Αρχική Ειδήσεις “Φουλ” στα φυτοφάρμακα τα προϊόντα από την Τουρκία-Απορρίφθηκαν 80 τόνοι κατά την...

“Φουλ” στα φυτοφάρμακα τα προϊόντα από την Τουρκία-Απορρίφθηκαν 80 τόνοι κατά την είσοδό τους στη χώρα μας

Λεμονάκια μυρωδάτα που είναι “φουλ” στα φυτοφάρμακα διοχετεύει η Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στα σύνορα της οποίας εντοπίστηκαν και “έφαγαν πόρτα” κατά την προσπάθεια εισόδου τους πάνω από 80 τόνοι ποικίλων προϊόντων μέσα σε ένα εξάμηνο! 

0
lachanika
Διαφήμιση

 

Όπως φαίνεται τα φυτοφάρμακα και η χρήση τους από την Τουρκία είναι σύνηθες φαινόμενο, καθώς εδώ και χρόνια εντοπίζονται και μπλοκάρονται τεράστιες ποσότητες νωπών προϊόντων που επιχειρούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. 

Σύμφωνα με τοπικό ΜΜΕ του Έβρου, συνολικά 80.696 κιλά προϊόντων εκ των οποίων το 99% (79.696 κιλά) ήταν προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων απορρίφθηκαν στο Τελωνείο Κήπων το δεύτερο 6μηνο του 2023.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις απορρίψεις προϊόντων στο τελωνείο Κήπων από την 1-7-2023 έως τις 31-12-2023.

Οι απορρίψεις έγιναν κατόπιν ελέγχων των Γεωπόνων και ελεγκτών ποιότητας, του Τμήματος Φυτουγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Π.Ε Έβρου.

Συνολικά απορρίφθηκαν 80.696 κιλά προϊόντων εκ των οποίων το 99% (79.696 κιλά) ήταν προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Το προϊόν με τη μεγαλύτερη ποσότητα απόρριψης λόγω φυτοφαρμάκων ήταν τα λεμόνια.

Λεμόνια1

Εισαγωγές από Τουρκία-Από ψάρια μέχρι φιστίκια 

Η Ελλάδα κάνει εκτός όλων των άλλων και μαζικές εισαγωγές τουρκικών ψαριών, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο προϊόν να είναι πλέον το 5ο σημαντικότερο που εισάγει η Ελλάδα από την Τουρκία.

Το 2022, η Ιταλία είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια προέλευσης Τουρκίας.

Μετά από συνοριακό έλεγχο των Ιταλικών αρχών σε φορτίο με φιστίκια με κέλυφος βρήκαν αφλατοξίνες πέρα ​​από τα επιτρεπόμενα όρια».

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες μυκοτοξινών και παράγονται από μυκητιακή δράση κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εδώ και χρόνια οι αρχές στα τελωνεία στον Έβρο μπλοκάρουν κάθε χρόνο τόνους ακατάλληλων τροφίμων από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και πάλι περνούν χιλιάδες τόνοι από αυτά.

Η εισαγωγή προϊόντων προς κατανάλωση των εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, από τις λεγόμενες Τρίτες χώρες, αποτελεί ένα σχέδιο όνειδος για την πολιτική ελίτ των Βρυξελλών, και αποτελεί πεδίο διευρύνσεως από τις δικαστικές αρχές.

Η Τουρκία και πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής αγνοούν βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τρόπους, προκαλώντας πολλά προβλήματα πιθανότατα στην Υγεία των καταναλωτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Διαφήμιση