται Aulus Rustius Verus, έχουν επίσης βρεθεί στο σπίτι. Και τρία θύματα της Πομπηίας –δύο γυναίκες και ένα αγόρι– βρέθηκαν κοντά στον φούρνο.

tally marks
 Σημάδια της κάσας της πόρτας(φωτ.: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας)

Τέλος, η ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει τη μέθοδο ανάμειξης του ρωμαϊκού σκυροδέματος που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι. Προηγουμένως, είχε θεωρηθεί ότι ο ασβέστης αναμειγνύονταν με νερό πριν προστεθεί σε ξηρή άμμο γνωστή ως ποζολάνη για την παραγωγή σκυροδέματος. Μέσω ανάλυσης και πειραματισμού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα: Αντίθετα, ο ξηρός ασβέστης και η ξηρή ποζολάνη αναμειγνύονται μαζί με ζεστό νερό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί ένα πολύ ανθεκτικό, γρήγορα πήσιμο και αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα. Τα υλικά που βρέθηκαν στο πρόσφατα αποκαλυφθέν εργοτάξιο επιβεβαιώνουν αυτή τη μέθοδο, λένε οι αρχαιολόγοι.

Διαφήμιση