Αρχική Special Topics - 2 Η κλιματική κρίση στην Ελλάδα: Πέντε ιστορίες μαθητών

Η κλιματική κρίση στην Ελλάδα: Πέντε ιστορίες μαθητών

 

Όταν λέμε ότι η κλιματική κρίση χτυπά τη γειτονιά μας, τι εννοούμε; Μαθητές και μαθήτριες πέντε σχολείων από περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, μας μεταφέρουν τις δικές τους εικόνες και τους δικούς τους προβληματισμούς και μας καθιστούν κοινωνούς των δικών τους εμπειριών, σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση.

0
klimatiki krisi
Διαφήμιση

Τη διάσταση που παίρνει η κλιματική κρίση στη δική τους “γειτονιά”, μέσα το δικό τους βλέμμα, θα μας δείξουν την προσεχή Τετάρτη, μαθητές πέντε σχολείων από περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (Βόλος, Εύβοια, Αττική, Αίγιο και Καλαμάτα).
Θα μοιραστούν τις ιστορίες τους μ’ εμάς, με τη μορφή διαδικτυακής διαβούλευσης, καταθέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κλιματικά συστήματος διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Climate Crisis in the “Hood”: 5 ιστορίες μαθητών και μαθητριών για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί, μέσω Zoom, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00 – 19.30. Ζωντανά θα μεταδώσει το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ.
Συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, στο πλαίσιο του διεθνούς θεματικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».
Στην εκδήλωση, μαθητές και μαθήτριες σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή τους και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Στη συνέχεια, κάθε σχολείο θα απευθύνει ένα ερώτημα στο πάνελ των ειδικών που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, με σκοπό να μάθουν πώς να προστατευτούν από τις φυσικές καταστροφές αλλά και πώς μπορούν οι ίδιοι να συμβάλλουν ώστε να αναστραφούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή τους.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γύρω από την κλιματική αλλαγή μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών και τον διάλογο με ειδικούς, επιδιώκοντας να προβληματίσει και να ενημερώσει το κοινό για τις δυνατότητες μιας κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

“Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”

neoidhmosiografoi

Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1994 με χειριστή και συντονιστή  την ΕΕΠΦ. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια και οι δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει μαθητές από 11 έως 18 ετών, να διερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να προτείνουν λύσεις, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, η φωτογραφία και το βίντεο.
Kατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2023-2024, συμμετέχουν στο πρόγραμμα 48 σχολικές μονάδες από όλη τη χώρα, 55 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 1100 μαθητές και μαθήτριες. Το 2022 η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό, σε συνεργασία με μαθητές της Τουρκίας, στην κατηγορία Άρθρο με διεθνή Συνεργασία, στην ηλικιακή ομάδα 11-14.

 

Διαφήμιση