Αρχική Ειδήσεις Σε στάση αναμονής οι αγρότες-“Ναι” υπό προϋποθέσεις στο διάλογο λέει η κυβέρνηση

Σε στάση αναμονής οι αγρότες-“Ναι” υπό προϋποθέσεις στο διάλογο λέει η κυβέρνηση

Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες, οι οποίοι προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων και μπλόκα, περιμένοντας μέχρι αύριο το βράδυ, οπότε εκπνέει το “τελεσίγραφο” προς την κυβέρνηση, να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση δεν κλείνει την “πόρτα” προς τους αγρότες, διαμηνύει ωστόσο ότι ” διάλογος θα γίνει μόνο με ανοιχτούς δρόμους”.

0
μπλοκα αγροτες
Διαφήμιση
 

Οι αγρότες όλης της χώρας σε κάθε περίπτωση παρέμειναν και σήμερα στους δρόμους, προχωρώντας στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, με ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων. Νωρίτερα οι αγρότες στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας έκλεισαν το ρεύμα προς Αθήνα στο 110 χιλ της ΠΑΘΕ. Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου έκαψαν άχυρα και λάστιχα, ενώ μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, πραγματοποιήσαν πεζή αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου και πραγματοποίησαν συνέλευση. Αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων απέκλεισαν τον Ε-65Ανοιχτή στον διάλογο με ανοιχτούς δρόμους δηλώνει η κυβέρνηση, στο πλευρό των αγροτών τάσσεται η αντιπολίτευση.

Οι αγρότες παίρνουν θέση μάχης σε κομβικές οδικές αρτηρίες και προχωρούν συντονισμένα σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων.

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα αιτήματά μας, έχει τρεις μέρες να μας δώσει απαντήσει. Μέχρι τότε εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Κλείνουμε εθνικές οδούς, σύνορα, τελωνεία 5 με 7 το απόγευμα κάθε μέρα» τόνισε ο Αθανάσιος Βασιλακάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξάνδρειας-Ημαθίας.

«Η απόφαση να στείλουμε στον πρωθυπουργό συγκροτημένα τα αιτήματα με μία επιτροπή ολιγομελή, η οποία και αυτή θα είναι έτοιμη το απόγευμα, νομίζω ότι το προσκλητήριο και η επιθυμία και του πρωθυπουργού και η δικιά μας να βρεθούμε λοιπόν υλοποιείται. Είπαμε ότι σε δύο μέρες, Πέμπτη βράδυ, περιμένουμε αυτό το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι μπορεί να γίνει συνάντηση» τόνισε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πλατυκάμπου, Κώστας Μητροδήμος.

Μέγαρο Μαξίμου

Το μήνυμα της κυβέρνησης-«Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους»

«Η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού όχι μόνο για τους αγρότες συνολικά για επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες είναι αποδεδειγμένα ανοιχτή» η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ «καμιά περίπτωση ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης να αρνηθεί θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μία από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, απλά περιμένουμε να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα, μία συγκεκριμένη συνάντηση, με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο».

Αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης πεζή ανεβήκαν στην Εθνική οδό στο ύψος της αερογέφυρας των Μαλγάρων και απέκλεισαν το ρεύμα προς την πόλη.

«Θέλουμε απαντήσεις, λύσεις στα προβλήματά μας[…] Η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε διάλογο. Η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν» τόνισαν μπροστά στην κάμερα

Επίσημη πρόσκληση απηύθυνε ο Λευτέρης Αυγενάκης προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία και να έλθουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  «Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε όμως, είμαστε σε μια διαρκή εξέλιξη, σε μια διαρκή πορεία» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι για κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Νέα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Βοιωτία – Έκλεισαν δρόμους, άναψαν φωτιές

