Αρχική Ζώα Θηλυκά σαλάχια στη Νέα Ζηλανδία αναπαράχθηκαν χωρίς αρσενικό

Θηλυκά σαλάχια στη Νέα Ζηλανδία αναπαράχθηκαν χωρίς αρσενικό

0
Photograph: Sea Life Kelly Tarlton's Aquarium
Photograph: Sea Life Kelly Tarlton's Aquarium
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο θηλυκά σαλάχια στη Νέα Ζηλανδία προκάλεσαν αίσθηση με την αναπαραγωγή τους χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού σαλαχιού, σοκάροντας αρχικά τους υπεύθυνους του ενυδρείου που τα φιλοξενεί.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έφεραν στον κόσμο τα μωρά τους χωρίς να έχει μεσολαβήσει καθόλου επαφή με αρσενικά του είδους για δύο χρόνια.

Τα συγκεκριμένα σαλάχια eagle ray ανήκουν στην οικογένεια Myliobatidae και είναι σπάνια. Πρόκειται για την Νιμπλ και την Σποτ, συγκατοίκους στο θαλάσσιο πάρκο του Όκλαντ SEA Life Kelly Tarlton.

Υπάρχει λογική εξήγηση

Υπάρχει λογική εξήγηση λέει ο Άντριου Κρίστι, που είναι επιμελητής στο θαλάσσιο πάρκο. Και αυτή είναι ότι φύλαξαν σπέρμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους επαφής!

Άλλωστε η αποθήκευση σπέρματος, δεν είναι ασυνήθιστη αναπαραγωγική τεχνική των ψαριών. Και όχι μόνο. Αφού το κάνουν και οι χελώνες, έντομα και οι νυχτερίδες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, σίγουρα το σπέρμα είχε αποθηκευτεί για αρκετά μεγάλο διάστημα, εφόσον συνήθως, το κρατούν για διάστημα μεταξύ ενός με δύο ετών και μπορούν να το αξιοποιήσουν κατά ..βούληση κατά τη διάρκεια κάποιας ωορρηξίας τους.

Πρόκειται όμως για παρθενογένεση;

Τουλάχιστον αυτή ήταν η εκτίμηση των υπευθύνων στο πάρκο, όμως αυτό είναι μία εικασία. Στον αντίποδα, μια επιστήμονας μιλά τώρα για παρθενογένεση. Και το αιτιολογεί.

Η Αντέλ Ντουτιλόϊ του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Ατμόσφαιρας και Υδάτων (NIWA) βλέπει καχύποπτα την πιθανότητα τα θηλυκά σαλάχια να αποθήκευσαν σπέρμα για τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά και να αποθήκευσαν γενικότερα.

Κι αυτό γιατί δεν είναι καρχαρίες… Η ίδια ανακάλυψε πρόσφατα, ενδείξεις αποθήκευσης σπέρματος από καρχαρίες που ζουν στο βυθό. Για αυτούς είναι “λογικό”. Το ζευγάρωμά τους είναι τόσο επιθετικό που ενδεχομένως πρέπει να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα αναπαραγωγής, εκτιμά.

Από την άλλη, τα σαλάχια δεν το έχουν ανάγκη αυτό. Η Ντουλόϊ πιστεύει πως πρόκειται για διαδιακασία κατά την οποία το αυγό εξελίχθηκε σε έμβρυο χωρίς πρώτα να γονιμοποιηθεί από αρσενικό. Εκτιμά πως πρόκειται για παρθενογένεση.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την ίδια, τα σαλάχια σπάνια αποθηκεύουν σπέρμα, ενώ παράλληλα, έχει επίσημα καταγραφεί σε προηγούμενη χρονιά, περιστατικό όπου από είδος σαλαχιού παραπλήσιου με αυτό της Σποτ και της Νιμπλ, που αναπαράχθηκε χωρίς τη συμβολή αρσενικού.

Συγκεκριμένα, στο Σίδνεϊ το 2018, ένα σαλάχι Aetobatus Marinari 11 ετών αναπαράχθηκε, χωρίς να έχει συναντηθεί με αρσενικό για 10 συνεχή έτη.

Το σίγουρο είναι πως μόνο εξέταση DNA μπορεί να δώσει τώρα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και είναι κάτι που αμφότεροι προτείνουν για να έχουμε μια οριστική απάντηση στο αν πρόκειται για παρθενογένεση ή περίπτωση αποθήκευσης σπέρματος.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διαφήμιση