Αρχική Special Topics Που είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Απαντήσεις από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Που είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Απαντήσεις από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δεκαετίες τώρα όλοι αναζητούν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αναζήτησή του από ιστορικούς και αρχαιολόγους έχουν διχάσει, έχουν προκαλέσει “διαμάχες”, εξάπτοντας τη φαντασία και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το αιώνιο αυτό ερώτημα!

0
megas alexandros
Διαφήμιση

 

Το ερώτημα για το που βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει επανέλθει στο επίκεντρο των συζητήσεων, μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία είναι πεπεισμένη για την τοποθεσία, υποδεικνύοντας την Βεργίνα, εκεί όπου υποστηρίζουν άλλοι αρχαιολόγοι, ότι βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Αλέξανδρου.

Μάλιστα, για να υπερασπιστεί την άποψη της παρέθεσε τα κάτωθι 6 επιχειρήματα:

  • Το ελαφαντοστέινο ομοίωμα του Αλέξανδρου,
  • Η παράσταση στη ζωφόρο που δείχνει μια δράση η οποία για να αποτυπωθεί έπρεπε προηγουμένως να έχει συμβεί
  • Η αρχική επιθυμία του Μακεδόνα να ταφεί στον τόπο του,
  • Το χρονικό κενό από την ταφή στο σημείο που ξέρουμε, μέχρι να κατασκευαστεί το μαυσωλείο
  • Το ύψος του νεκρού που, όπως λέει, δε μοιάζει με του πατέρα, αλλά περισσότερο με του ίδιου του Αλέξανδρου και τέλος
  • Τον χουντίτη, ένα ορυκτό της Αιγύπτου που βρέθηκε στον τάφο.

Στην κ. Αρβελέρ, «απάντησε» η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, λέγοντας ότι τα στοιχεία, δείχνουν ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος, είναι του Φιλίππου. Όπως τόνισε μάλιστα η αρχαιολόγος, το συγκεκριμένο μνημείο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους και όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος νεκρός στον συγκεκριμένο τάφο, διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, επομένως αποκλείεται εξαρχής ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στα 33 του χρόνια.

Ωστόσο η ανθρώπινη περιέργεια οδήγησε τον ιστότοπο Dnews να λάβει και την άποψη που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη. Η απάντησή της, δείχνει, ότι το θέμα, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα.

Alexander the Great

Τι λέει η τεχνητή νοημοσύνη για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί μέσα στα αιώνες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά η τοποθεσία του. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, πιθανότατα κοντά στην πόλη που ίδρυσε και ο ίδιος.

Πολλοί αρχαιολογικοί ενδιαφέρονται για το θέμα και συνεχίζουν να αναζητούν τον τάφο του Αλεξάνδρου. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο τάφος μπορεί να είναι θαμμένος κάτω από την σύγχρονη πόλη της Αλεξάνδρειας, πιθανώς κάτω από τον περίφημο φάρο της πόλης ή κάπου κοντά στην αρχαία βασιλική σήραγγα της Αλεξάνδρειας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ακριβή τοποθεσία του τάφου, και η ακριβής τοποθεσία ενδέχεται να παραμείνει ένα μυστήριο για πολλά χρόνια ακόμη.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η πιθανότητα να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι περισσότερο συγκεντρωμένη σε δύο κύριες περιοχές:

  1. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη και είναι λογικό να ήθελε να ταφεί κοντά σε αυτήν. Ακόμη, η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή συνεχίζει να αναζητεί τον τάφο του εκεί.
  2. Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα, τη γενέτειρά του. Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αλεξάνδρεια, ορισμένοι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν αυτήν την περιοχή ως πιθανό τόπο ταφής.

Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις και τις ερευνητικές προσπάθειες, δεν υπάρχει ακόμη η απόλυτη βεβαιότητα για την ακριβή τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Διαφήμιση