Αρχική Special Topics Β.Καρολίνα: Τίνος είναι βρε σαλάχι το παιδί;

Β.Καρολίνα: Τίνος είναι βρε σαλάχι το παιδί;

Χίλια δύο είχαν βάλει με το νου τους οι υπεύθυνοι σε ένα ενυδρείο στη Β.Καρολίνα όταν ένα θηλυκό σαλάχι, έμεινε έγκυος χωρίς να συμβιώνει κανένα αρσενικό του είδους του στον ίδιο χώρο · Ακόμη και το γεγονός ότι ο πατέρας μπορεί να είναι κάποιος καρχαρίας!

0
σαλάχι
Διαφήμιση

 

Το τοπίο ευτυχώς φαίνεται ότι ξεκαθάρισε, μετά τη σύγχυση που επικράτησε στο ενυδρείο στη Β.Καρολίνα για να βρουν επιτέλους ποιος είναι “εκείνος” που ευθύνεται για την εγκυμοσύνη που το θηλυκό σαλάχι βιώνει…

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα… Η περίεργη αυτή εγκυμοσύνη σε ενυδρείο της Βόρειας Καρολίνας προβλημάτισε τους υπευθύνους και απασχόλησε τον Τύπο, δημιουργώντας μεγάλο …σούσουρο και ευτράπελα.

Η εγκυμοσύνη της Σάρλοτ, όπως ονομάζεται το θηλυκό σαλάχι που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 12 και 16 ετών, σόκαρε τους υπεύθυνους του ενυδρείου, καθώς δεν υπάρχουν αρσενικά σαλάχια στον χώρο. Κάπου εκεί έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ευθύνεται για την εγκυμοσύνη του σαλαχιού κάποιος από τους καρχαρίες του ενυδρείου. Πράγμα αδύνατο, όπως αναφέρει το Forbes, καθώς ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν δύναται κάτι τέτοιο, μιας και το DNA τους είναι ασύμβατο.

Αν και το ενυδρείο στη Β.Καρολίνα αποκάλεσε την εγκυμοσύνη που βρήκε το θηλυκό σαλάχι «επιστημονικό μυστήριο που συμβαίνει μια φορά στη ζωή», ειδικοί υποδεικνύουν ως αιτία την παρθενογένεση, μια εξαιρετικά σπάνια μορφή αναπαραγωγής, σημειώνει το Forbes.

σαλαχι ενυδρειοΟι δηλώσεις που έγιναν viral: «Υπάρχει πιθανότητα να ζευγάρωσε με έναν από αυτούς τους νεαρούς αρσενικούς καρχαρίες»

Όλα ξεκίνησαν όταν το ενυδρείο και το εργαστήριο καρχαριών της ομάδας ECCO παρατήρησε πρήξιμο στη Σάρλοτ τον Σεπτέμβριο και σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος όγκος, κάποια μορφή καρκίνου. Αφού έκανε υπερήχους στο σαλάχι, η ομάδα διαπίστωσε ότι ήταν έγκυος, όπως αναφέρει η Daily Mail.

«Κάνουμε υπερήχους στο σαλάχι μας, τη Σαρλότ, από τον Σεπτέμβριο, όταν άρχισε να πρήζεται. Καταγράψαμε πολλαπλές “αναπτύξεις” εσωτερικά και αρχικά σκεφτήκαμε ότι είχε καρκίνο», δήλωσε η Μπρέντα Ρέιμερ, μέλος του προσωπικού.

«Επικοινώνησα με τον δρ. Ρομπ Τζόουνς, τον κτηνίατρο του ενυδρείου, και είπε ότι πρόκειται για αυγά. Δεν έχουμε αρσενικό σαλάχι. Είπε ότι υπάρχουν λίγες περιπτώσεις παρθενογένεσης σε σαλάχια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Associated Press, στο ενυδρείο δεν έχει φιλοξενηθεί αρσενικό σαλάχι εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Η Ρέιμερ, τότε, αστειεύτηκε ότι η Σάρλοτ ζει στο ίδιο ενυδρείο με «πολύ νεαρούς καρχαρίες», ηλικίας περίπου ενός έτους, από τον Ιούλιο. Τότε άρχισαν να παρατηρούν ότι το σαλάχι έφερε σημάδια δαγκώματος – σημάδι ζευγαρώματος των καρχαριών.

«Δεν το είχαμε σκεφτεί, μέχρι που μια μέρα είπαμε: “Θεέ μου. Οι καρχαρίες δαγκώνουν όταν ζευγαρώνουν”», δήλωσε η Ρέιμερ. «…Υπάρχει πιθανότητα να ζευγάρωσε με έναν από αυτούς τους νεαρούς αρσενικούς καρχαρίες».

Το ενυδρείο που φιλοξενείται η «Σάρλοτ το σαλάχι» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γονιμοποίησε το σαλάχι ένας από τους καρχαρίες. «Το γεγονός ότι κάτι δεν έχει συμβεί ή δεν έχει τεκμηριωθεί δεν το καθιστά αδύνατο. Η επιστήμη είναι ανακάλυψη», ανέφερε το ενυδρείο σε ανάρτησή του στο Facebook. «Και εκτός αυτού, κανείς μας δεν ξέρει τι έχει συμβεί στον ωκεανό, επειδή δεν είμαστε παρόντες».