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βαγγέλης Μητρούσιας, από τη Λάρισα μετέδωσε ότι αυτό που είχαν αποφασίσει χτες στην Πανελλαδική σύσκεψη οι αγρότες το κάνανε πράξη και συμπλήρωσε ότι: «λίγο νωρίτερα τους δόθηκε η δυνατότητα να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό. Δεν τους επιτράπηκε όμως να ανεβάσουν σε αυτή, όπως είπαν, συμβολικά, κάποια τρακτέρ, αλλά και μπάλες με άχυρο για να βάλουν φωτιά και έτσι τις έβαλαν στο σημείο που βρίσκονται τα τρακτέρ όλες αυτές τις ημέρες στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου. Αυτή η κινητοποίησή τους εντάσσεται, όπως είπαν στην απόφαση που πήρανε χθες, να σκληρύνουν τη στάση τους μέχρι να έρθει η κλήση από τον πρωθυπουργό για να κάνουν διάλογο μαζί του. Έχουν ετοιμάσει, όπως λένε και τα αιτήματα αυτά που αφορούν όλους τους αγρότες, πέρα από τα επιμέρους που αφορούν τη Θεσσαλία».

Ο δημοσιογράφος είπε ότι «θα σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους εάν δεν έχουν αυτή την κλήση από τον πρωθυπουργό για να συναντηθούν μαζί του. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να δούμε το Σαββατοκύριακο να κλείσουν οι δρόμοι και να μην είναι συμβολικοί (οι αποκλεισμοί), όπως είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο και στη συνέχεια να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ[…]»

Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι υπάρχει κλίμα διαλόγου «για αυτό δεν προβαίνουν σε αποκλεισμό των δρόμων, γιατί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να έρθουν αντιμέτωποι με τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Είναι μαζί τους, όπως λένε όλες οι κοινωνικές ομάδες, γιατί πολλά από τα προβλήματα αυτά είναι κοινά. Λένε όμως ότι πρέπει να καθίσει η κυβέρνηση να συζητήσει μαζί τους και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις».

avgenakis 4

Φθιώτιδα: Κίνηση “καλής θέλησης” από τον Λ.Αυγενάκη

Σύσκεψη αγροτών της Φθιώτιδας με κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Νέο Μοναστήρι, σε μια προσπάθεια συνεννόησης και αποκλιμάκωσης της έντασης στην οποία βρίσκεται ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος τις τελευταίες ημέρες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στον χώρο της οποίας έφτασε και ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος άκουσαν τους εκπροσώπους των αγροτών να τους λένε πως το μοναδικό πράγμα για το οποίο μπορούν να συζητήσουν, είναι τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης από τη θεομηνία «Daniel». Κατά τα λοιπά, όπως είπαν, είναι πλήρως συντεταγμένοι με όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Από την πλευρά του, ο κ.Αυγενάκης επισήμανε στους αγρότες ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με εντάσεις, λύνονται με συνεννόηση». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός και διαθέσιμος, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών: «Θα υπάρχουν και λάθη, αλλά δεν κρυβόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα,ο κ.Αυγενάκης,  απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:

• Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel

• Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.

«Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση από χωράφια φερτών υλικών, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι έχει λάβει την πρότασή τους, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις μόνο όταν είναι διασφαλισμένη η κάλυψη της λύσης από την ΕΕ, γιατί για κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται είναι υπό τον έλεγχο της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός η καταστροφή ήταν τέτοια που απαιτήθηκε η σύνταξη, για πρώτη φορά, ειδικών προγραμμάτων, όπως συνέβη με το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και δωρεάν ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων ή με το ειδικόπρόγραμμα που αφορά στους παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ διαχρονικά ήταν και θα είναι στο πλευρό αγροτών.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ επανέλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ και να προωθηθεί το αίτημα για αναθεώρηση πιο δυναμικά. Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Η αγροτική παραγωγή δεν είναι αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος είπε χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη αλλαγής σε κομβικά σημεία της ΚΑΠ που «τρέχει». Είμαι αισιόδοξος για τις αλλαγές που θα γίνουν, είπε.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη Πέμπτη το πρωί θα γίνει σύσκεψη των εμπελκομένων υπουργών με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας για τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Λάρισα. Στη σύσκεψη ο ΥπΑΑΤ κάλεσε και αντιπροσωπεία των παραγωγών του Δομοκού.

Διαφήμιση