Αρχική Special Topics Έλον Μασκ: Ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink! -Βίντεο

Έλον Μασκ: Ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink! -Βίντεο

Στη δημοσίευση ενός βίντεο με έναν άνδρα με εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink, που παίζει σκάκι σε H/Y μόνο με τη σκέψη προχώρησε ο ‘Ελον Μασκ. 

0
NEUROLINK
Διαφήμιση

 

Το βίντεο του Έλον Μασκ καταγράφει τον 29 χρονο Νόουλαντ Αρμπό, που είναι ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ στον εγκέφαλό του και μπορεί να παίζει σκάκι μόνο με την σκέψη και αντίπαλο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή!

Ο 29χρονος Νόουλαντ Αρμπό, που είναι παραπληγικός είναι ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό του και στο βίντεo εμφανίζεται να επιδεικνύει λάμποντας από χαρά τις νέες του δυνατότητες, μετακινώντας τον κέρσορα από την μία άκρη της σκακιέρας στην άλλη, ενώ η διαδικασία καταγράφεται από έναν μηχανικό.

«Βλέπετε αυτόν τον κέρσορα στην οθόνη; Αυτός είμαι εγώ… είναι μόνο η δύναμη του μυαλού μου» ακούγεται να λέει ο άνδρας που έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω πριν από οχτώ χρόνια, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης.

 

«Στο ξεκίνημα προσπαθούσα να κουνήσω π.χ. το δεξί μου χέρι αριστερά, δεξιά, μπροστά, πίσω. Κι από εκεί, νομίζω ότι απλά έγινε διαισθητικό για εμένα να αρχίσω να φαντάζομαι τον κέρσορα να κινείται».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του μηχανικού της Neuralink σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας, o 29χρονος εξηγεί ότι προηγήθηκε μια διαδικασία εκπαίδευσης, κατά την οποία χρειάστηκε να μάθει να διαφοροποιεί τη φανταστική κίνηση από την απόπειρα κίνησης.

«Στο ξεκίνημα προσπαθούσα να κουνήσω π.χ. το δεξί μου χέρι αριστερά, δεξιά, μπροστά, πίσω. Κι από εκεί, νομίζω ότι απλά έγινε διαισθητικό για εμένα να αρχίσω να φαντάζομαι τον κέρσορα να κινείται».

Η επιτυχής χρήση της τεχνολογίας της Neuralink από τον παραπληγικό άνδρα σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ενισχύει τις πεποιθήσεις αρκετών ειδικών ότι το συγκεκριμένο τσιπ έχει την προοπτική να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα ανθρώπων με αναπηρία.

Στο βίντεο ο Αρμπό μιλάει για τις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή του η πρωτοποριακή τεχνολογία, την οποία παρομοιάζει με τη «Δύναμη» από τον Πόλεμο των Άστρων. «Είμαι πολύ τυχερός που συμμετέχω σε αυτό, κάθε μέρα νιώθω ότι μαθαίνουμε καινούργια πράγματα», λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από περίπου ένα μήνα, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι το πρώτο άτομο στο οποίο εμφυτεύθηκε το τσιπ είναι πλέον σε θέση να κινεί τον δρομέα του ποντικιού πάνω στην οθόνη μόνο με τη σκέψη. «Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως» είπε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας σε εκδήλωση του Spaces στο X.

Ο Μασκ αναδημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ το βίντεο με τον Αρμπό που μεταδόθηκε live από το προφίλ της Neuralink, κάνοντας λόγο για επίδειξη «τηλεπάθειας».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως σίγουρα οι σκοποί του Έλον Μασκ είναι καλοί και θέλει να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας πάντως έχουν δύο ..όψεις!

Διαφήμιση