Αρχική Special Topics Διάστημα: Τα απόκοσμα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί!

Διάστημα: Τα απόκοσμα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί!

Οι διαφορετικές συνθήκες από τις λεγόμενες γήινες και γνώριμες που επικρατούν στον πλανήτη μας καθιστούν το διάστημα ένα πεδίο συναρπαστικής έρευνας για την ανθρώπινη περιέργεια. 

0
sympan
Διαφήμιση

Το διάστημα κυριαρχείται από αόρατες ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που συνήθως εμείς στον πλανήτη Γη δεν μπορούμε να αισθανθούμε, καθώς υπάρχουν φαινόμενα απόκοσμα εκεί, με την ανθρωπότητα να προσπαθεί να τα κατανοήσει και να τα εξηγήσει!

Το διάστημα είναι γεμάτο από παράξενους τύπους ύλης που δε βιώνουμε ποτέ στη Γη, με τη NASA να καταγράφει τα πέντε περίεργα και απόκοσμα φαινόμενα που συμβαίνουν αποκλειστικά εκεί.

Πλάσμα

Ένας μπορντό κύκλος στη μέση, λευκό ρεύμα φωτός που βγαίνει γύρω του. Στη συνέχεια, κηλίδες φωτός γεμίζουν την εικόνα. Αυτή η στεφανιαία εκτίναξη μάζας, μια τεράστια έκρηξη πλάσματος από την ηλιακή επιφάνεια, καταγράφηκε από την αποστολή SOHO της ESA/NASA. Στη Γη, η ύλη τυπικά λαμβάνει μία από τις τρεις καταστάσεις: στερεή, υγρή ή αέρια. Αλλά στο διάστημα, το 99,9% της κανονικής ύλης είναι σε μια εντελώς διαφορετική μορφή – το πλάσμα.

Ακραίες Θερμοκρασίες

Από τη Σιβηρία μέχρι τη Σαχάρα, η Γη βιώνει ένα εκτεταμένο εύρος θερμοκρασιών. Τα αρχεία έχουν καταγεγραμμένους από 57°C έως -89°C. Αλλά αυτό που θεωρούμε ακραίο στη Γη είναι μέτριο στο διάστημα. Σε πλανήτες χωρίς μονωτική ατμόσφαιρα, οι θερμοκρασίες αλλάζουν απότομα μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ο Ερμής βλέπει τακτικά ημέρες γύρω στους 449°C και ψυχρές νύχτες έως -171°C. Και στο ίδιο το διάστημα, ορισμένα διαστημόπλοια αντιμετωπίζουν διαφορές θερμοκρασίας 33°C. Έτσι, οι στολές αστροναυτών είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν σε θερμοκρασίες από -157°C έως 121°C.

Κοσμική Αλχημεία

Η σύντηξη είναι η διαδικασία κατά την οποία ελαφρά στοιχεία συμπιέζονται υπό τεράστια πίεση και θερμοκρασία σε νέα βαρύτερα στοιχεία. Όταν γεννήθηκε το σύμπαν, περιείχε κυρίως υδρογόνο και ήλιο, συν μια παύλα από μερικά άλλα ελαφρά στοιχεία. Η σύντηξη στα αστέρια και οι σουπερνόβα έχουν από τότε εφοδιάσει τον κόσμο με περισσότερα από 80 άλλα στοιχεία, μερικά από τα οποία καθιστούν δυνατή τη ζωή.

Ο Ήλιος και άλλα αστέρια είναι εξαιρετικές μηχανές σύντηξης. Κάθε δευτερόλεπτο, ο Ήλιος συγχωνεύει περίπου 600 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υδρογόνου – αυτή είναι η μάζα της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας 102 φορές! Μαζί με τη δημιουργία νέων στοιχείων, η σύντηξη απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και σωματίδια φωτός που ονομάζονται φωτόνια.

nasa protofani ekriksi magniti ilio

Μαγνητικές εκρήξεις

Τεράστιες, αόρατες εκρήξεις συμβαίνουν συνεχώς στον χώρο γύρω από τη Γη. Αυτές οι εκρήξεις είναι το αποτέλεσμα περιστρεφόμενων γραμμών μαγνητικού πεδίου που κουμπώνουν και ευθυγραμμίζονται εκ νέου, εκτοξεύοντας σωματίδια στο διάστημα.

Κάθε μέρα, ο χώρος γύρω από τη Γη μεγαλώνει με γιγάντιες εκρήξεις. Όταν ο ηλιακός άνεμος, το ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο, πιέζει το μαγνητικό περιβάλλον που περιβάλλει και προστατεύει τη Γη – τη μαγνητόσφαιρα – μπλέκει τον Ήλιο και τα μαγνητικά πεδία της Γης. Τελικά οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου κουμπώνουν και ευθυγραμμίζονται εκ νέου, απομακρύνοντας τα κοντινά φορτισμένα σωματίδια. Αυτό το εκρηκτικό γεγονός είναι γνωστό ως μαγνητική επανασύνδεση.

Ενώ δεν μπορούμε να δούμε τη μαγνητική επανασύνδεση με γυμνά μάτια, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματά της. Περιστασιακά μερικά από τα διαταραγμένα σωματίδια χύνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, όπου πυροδοτούν τα σέλας.

Υπερηχητικά Σοκ

Στη Γη, ένας εύκολος τρόπος μεταφοράς ενέργειας είναι να δώσεις ώθηση σε κάτι. Αυτό συμβαίνει συχνά μέσω συγκρούσεων, όπως όταν ο άνεμος κάνει τα δέντρα να ταλαντεύονται. Αλλά στο διάστημα, τα σωματίδια μπορούν να μεταφέρουν ενέργεια χωρίς καν να αγγιχτούν. Αυτή η παράξενη μεταφορά λαμβάνει χώρα σε αόρατες δομές γνωστές ως σοκ, καθιστώντας αυτή τη διαδικασία ως ένα από τα πιο απόκοσμα φαινόμενα στο διάστημα.

Σε κραδασμούς, η ενέργεια μεταφέρεται μέσω των κυμάτων πλάσματος και των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων. Οι κραδασμοί εμφανίζονται αλλού στο διάστημα, όπως γύρω από ενεργούς σουπερνόβα που εκτοξεύουν σύννεφα πλάσματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθούν κραδασμοί προσωρινά στη Γη. Αυτό συμβαίνει όταν οι σφαίρες και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.

Διαφήμιση