Αρχική Special Topics Και στα…γραπτά των Χετταιών ο Τρωικός πόλεμος

Και στα…γραπτά των Χετταιών ο Τρωικός πόλεμος

0
troikow polemos
Διαφήμιση

Ένα ακόμη “τεκμήριο” ότι ο Τρωικός πόλεμος, που άλλοτε θεωρούνταν απλά ένας μύθος, αποτελεί γεγονός βρέθηκε με την ανακάλυψη της πινακίδας των Χετταίων, αλλά και μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ ενός άγνωστου ηγεμόνα των Χετταίων και ενός ατόμου που ονομάζεται Pariyamuwa.

Σύμφωνα με τον γλωσσολόγο και Λέκτορα Κλασικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Michele Bianconi η πινακίδα των Χετταίων παρουσιάζει εντυπωσιακές αντιστοιχίες με την αφήγηση της Ιλιάδας του Ομήρου.

doureios ippos

«Μια πινακίδα των Χετταίων που αφηγείται τον Τρωικό Πόλεμο;» αναρωτιέται ο Michele Bianconi. Όπως σημειώνεται η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πινακίδα των Χετταίων δείχνει την αλληλογραφία μεταξύ ενός άγνωστου ηγεμόνα των Χετταίων και ενός ατόμου που ονομάζεται Pariyamuwa (Πρίαμος), πιθανώς βασιλιάς της πόλης.

Η πρώτη γραμμή φαίνεται να αναφέρεται σε μια επίθεση από τους γιους του Attaršiya (πιθανόν Ατρέα ή Ατρειδών) των Ahhiyawa (έτσι ονόμαζαν τους Αχαιούς) στην πόλη Taruiša (Τροία), που και οι δύο είναι γνωστές σε εμάς από άλλες χετταϊκές πηγές.

Ο προφανώς δακτυλικός (σπονδυλικός) ρυθμός του λουβιανού αποσπάσματος είναι σίγουρα τυχαίος.

 

Διαφήμιση