Αρχική Special Topics - 2 Η «Σκυτάλη της Φύσης» από το Οcean Race στους Ηγέτες του 9ου...

Η «Σκυτάλη της Φύσης» από το Οcean Race στους Ηγέτες του 9ου “Our Ocean Conference”

Το “Legend”, αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος “Ericsson1” του Οcean Race κατέπλευσε στη Μαρίνα Φλοίσβου, με αφορμή το 9ο “Our Ocean Conference” και το 7ο “Youth Leadership Summit”, τα οποία χρηματοδοτεί και συνδιοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα πραγματοποιηθούν στις 16 – 17 Απριλίου και στις 15 Απριλίου, αντιστοίχως, στην Αθήνα.
0
idryma niarxos
Διαφήμιση
Το πλήρωμα του σκάφους ξεκίνησε από τη Γένοβα της Ιταλίας για να παραδώσει τη «Σκυτάλη της Φύσης» – “Relay4Nature” από το Οcean Race στους ηγέτες της Παγκόσμιας Διάσκεψης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μία σκυτάλη, με μηνύματα για την εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών που αφορούν στην προστασία των θαλασσών, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη ρύθμιση του κλίματος. Πέραν του OOC η σκυτάλη “Relay4Nature” παραδίδεται και στο πλαίσιο άλλων Συνεδρίων, Διασκέψεων, κ.λπ., διεθνούς εμβέλειας, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το περιβάλλον.
Σε μια συμβολική σκυταλοδρομία που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 15 Απριλίου στις 2 μ.μ., (από τη Μαρίνα Φλοίσβου προς το ΚΠΙΣΝ) η «Σκυτάλη της Φύσης» του Οcean Race θα παραδοθεί από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, κ. Peter Thomson, στην Συντονίστρια του “Our Ocean Conference 2024”, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, παρουσία διακεκριμένων συμμετεχόντων στη Διάσκεψη.
Στις 17 Απριλίου, μετά την τελετή λήξης του 9ου “Our Ocean Conference”, η «Σκυτάλη της Φύσης» του Οcean Race, θα συνεχίσει το ταξίδι της, με σκοπό να περάσει το μήνυμα της Ελλάδας στους διοργανωτές της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Ωκεανό, “United Nations Ocean Conference” (UNOC2025), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας, τον Ιούνιο του 2025.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του σκάφους στη χώρα μας (έως τις 17 Απριλίου), το πλήρωμα θα παρουσιάζει το σκάφος, την ιστορία του και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του “The Ocean Race” σε μικρούς και μεγάλους φίλους της θάλασσας, που θα το επισκεφτούν στην Μαρίνα Φλοίσβου.
Το ελληνικό ταξίδι της «Σκυτάλης της Φύσης» υποστηρίζουν η FLISVOS MARINA, η EDIT AUTOMATION και η SKIPPER ONDECK.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για τη βιντεοσκόπηση μέσα στην Μαρίνα Φλοίσβου, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την Υπεύθυνη Δήλωση, που επισυνάπτεται.
Πληροφορίες για τη σκυταλοδρομία:
Πότε: Δευτέρα, 15 Απριλίου στις 2 μ.μ.
Που: Μεταξύ Προβλήτας Α και Προβλήτας Β της Μαρίνας Φλοίσβου
ωκεανοί
7ο “Our Ocean Youth Leadership”
Σύνοδος νέων αφιερωμένη στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην καινοτομία
Περισσότεροι από 100 νέοι -από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο – που ασχολούνται με τη γαλάζια οικονομία, το περιβάλλον, και την καινοτομία, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο 7ο “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024.
Θα προηγηθεί σήμερα, Κυριακή (14/4) εκστρατεία καθαρισμού παραλίας από τους νεαρούς συνέδρους. Σημειώνεται πως οι παραπάνω πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται στo πλαίσιo του 9ου “Our OceanConference” (OOC), που φιλοξενείται από την Ελλάδα (16-17/4), επίσης στο ΚΠΙΣΝ.
Τις εργασίες των συνέδρων θα χαιρετίσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Συντονίστρια του Our Ocean Conference, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Υφυπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για θέματα ωκεανών, κυρία Jennifer R. Littlejohn, η Πρόεδρος της Helmepa και Intermepa, κυρία Σεμίραμις Παλιού, o Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, κ. Γιώργος Προκοπίου και ο Επικεφαλής Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Sustainable Ocean Alliance, κ. Brandon Levy.
Στόχος του “OOC- Youth Leadership Summit” είναι να δώσει βήμα στους νέους, με σκοπό να συμβάλλουν, ουσιαστικά και δημιουργικά, στο δημόσιο διάλογο για την προστασία των ωκεανών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, την πολιτική, τον ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών θα πλαισιώσουν τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες τους.
Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, στο πλαίσιο της μετάβασης του πλανήτη σε μια έξυπνη, βιώσιμη και συμπεριληπτική, γαλάζια οικονομία, η 7η Διάσκεψη “Our Ocean Youth Leadership” υπογραμμίζει την ανάγκη για διεπιστημονικότητα και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία των προγραμμάτων αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε τομείς εκπαίδευσης, που αφορούν στη θάλασσα. 
Το “Our Ocean Youth Leadership” στηρίζεται από το Διεθνή Οργανισμό Sustainable Ocean Alliance, την HELMEPA (Blue Horizons partnership with the Yacht Club of Greece), τον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, κ. Γιώργο Προκοπίου και από “The Sasakawa Peace Foundation”, ενώ βρίσκεται υπό την επιμέλεια της Δρος Αυγερινοπούλου. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλε σημαντικά η Ελληνική Εθελοντική Ομάδα Νέων του 7ου YLS.
Διαφήμιση