Σύμφωνα με το CBS, αυτά τα σχόλια έγιναν γρήγορα viral και δημοσιεύματα άρχισαν να αναφέρουν ότι το σαλάχι έμεινε έγκυος από καρχαρία, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν είναι δυνατό.

σαλαχι1Τι εξήγηση έδωσαν οι ερευνητές για την εγκυμοσύνη του σαλαχιού

«Δίνω στον καρχαρία τις ίδιες πιθανότητες να είναι ο πατέρας όσες θα έδινα στον… Ελβις – δηλαδή καμία», δήλωσε ο Ντέμιαν Τσάπμαν, επιστήμονας και διευθυντής του κέντρου έρευνας καρχαριών του Mote Marine Laboratory and Aquarium.

Ο Κρις Λοβέ, διευθυντής του εργαστηρίου καρχαριών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η εγκυμοσύνη του σαλαχιού πιθανότατα προκλήθηκε από παρθενογένεση, προσθέτοντας: «Ένα πράγμα ξέρουμε σίγουρα ότι δεν είναι δυνατόν ένας καρχαρίας να ζευγαρώσει με ένα σαλάχι και να δημιουργηθεί απόγονος».

«Γνωρίζουμε ότι πολλά είδη καρχαριών και σαλαχιών είναι ικανά για παρθενογένεση (όπου ένα θηλυκό [μπορεί] να παράγει έναν κλώνο απογόνου χωρίς να ζευγαρώσει με αρσενικό). Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο και αρκετά κουλ, αν σκεφτεί κανείς ότι συμβαίνει σε τόσα πολλά είδη καρχαριών και σαλαχιών, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί αυτό είναι τόσο κοινό σε αυτή την ομάδα ζώων και όχι σε άλλα», λέει ο Λοβέ.

Η Κέιντι Λάιονς, ερευνήτρια στο Ενυδρείο της Τζόρτζια εξήγησε στο Associated Press γιατί δεν θα μπορούσε να είναι καρχαρίας ο πατέρας λέγοντας ότι εκτός από τις προφανείς διαφορές, όπως το μέγεθός τους, ούτε η ανατομία, ούτε το DNA σαλαχιού και καρχαρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπαραγωγή. Και υποστήριξε και αυτή τα περί παρθενογένεσης.

«Δεν εκπλήσσομαι, γιατί η φύση βρίσκει τον τρόπο να συμβαίνει αυτό», είπε, εξηγώντας ότι το ωάριο ενός θηλυκού ζώου συγχωνεύεται με ένα άλλο κύτταρο, ενεργοποιεί την κυτταρική διαίρεση και οδηγεί στη δημιουργία ενός εμβρύου. Οι καρχαρίες του ενυδρείου επομένως είναι αθώοι ενώ το θηλυκό αυτό σαλάχι δεν χρειάστηκε τη συνδρομή κανενός αρσενικού για την αναπαραγωγή του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η εγκυμοσύνη του εν λόγω σαλαχιού είναι η μόνη τεκμηριωμένη περίπτωση που γνωρίζουν οι επιστήμονες στην οποία το συγκεκριμένο είδος σαλαχιού έμεινε έγκυος μέσω παρθενογένεσης, δήλωσε η Λάιονς στο AP.

Βέβαια, η ίδια δεν δηλώνει σοκαρισμένη από το γεγονός, καθώς και άλλα είδη σαλαχιών και καρχαριών είχαν τέτοιου είδους εγκυμοσύνες.

Το ως επί το πλείστον σπάνιο φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα έντομα, ψάρια, αμφίβια, πτηνά και ερπετά, αλλά όχι στα θηλαστικά. Ένα τεκμηριωμένο τέτοιο παράδειγμα είναι, μεταξύ άλλων, οι κόνδορες της Καλιφόρνιας (πτηνό).

σαλαχι2

Παρθενογένεση: Παιδί χωρίς πατέρα το αγέννητο σαλάχι

Όπως γράφει το Forbes: «Η παρθενογένεση είναι ένα σπάνιο φαινόμενο μέσω του οποίου τα θηλυκά μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς τη συμβολή αρσενικού. Έχει παρατηρηθεί σε περισσότερα από 80 είδη σπονδυλωτών, πολλά από τα οποία είναι ψάρια και ερπετά. […]. Αρκετές τέτοιες εγκυμοσύνες πριν από την εν λόγω του συγκεκριμένου σαλάχιου έχουν σοκάρει τους επιστήμονες, όπως η περίπτωση της Λεονί, ενός καρχαρία σε ενυδρείο της Αυστραλίας που αναπαράχθηκε χωρίς τη συμβολή αρσενικού το 2016. Η Λεονί εξέπληξε τους επιστήμονες επειδή είχε αναπαραχθεί προηγουμένως ζευγαρώνοντας και λίγες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί όπου ένα ζώο μεταπήδησε από τη σεξουαλική στην αγενή αναπαραγωγή. Αλλη περίπτωση αυτή της Θέλμα, ενός πύθωνα, που αναπαράχθηκε με παρθενογένεση το 2014, η πρώτη φορά που καταγράφηκε αυτή η συμπεριφορά στο είδος της».

Ωστόσο, ο πραγματικός μηχανισμός αναπαραγωγής της Σάρλοτ θα αποκαλυφθεί μόλις γεννήσει, σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν και θα γίνουν οι σχετικές εξετάσεις DNA, καταλήγει το δημοσίευμα του Forbes.

 

Διαφήμιση