Αρχική Special Topics ΑΝΙΜΑ: Οι αλεπούδες ζουν πλέον ανάμεσά μας-Από άγρια ζώα, κατοικίδια

ΑΝΙΜΑ: Οι αλεπούδες ζουν πλέον ανάμεσά μας-Από άγρια ζώα, κατοικίδια

Οι δυο καραντίνες λόγω covid-19 φαίνεται να βοήθησαν τα άγρια ζώα να “ξεθαρρέψουν”, να βγουν από τα περιορισμένα εδαφικά σύνορα της υπαίθρου,  κάνοντας συχνές επισκέψεις εντός του ιστού των μεγάλων πόλεων. 

0
alepou
Μία αλεπού τρώει ένα πεταμένο κρουασάν σε κεντρικό δρόμο στο Κερατσίνι, αδιαφορώντας για μένα αλλά και τους άλλους περαστικούς
Διαφήμιση
Η ασυνήθης αυτή τακτική έχει καταστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια μία νέα ρουτίνα για τις αλεπούδες, οι οποίες κινούνται άνετα και χωρίς φόβο εντός οικιστικής ζώνης, με στόχο την αναζήτηση τροφής. 

Της: Μ.Μπαθρέλλου

(Τέλη Μαρτίου 2023): Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα τέτοιο γεγονός περίπου πριν έναν χρόνο, όταν επιστρέφοντας από επίσκεψη σε φιλικό σπίτι στο Κερατσίνι, είδα την χαριτωμένη αλεπουδίτσα να τρώει ένα κρουασάν, χωρίς να ενοχλείται από την παρουσία ενός ζευγαριού που επέβαινε πάνω σε ένα μηχανάκι, περνώντας κυριολεκτικά από δίπλα της. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα με πιστεύανε και γι΄ αυτό έβγαλα με το κινητό μου τηλέφωνο δυο φωτογραφίες πριν ενημερώσω τους ιθύνοντες για αυτήν την απρόσμενη παρουσία και επίσκεψη για να εκπλαγώ για δεύτερη φορά.  “Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, καθώς οι αλεπούδες αναζητούν τροφή και φαίνεται να μην φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία. Συνήθως βρίσκουν μικρά καταφύγια, μέχρι να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη (σσ. όρος Αιγάλεω) μέχρι να αποφασίσουν για την επόμενή τους εξόρμηση!

Οι αλεπούδες, που οι περισσότεροι ενδεχομένως θεωρούν «άγρια ζώα», έχουν εξελιχθεί σε «αστικά» ζώα σε όλη την Ευρώπη και χρειάζεται πλέον να μάθουμε να ζούμε μαζί τους, όπως εξηγεί η οργάνωση ΑΝΙΜΑ, που ασχολείται με την προστασία και την περίθαλψη της άγριας ζωής.

«Τουλάχιστον ένα τηλέφωνο και ένα δυο μηνύματα την ημέρα για αλεπούδες μέσα σε αστικό ιστό δέχεται η ΑΝΙΜΑ. Και κάποιες φορές η συνομιλία δεν πάει και τόσο καλά, γιατί δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των καλούντων. Οι αλεπούδες έχουν εγκατασταθεί εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια στην καρδιά της Αθήνας και στα γύρω προάστια αλλά οι συμπολίτες μας ακόμη ξαφνιάζονται όταν τις συναντούν», αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο facebook.

alepou1

Σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ, αλεπούδες έχουν εμφανιστεί στον Λυκαβηττό, στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη, στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι, στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στον Άλιμο, στο Γαλάτσι, στον Περισσό, στη Νέα Ιωνία, στην Πεύκη, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στη Βούλα, στη Βάρη, ακόμα και στη Γλυφάδα. «Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν στην ΑΝΙΜΑ σε γενικές γραμμές  θέλουν να τις πιάσουμε και να τις μεταφέρουμε στο “φυσικό τους περιβάλλον”, δηλαδή στο βουνό, στο δάσος, κάπου μακριά. Συνήθως ανησυχούν για την ασφάλεια των αλεπούδων και για την υγεία τους, μιας και πολλές φαίνεται να ταλαιπωρούνται από δερματοπάθειες. Υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν για τις γάτες που φροντίζουν. Είναι αλήθεια ότι οι αλεπούδες μπορούν να φάνε μικρά γατάκια», εξηγεί η ΑΝΙΜΑ, προσθέτοντας όμως πως κάτι τέτοιο δεν έχει ουσία: «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ανθρώπους που απευθύνονται στην ΑΝΙΜΑ για αυτό το θέμα ότι μια υγιής και εύρωστη αλεπού δεν πιάνεται εύκολα αλλά δεν έχει και νόημα να συλληφθεί, γιατί αν τη μεταφέρουμε στην Πάρνηθα, πχ, θα ξανακατέβει στην πόλη, αν προλάβει πριν τη φάνε οι λύκοι και οι αγέλες των σκύλων που κυκλοφορούν εκεί.  Ότι εμείς μπορούμε, και το κάνουμε, να συλλάβουμε μια καταβεβλημένη αλεπού ή τραυματισμένη και να τη θεραπεύσουμε. Ότι πρέπει να συνηθίσουμε πως πλέον οι αλεπούδες έχουν εξελιχθεί σε “αστικά” ζώα σε όλη την Ευρώπη, και ότι κάποιες φορές δυστυχώς ίσως  να φάνε γατάκια, αν και συνήθως τρώνε μαζί με αυτά τις τροφές που αφήνουν οι φιλόζωοι. Αλλά και ότι τα γατάκια τρώνε πουλάκια μόνο που δεν τους βλέπουμε να ανησυχούν το ίδιο».

Αναλυτικά, η ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ για τις αλεπούδες:

Διαφήμιση