Αρχική Special Topics - 2 HELLENiQ ENERGY: Ολοκληρώνει τα κρίσιμα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες δασικές εκτάσεις της...

HELLENiQ ENERGY: Ολοκληρώνει τα κρίσιμα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες δασικές εκτάσεις της Δ.Αττικής

Την πρόοδο των αντιδιαβρωτικών έργων που υλοποιεί η ΗELLENiQ ENERGY για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας, που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, επιθεώρησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης.

0
αντιδιαβρωτικά
(από αριστερά προς τα δεξιά): O Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, o Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Ρόκας Κώστας, o Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δίπλα του ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδύλλιας κ. Αρμόδιος Δρίκος και δεξιά ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Βιλίων Γκιόκας Γιώργος.
Διαφήμιση

 

Η HELLENiQ ENERGY, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της ταχείας παρέμβασης για την αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων της Δυτικής Αττικής, ανέλαβε άμεσα τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση της μελέτης, αλλά και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αποκατάστασης. Παρόντες στη σημερινή περιήγηση ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών κ. Σταύρος Τσιλίκουνας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Δυτικής Αττικής κα Φράγκου Σωτηρία, ο Προϊστάμενος Δασαρχείου Αιγάλεω κ. Γεωργακόπουλος Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδύλλιας κ. Αρμόδιος Δρίκος και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα, εκτείνονται σε περιοχές συνολικού εμβαδού 6,2 χιλ. στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν  τις τοπικές Κοινότητες – Κορέμι Ασπροπύργου, Αγία Σωτήρα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Πανόραμα Μάνδρας, Οινόη, καθώς και αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έργα υποδομής και μνημεία πολιτισμού. Τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί κατά 80% και αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του μήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

καμενα
(από αριστερά προς τα δεξιά): O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, o Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδύλλιας κ. Αρμόδιος Δρίκος, o Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο επιβλέπων του έργου Δασολόγος κ. Νίκος Χλύκας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας, θα παραδοθούν:

  • Περίπου 201.000 τρέχοντα μέτρα κορμοδέματα, κορμοπλέγματα και κλαδοδέματα, με την τοποθέτηση και στερέωση κορμών κατά τις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων και με τη συγκέντρωση, συμπίεση και στερέωση των κλαδιών στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
  • 283,5 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, με την κατασκευή και τοποθέτηση, ξύλινων φραγμάτων από κορμούς εντός των δευτερευουσών κοιτών των χειμάρρων.

Πρόκειται για 100% οικολογικές παρεμβάσεις, με τα υλικά των κατασκευών να προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωσή τους συμμετέχουν ειδικά συνεργεία, αποτελούμενα από έμπειρους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ καθημερινά για 3 μήνες βρίσκονταν στο πεδίο 50 άνθρωποι κατά μέσο όρο, καταγράφοντας πάνω από 24.000 εργατοώρες.

Κύριος σκοπός των αντιδιαβρωτικών έργων είναι:

  • η ουσιαστική και άμεση αντιμετώπιση της εδαφικής διάβρωσης στις καμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής
  • η συγκράτηση των φερτών υλών, ώστε να συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης με τη συγκράτηση των σπόρων, καθώς και στην τεχνητή αναδάσωση της περιοχής,
  • η προσωρινή ταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου νερού, καθώς και
  • η αύξηση της ποσότητας των διηθούμενων στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους νερών της βροχής.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη Δυτική Αττική έρχονται να προστεθούν στα  αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη Αττικής και στον Σχίνο Κορινθίας, τα οποία παραδόθηκαν το 2022 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την HELLENiQ ENERGY.

καμενα1

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου, το οποίο υλοποιήθηκε με την βοήθεια του ανάδοχου αποκατάστασης που είναι η HELLENiQ ENERGY. Πρόκειται για κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα  που συγκρατούν το χώμα και εξασφαλίζουν τη φυσική αναγέννηση του δάσους που έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, υπάρχουν μικρά πευκάκια που μόλις τώρα ξεφυτρώνουν, υπάρχουν πουρνάρια, αλλά και μια φυσική αναγέννηση που πρέπει να προστατεύσουμε για πολλά χρόνια ώστε να ξανακερδίσουμε αυτό το δάσος. Όλα αυτά, συνιστούν την προσπάθεια που κάνουμε να συγκρατήσουμε το χώμα και να βοηθήσουμε την καινούργια ζωή να ξεκινήσει».

Από τη πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Υποδεχθήκαμε σήμερα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη στη Δυτική Αττική όπου, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, υλοποιήσαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Πρόκειται για έργα που θα περιορίσουν τις συνέπειες από τη διάβρωση του εδάφους, ώστε να υπάρξει φυσική αναγέννηση του οικοσυστήματος, το συντομότερο δυνατόν και να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή. Το συγκεκριμένο έργο είναι το τρίτο που ολοκληρώνουμε, μετά τα Γεράνεια ‘Ορη και τη Βαρυμπόμπη, ενώ σύντομα παραδίδεται και η αναδάσωση 170 στρεμμάτων στη Παλαιά Πεντέλη που αναλάβαμε, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο περιβάλλον και ευρύτερα στις τοπικές κοινωνίες από ανάλογες καταστροφές».

καμενα2

 

Διαφήμιση