Αρχική Ειδήσεις Πλησιάζει το “ραντεβού” στο Μαξίμου-Το μίνι πακέτο Μητσοτάκη στους αγρότες

Πλησιάζει το “ραντεβού” στο Μαξίμου-Το μίνι πακέτο Μητσοτάκη στους αγρότες

Λίγες ώρες πριν το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, και η κυβέρνηση βρίσκεται υπό το φόβο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες, οι οποίοι προσέρχονται μεν στον διάλογο, ζητούν όμως εδώ και τώρα απτές λύσεις στα αιτήματά τους.

0
αγρότεσ
Εικόνα: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
Διαφήμιση
Το ραντεβού του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε 15μελής αντιπροσωπεία θα περάσει το κατώφλι του Μ.Μαξίμου, περιμένοντας να ακούσουν κάτι καινούριο από τα κυβερνητικά χείλη. Τι όμως αναμένεται να ακούσει η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών; Αν και οι αγρότες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το πακέτο παροχών που αναμένουν από την κυβέρνηση, εντούτοις διαλαλούν ότι οι μηχανές των τρακτέρ παραμένουν αναμμένες και έτοιμες να παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο!
Υπό την πίεση αυτή, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετες παροχές είναι στενά, ο Κ.Μητσοτάκης και το επιτελείο του φαίνεται να έχει ετοιμάσει ένα μικρό πακέτο πρόσθετων παροχών, που θα ρίξει στο τραπέζι, προκειμένου να ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας και να κατευνάσει την επικείμενη …επανάστασή του.
Μέγαρο Μαξίμου

Τι έχει να προτείνει όμως το νέο πακέτο παροχών προς τους αγρότες;

Η τακτική για ανοιχτές πόρτες και με “οδηγό” τον διάλογο για όλα τα προβλήματα αποτελεί σημαία της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες αναμένεται να επιχειρήσει να εκτονώσει το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών και να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Αν και εκτιμάται ότι το αίτημα που θέτουν οι αγρότες για κατάργηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, θα απορριφθεί, η πρόταση του Κ.Μητσοτάκη θα προκρίνει την επίσπευση της προκαταβολής στην επιστροφή του φόρου (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο και για φέτος (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά), ώστε να λάβουν άμεσα στα χέρια τους μέρος των χρημάτων από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί. Μία ακόμη παροχή αναμένεται να δοθεί που θα αφορά μία επιπλέον έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.

Μια επίγευση των όσων αναμένεται να δοθούν από πλευράς της κυβέρνησης προς τους αγρότες έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης,  τονίζοντας ότι «Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις».

Σε ότι αφορά πρόσθετα μέτρα αυτά φαίνεται να αναβάλλονται για τον προσεχή Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, απ΄όπου ο Πρωθυπουργός, βλέποντας την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των εσόδων από τον τουρισμό το καλοκαίρι, θα μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω.

Ακόμη, στο τραπέζι θα τεθούν και αιτήματα των αγροτών για τα οποία η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα δώσει «αγώνα» υπέρ τους, όπως το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων και οι βελτιώσεις στην νέα Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

αγροτες τρακτερ

Στα μπλόκα των αγροτών βρέθηκε ο ΥΠΑΑ&Τ, Λ. Αυγενάκης

Για δεύτερη φορά σε μπλόκα αγροτών βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και συγκεκριμένα στο Κάστρο Βοιωτίας, σε μια προσπάθεια να… «λειάνει το έδαφος», εν όψει της μετάβασης των αγροτών την Τρίτη στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η Κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στο πλευρό τους. Ο Πρωθυπουργός αφουγκράζεται και κυρίως δίνει λύσεις, με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης. Χθες, μετά από τετράωρη σύσκεψη των αγροτών στη Σίνδο, αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιτροπή θα αποτελείται από 15 μέλη. Ειδικότερα, 6 από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

αγροτες μπλόκαΚλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εν όψει της συνάντησης 

Με ελληνικές σημαίες και κορναρίσματα τα τρακτέρ μπήκαν στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, όπου τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

«Όλοι προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο πρωθυπουργός, είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, αναφερόμενος στους αγρότες και τα αιτήματά τους και το επικείμενο ραντεβού τους με τον Κ.Μητσοτάκη.

Συμβολική συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποιούν οι αγρότες Παιονίας και Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι όπως υποστηρίζουν για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων.

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα με ζεστές τις μηχανές τους και διαμηνύουν ότι αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με πιο δυναμικές δράσεις.

αγροτες μπλοκα1

Αντιπαράθεση για την ένταση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Διευκρινίσεις για το περιστατικό με τους αγρότες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης έδωσε μέσω της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσηςδιαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη και υποστήριξε ότι θα έβλεπε τέσσερις πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς.  

«Ο κ. Αυγενάκης ήρθε χθες στην Αλεξανδρούπολη για να πάει στην Κομοτηνή. Το μόνο που είχε προγραμματιστεί ήταν μια συνάντηση στο ξενοδοχείο που θα ξεκουραζόταν ο Υπουργός, υπήρξε μία συνάντηση προγραμματισμένη με τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών με τέσσερις δηλαδή ανθρώπους, επειδή έχουν καεί, έχουν καεί ελιές και επειδή δεν προλαβαίναμε να πάμε στο ξενοδοχείο δεν προλαβαίναμε την πτήση, είπαμε θα πάμε στο αεροδρόμιο απευθείας, όπου εκεί καλέσαμε τους ελαιοπαραγωγούς αυτούς τους 4 ανθρώπους να τους δει ο υπουργός σε μία μικρή αίθουσα του αεροδρομίου», σύμφωνα με τον Σταύρο Κελέτση.

«Υπήρχε ραντεβού ήταν παρουσία και οι υπόλοιποι βουλευτές ΝΔ του νομού, ήταν όλος ο κόσμος περίμενε.  Το να λέμε ότι δεν υπήρχε ένα ραντεβού, άλλο είναι να μην φτάνουν οι χρόνοι και άλλο δεν υπήρχε ραντεβού», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.

Ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Έβρου και μέλος της δεκαπενταμελούς επιτροπής στην συνάντηση με πρωθυπουργό, Κώστας Καναβίδης επίσης τόνισε: «Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την αλλαγή του σχεδίου του, ουδέποτε ενημερώθηκε κάποιος από εμάς, σε συνάντηση μαζί του να κάνει κάποια συζήτηση ή οτιδήποτε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση».

Σε Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει, ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ένταση που επικράτησε στο αεροδρόμιο οι αγρότες αποφάσισαν να μεταβούν στο τελωνείο των Κήπων.

Στις 11 το βράδυ περισσότερα από 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο των Κήπων. Όπως είπε, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, το τελωνείο θα μείνει ανοικτό για λεωφορεία και αυτοκίνητα. «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, δεν θέλουμε κανένας να χάσει το εισόδημά του, αν θα κλείσει, θα κλείσει για τα φορτηγά».

Διαφήμιση