Αρχική Special Topics Ισλανδία: Η λάβα απειλεί να καταπιεί το Γκρίνταβικ (Βίντεο)

Ισλανδία: Η λάβα απειλεί να καταπιεί το Γκρίνταβικ (Βίντεο)

Η πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου στο Γκρίνταβικ της  Ισλανδίας, τους τελευταίους 4 μήνες,  απειλεί να καταπιεί κυριολεκτικά την πόλη που εκκενώθηκε, ενώ απόκοσμες εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου!

0
iceland volcano
Διαφήμιση

Νέα κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί σε εφαρμογή στην πόλη Γκρίνταβικ στην Ισλανδία που εκκενώθηκε καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η λάβα θα την «καταπιεί» κατά την τέταρτη και πιο ισχυρή έκρηξη από τον περασμένο Δεκέμβριο!

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το βράδυ της Κυριακής 17/3  η ένταση της έκρηξης μειώθηκε, ενώ η ισλανδική αστυνομία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγο μετά την έκρηξη στις 20:23 το βράδυ του Σαββάτου16/3

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην αντιμετώπιση της κατάστασης παρακολουθούσαν την προέλαση της λάβας, “η οποία ήταν αργή και σταθερή από” το πρωί της Κυριακής. Είπε ότι η λάβα βρισκόταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον αγωγό διανομής νερού που προέρχεται από τον κοντινό σταθμό παραγωγής ενέργειας Svartsengi.

Iceland Volcano
Καπνοί υψώνονται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ Hagafell και Stóri-Skógfell, στην Ισλανδία, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024. MARCO DI MARCO / AP (AP Photo/Marco di Marco)

“Όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ένταση της έκρηξης μειώθηκε και τώρα υπάρχουν τρία ενεργά ανοίγματα στην εκρηκτική σχισμή”, ανέφερε ο ΙΜΟ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι “η σεισμική δραστηριότητα μειώθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας”. “Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ παρόμοια με τις τρεις προηγούμενες εκρήξεις στη σειρά του κρατήρα Sundhnukur“, ανακοίνωσε  ο ΙΜΟ.

4KT6HA4 000 34LL7TC jpg

Όπως γράφει ο δικτυακός τόπος της Monde “oι περίπου 4.000 κάτοικοι του Γκρίνταβικ πήραν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις στις 19 Φεβρουαρίου, αφού είχαν απομακρυνθεί από τις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο μόνο περίπου εκατό επέλεξαν να το κάνουν. Σε εκείνη την περίπτωση, εκατοντάδες δονήσεις προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και άνοιξαν τεράστιες ρωγμές στους δρόμους. Τους σεισμούς ακολούθησε μια ηφαιστειακή ρωγμή στις 18 Δεκεμβρίου που γλίτωσε το χωριό. Όμως μια ρωγμή άνοιξε ακριβώς στην άκρη της πόλης τον Ιανουάριο, στέλνοντας λάβα να ρέει στους δρόμους και κάνοντας τρία σπίτια στάχτη, ενώ ακολούθησε μια τρίτη έκρηξη κοντά στο χωριό στις 8 Φεβρουαρίου.

Οι εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες έχουν επίσης προκαλέσει φόβους για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi, το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό σε περίπου 30.000 ανθρώπους στη χερσόνησο. Το εργοστάσιο εκκενώθηκε και λειτουργεί εξ αποστάσεως από την πρώτη έκρηξη στην περιοχή, ενώ έχουν κατασκευαστεί αναχώματα για την προστασία του.

Διαφήμιση