Αρχική Special Topics Βοστόκ: Ο πάγος βάφτηκε κόκκινος-Τι λένε οι επιστήμονες

Βοστόκ: Ο πάγος βάφτηκε κόκκινος-Τι λένε οι επιστήμονες

0
κόκκινος πάγος
Διαφήμιση

Ένα περίεργο φαινόμενο αντίκρυσαν οι επιστήμονες στη Ρωσία, όταν διαπίστωσαν ότι ο πάγος είχε βαφτεί …κόκκινος. Το περίεργο έγκειται στο κόκκινο χρώμα, καθώς στο παρελθόν έχει υπάρξει χρωματισμός σε σκούρο πράσινο ή καφέ. 

Ο κόκκινος πάγος που ανακαλύφθηκε στο Βοστόκ της Ρωσίας εξηγείται φυσικά, καθώς πίσω από τον χρωματισμό του κρύβεται μία χρωστική ουσία που υπάρχει στα ζωοπλαγκτόν.

Σύμφωνε με τo Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας της Ρωσίας, που ερευνά τον κόκκινο πάγο που ανακαλύφθηκε στο Βοστόκ,  αρκετές δεκάδες χιλιάδες είδη από το ζωοπλαγκτόν κατάφεραν να χρωματίσουν κόκκινο τον πάγο λόγω μιας χρωστικής ουσίας στο σώμα τους.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα μελετήσει τη διαδικασία χρωματισμού του πάγου κατά την περίοδο τήξης. Ωστόσο, στις άλλες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε πράσινο ή καφέ χρώμα λόγω κατεψυγμένων μικροφυκών.

Ως μέρος της περιβαλλοντικής παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε από το NSCMB FEB RAS στην περιοχή του Θαλάσσιου Βιολογικού Σταθμού Βοστόκ, στις 5 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε το συγκεκριμένο έγχρωμο φυσικό φαινόμενο στον κόλπο Βοστόκ (κοντά στη θάλασσα της Ιαπωνίας), δηλαδή ο χρωματισμός του πάγου με κόκκινο χρώμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο χρωματισμού του θαλάσσιου πάγου στην παράκτια περιοχή του Primorsky Krai δεν είναι ασυνήθιστο.

Σχεδόν κάθε χρόνο, συνήθως την περίοδο της τήξης των πάγων, καταγράφουμε περιπτώσεις καφέ ή πράσινου πάγου.

 

Διαφήμιση