Αρχική Ειδήσεις Τέμπη: Το “γάντι” στη Βουλή ρίχνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για...

Τέμπη: Το “γάντι” στη Βουλή ρίχνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για ευθύνες υπουργών

Αποστάσεις από το “πολιτικό παιχνίδι” με φόντο τα Τέμπη παίρνουν οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη, μέσα από τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν ασκεί ευσυνείδητα τα καθήκοντά της.

0
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωση σχετικά με τις εισαγγελική έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρει ότι διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη μένει έξω από το πολιτικό παιχνίδι και ότι οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους, πετώντας το “γάντι” στη Βουλή για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Αναλυτικά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Η Ελληνική Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, διερευνά τις ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα, που τελέστηκαν και ουδείς δύναται να καταλογίσει την οποιαδήποτε πλημμέλεια ή ολιγωρία στη σχετική δικαστική έρευνα, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, κινούμενη προς πάσα κατεύθυνση.
  • Για τις τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών ισχύει η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία η έρευνα των ποινικών ευθυνών των ανωτέρω προσώπων για τα Τέμπη, όπως και η άσκηση της ποινικής διώξεως ανήκουν αποκλειστικά στη Βουλή. Η διάταξη αυτή του άρθρου 86  ισχύει από τη θέσπιση του ισχύοντος Συντάγματος και ουδεμία από τις μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις έχει εισηγηθεί την αναθεώρησή της, αποσκοπεί δε στην απρόσκοπτη λειτουργία των άμεσων οργάνων του κράτους – φορέων της εκτελεστικής εξουσίας ώστε αφ’ ενός  οι φορείς αυτοί να μην βρίσκονται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένοι σε διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αφ’ ετέρου οι πράξεις τους σε επίπεδο προκαταρκτικής έρευνας και άσκησης δίωξης να υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, ήτοι του κατεξοχήν θεσμικού οργάνου άσκησης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
  • Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί θεσμό της Ε.Ε., στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει μόνο η έρευνα και η δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών εν γένει συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα των ποινικών ευθυνών του δυστυχήματος των Τεμπών ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία δύναται να αξιοποιεί και τα όποια πορίσματα  της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε οποιοδήποτε  αντικείμενο της αρμοδιότητάς της.
  • Η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατά την άσκηση των εισαγγελικών καθηκόντων της δεν είναι θεσμικά ορθό να εισηγείται την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία (διαδικασία αναθεώρησης) ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και καθορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 110 του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση κλονίζεται η αρχή της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η πίστη των πολιτών στον θεσμό. 
  • Τέλος, η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει διακριτή δικαιοδοσία, σαφώς καθοριζόμενη, η οποία δεν δύναται να υποκαθίσταται αλλά ούτε και να υπονομεύεται από οποιαδήποτε θεσμικά όργανα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελληνικής Πολιτείας. Κάθε δικαστική έρευνα διεξάγεται εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει κριθεί ασύμβατο είτε με το Σύνταγμα, είτε με το Ενωσιακό Δίκαιο.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπενθυμίζει τις ανωτέρω αναμφισβήτητες αρχές, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη μένει έξω από το πολιτικό παιχνίδι και οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους.

Διαφήμιση