Αρχική Special Topics Ολική έκλειψη Ηλίου: Mε θεατές σε 9 πόλεις και κωμοπόλεις που θα...

Ολική έκλειψη Ηλίου: Mε θεατές σε 9 πόλεις και κωμοπόλεις που θα έχουν μια εκπληκτική θέα

  • Το σπάνιο αστροπαρατηρητικό θέαμα σκοτεινιάζει για λίγο τους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ορισμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να δουν μια μερική έκλειψη, όπου μέρος του ήλιου καλύπτεται
0
έκλειψη ήλιου
Εικόνα: Andrew Studer
Διαφήμιση

 

Αυτό που περιγράφεται ως το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός της δεκαετίας συμβαίνει τελικά σήμερα  · Η ολική έκλειψη Ηλίου-όταν το φεγγάρι αποκλείει εντελώς το πρόσωπο του ήλιου- πραγματοποιείται νωρίς σήμερα το απόγευμα, 8 Απριλίου.

Κάνοντας για λίγο τους εξωτερικούς χώρους σκοτεινούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, το θέαμα θα είναι ορατό για περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής λωρίδας της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής.

Ενώ η ολική έκλειψη ηλίου δεν θα είναι ορατή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε εννέα πόλεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας θα δούμε μια “μερική” έκλειψη ηλίου, όπου ο ήλιος καλύπτεται εν μέρει από το φεγγάρι, κάνοντας το να μοιάζει σαν να έχει “δαγκωθεί” ο ήλιος.

Οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας του 2020
Εντυπωσιακή ολική έκλειψη Ηλίου πάνω από το αστεροσκοπείο La Silla στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Ο φωτογράφος ευθυγράμμισε και στοίβαξε 96 καρέ μαζί, αποκαλύπτοντας τις λωρίδες και την αχνή κορώνα. Τα αστέρια έγιναν επίσης ορατά, συμπεριλαμβανομένου του Betelgeuse, αριστερά, το οποίο άρχισε να εξασθενεί τους επόμενους μήνες (SEBASTIAN VOLTMER/GERMANY)

Θα είναι λοιπόν ορατή η εκπληκτική αστρονομική επίδειξη από την πόλη σας;

Μια ολική έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η σελήνη και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται τέλεια και η σελήνη είναι αρκετά κοντά μας ώστε να καλύπτει ολόκληρο τον ήλιο, από τη δική μας οπτική γωνία.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, το φεγγάρι ρίχνει μια μικροσκοπική σκιά στην επιφάνεια της Γης”, δήλωσε ο Δρ Robert Massey, αναπληρωτής διευθυντής της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

‘Οι άνθρωποι που στέκονται σε αυτή τη σκιά καθώς κινείται πάνω τους είναι αρκετά τυχεροί για να δουν μια ολική έκλειψη ηλίου’.

Η αποκαλούμενη “Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη”, σήμερα, Δευτέρα σηματοδοτεί την πρώτη ολική ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή οπουδήποτε στον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2021 και την πρώτη που θα παρατηρηθεί από τις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2017.

Το μονοπάτι ολικότητάς της – όπου η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή – θα εκτείνεται από τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό έως τις πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, το Ιλινόις, το Οχάιο και η Νέα Υόρκη, νωρίς το απόγευμα τοπική ώρα.

Στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο της προς τον Καναδά, κινούμενη από την πόλη του Μόντρεαλ προς τις επαρχίες του New Brunswick και του Newfoundland.

Ωστόσο, ίσως υπάρξει η ευκαιρία να δούμε μια μερική έκλειψη λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα στο δυτικό Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, μεταξύ περίπου 19:50 BST και 20:50 BST.

Το Εδιμβούργο, η Γλασκώβη, το Μπέλφαστ και το Λίβερπουλ είναι μεταξύ των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου που πιθανόν να έχουν την καλύτερη πιθανή θέα, μαζί με την κομητεία Ντόνεγκαλ στην Ιρλανδία, δήλωσε ο Δρ Μάσεϊ.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δείτε μια μερική έκλειψη ηλίου, όπου ένα μικρό μέρος του ήλιου καλύπτεται – ένα μικρό ποσοστό αποκλείεται από το φεγγάρι”, είπε.

‘Αν έχετε καθαρό ουρανό, αυτό θα είναι ορατό λίγο πριν από τη δύση του ηλίου’.

Η σκιασμένη περιοχή σηματοδοτεί τη σκιά της σελήνης που κινείται πάνω από τη Γη στις 8 Απριλίου- οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή θα δουν μόνο μερική έκλειψη, εκτός αν βρίσκονται στη διαδρομή που διατρέχει η μαύρη κουκκίδα ακριβώς στο κέντρο – σε αυτή την περίπτωση θα δουν ολική έκλειψη ηλίου.

έκλειψη ηλίου

Αν βρίσκεστε στη Βόρεια Αμερική στις 8 Απριλίου, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή κατά μήκος μιας “διαδρομής ολικότητας”, η οποία θα ξεκινά από το Μεξικό και θα περνά από το Τέξας, όπου θα ταξιδέψει μέχρι τη Νέα Αγγλία και θα καταλήξει στον Καναδά.

