Αρχική Ειδήσεις Μπλόκα: “Κλειδώνει” το ραντεβού με τους αγρότες η κυβέρνηση

Μπλόκα: “Κλειδώνει” το ραντεβού με τους αγρότες η κυβέρνηση

Το πολυπόθητο “ναι” για τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβαν σήμερα οι αγρότες, με την κυβέρνηση να τους πετάει τη “μπάλα” για το ποιοι θα περάσουν το κατώφλι στο Μέγαρο Μαξίμου.

0
αγροτες μπλοκα
Διαφήμιση
Το “ραντεβού” στην Αθήνα φαίνεται να κλειδώνει πλέον για την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη, αφού προηγηθεί η επιλογή εκείνων των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν τους αγρότες και θα θέσουν στην κυβέρνηση και ενώπιον του Πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, στηρίζει τα αιτήματά τους και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στα μπλόκα. Την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι αγρότες στη Σίνδο θα ορίσουν την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό. Εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Η επιστολή των αγροτών με τα αιτήματά τους έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού με τον ίδιο να προτίθεται να τους συναντήσει την προσεχή Δευτέρα εφόσον προηγουμένως λυθεί το θέμα της εκπροσώπησής τους.

αγροτες μπλοκα1

«Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα αλλά πρώτα αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν. Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Υπάρχει η καλή διάθεση από την κυβέρνηση, η οποία προκύπτει από πράξεις να ακούσουμε τους αγρότες».

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των αγροτών μετά το ναι του πρωθυπουργού για συνάντησή μαζί τους επισημαίνουν ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα φύγουν από τους δρόμους ούτε οι ίδιοι ούτε τα τρακτέρ τους.

Τι περιμένουν οι αγρότες μετά το “Ναι” του Κ.Μητσοτάκη για την συνάντηση

« Αυτό όμως που πρέπει να μας λύσει η κυβέρνηση είναι τα προβλήματα και τα αιτήματα που της στείλαμε. Πάνω σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί και πάνω σε αυτό ζητάμε να δώσει λύσεις» ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ .

« Η επιτροπή που θα κατέβει στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και η οποία θα γίνει με ανοιχτούς δρόμους όπως το θέλουν αλλά τα τρακτέρ εδώ για να δούμε τι θα λύσει και ποια αιτήματα είναι αυτά που θα δώσει στους αγρότες, αν συνεχίσουμε ή όχι τον αγώνα μας. Το καλό που τους θέλω να λύσουν τα αιτήματα» σημείωσε ο Σωτήρης Γιαννάκος αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει τη Δευτέρα αυτός ο διάλογος και θα δοθούν οι απαντήσεις που περιμένει ένας αγροτικός κόσμος με τεράστια αγωνία για την ύπαρξή του και μόνο» ανέφερε ο Γιάννης Παναγής αντιπρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου

«Τη Δευτέρα θα γίνει η συνάντηση, εμείς αύριο στις 11 θα έχουμε συνάντηση όλοι, από όλα τα μπλόκα, όλοι οι σύλλογοι στη Σίνδο για να πάρουμε τις αποφάσεις και να βγάλουμε επιτροπή ποιοι θα συναντήσουν τον Πρωθυπουργό» σημείωσε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού συλλόγου δήμου Αλεξάνδρειας.

παυλος μαρινακηςΑνοιχτά ζητήματα-Πως θα επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο εξετάζει η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα που έχουν θέσει οι αγρότες  έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

«Πολλά από τα οποία περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά. Είναι μεγάλο το ζήτημα κόστους, αλλά έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Εξετάζουμε τον τρόπο που θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Το υπόμνημα των αγροτών προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνει, 9 βασικά αιτήματα μεταξύ αυτών:

  • αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο
  • πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα
  • μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ.
  • μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα μπλόκα να βρίσκονται σε Μάλγαρα, Γρεβενά Φλώρινα Μουδανιά και Πλατύκαμπο.

Την αναπαράσταση της «κηδείας της αγροτιάς» έκαναν οι αγρότες σε δρώμενο στο τελωνείο της Καστοριάς.

«Συνεχίζουμε δυναμικά ό,τι έχουμε προγραμματίσει. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω ακόμη και την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση» πίσω ακόμα και την ώρα της συνάντησης» λένε οι αγρότες της Καστοριάς.

 

Διαφήμιση