Αρχική Ειδήσεις Οδησσός: Διεθνής κατακραυγή για την πυραυλική επίθεση κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη (Βίντεο)

Οδησσός: Διεθνής κατακραυγή για την πυραυλική επίθεση κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη (Βίντεο)

Την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, κοντά στο σημείο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα καταδικάζει απερίφραστα η ευρωπαϊκή ηγεσία την ώρα που η είδηση μεταδόθηκε από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ.

0
UCRANIA GUERRA
Διαφήμιση

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, κοντά στο σημείο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα.

Σύνταξη: ecozen.gr

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στο “X” η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

Σε ανάρτησή του στο X o Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε μεταξ΄λυ άλλων: Μόνο το προηγούμενο βράδυ, 20 drones “Shahed” επιτέθηκαν στην Οδησσό. Ένα άλλο χτύπημα πυραύλων έπληξε την πόλη σήμερα το πρωί, (σ.σ 6/3) τραυματίζοντας και σκοτώνοντας ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη προστασία. Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον λαό μας στο νότο της Ουκρανίας. Θα υπάρξουν επίσης διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες και τους ηγέτες τους. Κάθε πράξη υποστήριξης εκτιμάται ιδιαίτερα”.

&

nbsp;

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.

Βίντεο- ντοκουμέντο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης

Εν τω μεταξύ, βίντεο- ντοκουμέντο από τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης με στόχο την αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε νωρίτερα το protothema.gr.

Σε άλλη ανάρτηση ο Β Ζελένσκι ανέφερε: “Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ συζητήσαμε τρόπους επέκτασης του χώρου ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για την προστασία της πρώτης γραμμής και όλων των πόλεων μας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού. Η Ουκρανία απαιτεί περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Ενημερωθήκαμε επίσης για τη λειτουργία του διαδρόμου σιτηρών και την κατάσταση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η ασφάλεια των λιμενικών υποδομών. Μιλήσαμε επίσης με τη στρατιωτική διοίκηση για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Οδησσού και στο νότιο μέτωπο, καθώς και για μέτρα αντιμετώπισης του ρωσικού στόλου. Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα που βοηθά το κράτος και την κοινωνία μας στην προστασία της ζωής”.

&

Την ώρα της ισχυρής έκρηξης η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατευθυνόταν στο λιμάνι της Οδησσού, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

«Αποστολή επετεύχθη, χτυπήσαμε αποθήκη με drones» λένε οι Ρώσοι

Η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, χτυπήθηκε «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με έναν Ουκρανό ανώτατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 880 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερους από 170 πυραύλους στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού από πέρσι τον Ιούλιο. Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο λιμάνι από τα μέσα Ιουλίου, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία με βάση την οποία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ακούσαμε ξαφνικά σειρήνες, δυστυχώς υπάρχουν 3 νεκροί»

Τις στιγμές που βίωσε κατά τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, κοντά στην ελληνική αποστολή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιέγραψε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή, που βρίσκεται στο σημείο. «Ακούσαμε ξαφνικά τις σειρήνες να ηχούν, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε πυραυλικό χτύπημα για το οποίο ακολούθησαν αντίμετρα, δυστυχώς υπάρχουν τρεις νεκροί», είπε.

Διαφήμιση