Σε οποιαδήποτε τοποθεσία κατά μήκος της διαδρομής ολικότητας, οι άνθρωποι θα δουν μια μερική έκλειψη ακολουθούμενη από την ολική έκλειψη και στη συνέχεια πάλι μια μερική έκλειψη, καθώς το φεγγάρι κινείται μέσα και μετά έξω από τη θέση του.

Όποια και αν είναι η θέση σας κατά μήκος της διαδρομής της ολικότητας, η ολική έκλειψη θα είναι ορατή για περίπου τέσσερα λεπτά – οπότε καλύτερα να δώσετε αρκετό χρόνο για να έχετε καλή θέα.

Με οποιαδήποτε έκλειψη (ολική, μερική ή άλλη) είναι σημαντικό να μην κοιτάτε απευθείας τον ήλιο με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια του συμβάντος – ούτε καν με γυαλιά ηλίου, κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Ένας απλός προβολέας pinhole, γυαλιά θέασης της ηλιακής έκλειψης, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε από το διαδίκτυο, ή ειδικά ηλιακά φίλτρα είναι πολύ πιο ασφαλή.

Το να κοιτάζετε απευθείας τον ήλιο με γυμνό μάτι είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη ή τύφλωση.

‘Κατά τη διάρκεια της μερικής φάσης της έκλειψης είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή ο ήλιος παραμένει εξαιρετικά φωτεινός’, δήλωσε ο Δρ Massey.

“Ακόμα και όταν σου έχει απομείνει ένα λεπτό μισοφέγγαρο, είναι ακόμα αρκετά εύκολο να βλάψεις τα μάτια σου.

“Αντ’ αυτού, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι είτε να πάτε σε μια δημόσια εκδήλωση όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορεί να προβάλλουν μια εικόνα του ήλιου που μπορείτε να κοιτάξετε.

‘Ή αν μπορείτε να αποκτήσετε πιστοποιημένα, κατάλληλα, καλών προδιαγραφών γυαλιά έκλειψης (μπορείτε να τα αγοράσετε από το διαδίκτυο), τα οποία εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του επιβλαβούς φωτός από τον ήλιο.

Η έκλειψη μπορεί επίσης να παρατηρηθεί με ασφάλεια με καθημερινά αντικείμενα, όπως ένα σουρωτήρι κουζίνας ή δύο κομμάτια χαρτί και μια καρφίτσα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια οθόνη προβολής των ακτίνων του ήλιου.

Δυστυχώς, μέρη όπως το Λονδίνο και άλλες περιοχές ανατολικότερα στην ηπειρωτική Ευρώπη δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν μάρτυρες του γεγονότος.

“Στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα δούμε τίποτα απολύτως, εν μέρει επειδή ο ήλιος θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα από τη δική μας οπτική γωνία”, δήλωσε ο Δρ Μπράουν.

Δυστυχώς, η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου δεν είναι ορατή στο Ηνωμένο Βασίλειο για άλλα 66 χρόνια. Θα συμβεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2090 και θα είναι η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου ορατή από τη Βρετανία από τις 11 Αυγούστου 1999 και η πρώτη ορατή από την Ιρλανδία από τις 22 Μαΐου 1724.

Μετά από σήμερα, η επόμενη ηλιακή έκλειψη είναι μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στις 2 Οκτωβρίου, αλλά θα είναι ορατή μόνο από τις νότιες άκρες της Αργεντινής και της Χιλής, καθώς και από το νησί του Πάσχα στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παραγουάης και του Περού, καθώς και η Χαβάη και η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να δουν μερική έκλειψη ηλίου εκείνη την ημέρα.

Έκλειψη ηλίου

Πώς να παρακολουθήσετε μια ηλιακή έκλειψη με ασφάλεια

-Δεν είναι ποτέ ασφαλές να κοιτάτε απευθείας τον Ήλιο, ακόμη και αν ο Ήλιος είναι μερικώς ή κυρίως καλυμμένος.

-Όταν παρακολουθείτε μια μερική ηλιακή έκλειψη, πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλιακής παρατήρησης ή έκλειψης καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης, εάν θέλετε να κοιτάτε τον Ήλιο.

-Τα γυαλιά ηλιακής παρατήρησης ή έκλειψης ΔΕΝ είναι κανονικά γυαλιά ηλίου.

-Τα κανονικά γυαλιά ηλίου δεν είναι ασφαλή για την προβολή του Ήλιου.

-Εάν βρίσκεστε στη διαδρομή μιας ολικής ηλιακής έκλειψης, μπορείτε να βγάλετε τα γυαλιά ηλιακής παρατήρησης ή έκλειψης μόνο όταν η Σελήνη αποκλείσει εντελώς τον Ήλιο.

-Εάν δεν έχετε γυαλιά ηλιακής παρατήρησης ή έκλειψης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική έμμεση μέθοδο, όπως έναν προβολέα με τρύπα στην άκρη.

-Οι προτζέκτορες παραθυρόφυλλων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κοιτάτε απευθείας τον Ήλιο, αλλά για να προβάλλετε το ηλιακό φως σε μια επιφάνεια.

ΠΗΓΗ: NASA

 

Διαφήμιση