Αρχική Ειδήσεις Πίσω στα μπλόκα για τις αποφάσεις οι αγρότες-Τί πήραν και τι όχι...

Πίσω στα μπλόκα για τις αποφάσεις οι αγρότες-Τί πήραν και τι όχι από τη συνάντηση με Κ.Μητσοτάκη

“Μικρό καλάθι” για τις παροχές που λαμβάνουν εντέλει οι αγρότες κρατούσαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ.Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να ξεδιπλώνει τα χαρτιά της κυβέρνησης, δίνοντας στον αγροτικό κόσμο φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 8+2 χρόνια, αλλά και νωρίτερα την καταβολή της προκαταβολής επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου.

0
αγρότες μπλόκα
Διαφήμιση
 

Οι δύο αυτές παροχές, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για συνεχή διάλογο και και συζήτηση στα επιμέρους προβλήματα του κλάδου, δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους αγρότες, οι εκπρόσωποι των οποίων, μετά τη συνάντηση, τόνιζαν με έμφαση ότι “οι όποιες αποφάσεις για την συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων θα ληφθούν πίσω στα μπλόκα”, αφήνονβτας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων. Για τα δύο πρώτα χρόνια το φθηνότερο ρεύμα θα είναι για όλη την κατανάλωση, ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα αφορά το ένα τρίτο της κατανάλωσης. «Δεν ικανοποιήθηκαν όλα μας τα αιτήματα, πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση στα μπλόκα», απάντησαν οι αγρότες βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση τους με τον Κ.Μητσοτάκη .

Στα ανά την επικράτεια μπλόκα και στις εσωτερικές συζητήσεις των επόμενων ωρών που θα έχουν οι αγρότες, μετά την ολοκλήρωση της κομβικής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.

-Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος[…]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

mitsotakis agrotes arthro

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Επιτροπής μπλόκων ήταν σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Πήραμε κάποια πράγματα[…] Νομίζω ναι θα υπάρξει εκτόνωση από ό,τι φαίνεται[…] αν στις επόμενες πληρωμές του Μαρτίου ο κόσμος δε χάσει χρήματα από τις επιδοτήσεις, αυτά που ζητήσαμε ως ένα σημείο δόθηκαν» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς.

Η διάταξη για την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά.

agrotes maximou synantisi.jpg

Στα μπλόκα οι αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων 

Από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτό που καταγράφει από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί αυτή την ώρα περιμένοντας τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Μαξίμου είναι ότι δηλώνουν απογοητευμένοι. Κάποιοι μάλιστα είναι δυσαρεστημένοι καθώς ακούγοντας για τις τιμές του ρεύματος αυτό που λένε είναι ότι στη Θεσσαλία αυτή τη στιγμή το 90% των αγροτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πετύχουν τη μικρότερη τουλάχιστον τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα κι ότι τα χρήματα για το πετρέλαιο είναι αυτά που θα έπαιρναν, απλά θα δοθούν τα 40 εκατ. ευρώ νωρίτερα. Αν και θεωρούν θετική εξέλιξη τις αποφάσεις για τα δύο χρόνια μειωμένη τιμής του ρεύματος, ωστόσο προβληματίζονται για το τι θα γίνει τα οκτώ χρόνια. Μάλιστα, από κάποιους υπάρχει η διάθεση να συνεχίσουν ενώ από άλλους υπάρχει κατήφεια καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια κι ενδεχομένως να δούμε κάποιους να βάζουν στο τραπέζι ακόμα και το θέμα της αποχώρησης ή και ενός μεγάλου συλλαλητηρίου. Σημειώνεται ότι αύριο (14/2) στις 5 το απόγευμα θα γίνει η σύσκεψη των αγροτών στον Πλατύκαμπο.

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί επιστρέφοντας από τα δύο επόμενα ταξίδια που έχει να κάνει, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία, προκειμένου να συζητήσουν το ξεχωριστό υπόμνημα που έστειλαν οι Θεσσαλοί αγρότες με τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ντανιέλ και το χρονοδιάγραμμα για το πώς θα αποστραγγιστικά η περιοχή γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

Πάντως, σήμερα γύρω στις 7 το απόγευμα οι αγρότες των Τρικάλων έκλεισαν για λίγη ώρα την εθνική οδό Λάρισας- Τρικάλων – Ιωαννίνων, κάτι που έπραξαν και το μεσημέρι στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των αγροτών.

agrotes 12 2

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τι συζητήθηκε με τους αγρότες πίσω από τις κλειστές πόρτες -Το παρασκήνιο 

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στο τι συζητήθηκε πίσω από τους κλειστές πόρτες στις δύο διαδοχικές αυτές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με τους αγρότες σε ένα άριστο επίπεδο συζήτησης, με τον πρώτο να ακούει τα αιτήματα τους, να τοποθετείται ο ίδιος αλλά και να δίνει το λόγο στους αρμόδιους υπουργούς για τις διευκρινίσεις. Η εκτίμηση που έχουν είναι ότι έχει μπει ένα λιθαράκι για αποκλιμάκωση των αγροτικής κρίσης.

Αυτό που υπογραμμίζεται από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση είναι δίκαιες και συγκεκριμένα εστιάζοντας στο ρεύμα λένε ότι για τα δύο πρώτα χρόνια η τιμή που ζητούσαν είναι κοντά σε αυτήν που αποφασίστηκε, καθώς για τους συνεπείς και για όσους συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα θα ξεκινάει από τα 9 λεπτά στην κιλοβατώρα και θα ανεβαίνει κατάτι δηλαδή στα 10 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε βάθος δεκαετίας δίνεται η λύση της ρύθμισης και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο. Αυτό που τονίζεται είναι ότι σε σχέση με την επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Μάρτιο ωστόσο ξεκινάει μια συζήτηση για να μονιμοποιηθεί το μέτρο αυτό από το 2015 και μετά, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των συνεταιρισμών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι έγινε και εκεί μια σημαντική συζήτηση. Επισήμανε τη σημαντική προστιθέμενη αξία που δίνει τόσο σε όσους συμμετέχουν όσο και για τους καταναλωτές.
Τόνισε ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη έρχεται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών στο 50% και στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 20%. Συνεπώς, είπε, ένα μοντέλο για να αυξηθούν και οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση.

Στο πλευρό των αγροτών δηλώνουν πως τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν αποσπασματικά και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. Σημειώνουν πάντως πως αναμένουν και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι αγρότες στις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.

επιδότηση ρευμα!!!!!!!!!!!!ΥΠΕΝ: Συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών

Συμπληρωματικά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος στους αγρότες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  1. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση