Αρχική Special Topics Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα: Ποιοί οι “ένοικοι” στους τάφους της Βεργίνας

Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα: Ποιοί οι “ένοικοι” στους τάφους της Βεργίνας

Νέα δεδομένα για τον τάφο του Φιλίππου του Β΄ στη Βεργίνα φέρνει η τελευταία διεθνής έρευνα που έρχεται στο φως, ταυτοποιώντας τα πρόσωπα που έχουν ταφεί σε κάθε χώρο αλλά και ανατρέποντας κάποιες άλλες θεωρίες που είχαν περάσει ως “θέσφατο” μέχρι σήμερα.   

0
untitled design 2024 01 05t132012 790
Διαφήμιση

Η νέα διεθνής έρευνα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του «Journal of Archaeological Science», θέλει τους αρχαιολόγους να έχουν  ταυτοποιήσει τα λείψανα του πατέρα (Φιλίππου Β), του ετεροθαλούς αδελφού (Φιλίππου Γ) και του γιου (Αλέναδρου Δ) του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τριάδα τάφων στη νεκρόπολη της Βεργίνας, προχωρώντας σε ανακατατάξεις για το που και ποιοι είναι οι “ένοικοι” στους τάφους της Βεργίνας.

Σύμφωνα με το Live Science, οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει λάθος τάφο στη Βεργίνα ως τον τάφο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.

Στη Βεργίνα βρίσκονται τρεις τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ. Εδώ και χρόνια οι αρχαιολόγοι βρίσκονται σε συζητήσεις για το ένοικο του κάθε τάφου και έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από θεωρίες. Η νέα έρευνα, που χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, ανατρέπει όσα πιστεύαμε και επαναπροσδιορίζει τους ενοίκους του κάθε τάφου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα στους τρεις τάφους βρίσκονται τα λείψανα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, του ετεροθαλή αδελφού και διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Γ’ του Αρριδαίου, αλλά και του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αλέξανδρου Δ΄ της Μακεδονίας.

Και αφού οι ερευνητές ταυτοποίησαν τους ενοίκους προχώρησαν και σε μια ανατροπή. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, σύμφωνα με το Live Science, ανέλυσαν τις ακτινογραφίες των σκελετών και τις συνέκριναν με ιστορικές λεπτομέρειες που είναι γνωστές για τα εν λόγω πρόσωπα, όπως το ύψος, το βάρος και οι τραυματισμοί.

foto fillipos mak

Τα λείψανα του Φιλίππου Β’ ταυτοποιήθηκαν από έναν γνωστό τραυματισμό στο γόνατο που είχε υποστεί και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του δημιουργούσε μια δυσκολία στην κίνηση. Και εδώ έρχεται η ανατροπή: Ο Φίλιππος Β’, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, βρίσκεται σε διαφορετικό τάφο από αυτόν που πιστεύαμε. Συγκεκριμένα φέρεται να έχει ταφεί στον «τάφο Ι» και όχι στον «τάφο ΙΙ», όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ανθρωπολογίας και παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, δήλωσε στο Live Science ότι η έρευνα «ήταν σαν μια συναρπαστική αρχαία ιστορία ντετέκτιβ».

Οι “ένοικοι” στους τάφους της Βεργίνας

Στον «τάφο ΙΙ», που μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως ήταν του Φιλίππου, βρίσκεται κατά τους ερευνητές ο Φίλιππος Γ’ ο Αρριδαίος, ο ετεροθαλής αδελφός και διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Τα σκελετικά του στοιχεία συνάδουν με τις συνθήκες θανάτου του», δήλωσε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science.

«Ο τάφος Ι ήταν ένας πολύ μικρός και φτωχός τάφος και ο τάφος ΙΙ ήταν πολύ μεγάλος και πλούσιος. Αυτό συνδέεται με τα ιστορικά στοιχεία ότι η Μακεδονία ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας όταν ο Μεγάλος Αλέξανδρος ξεκινούσε την εκστρατεία του και πολύ πλούσια όταν πέθανε. Αυτό συνάδει με το ότι ο τάφος Ι ανήκε στον Φίλιππο Β’ και ο τάφος ΙΙ στον γιο του Αρριδαίο». Ο Φίλιππος Β’ πιστεύεται ότι είναι θαμμένος μαζί με τη σύζυγο και το μωρό του, ενώ ο Αλέξανδρος ο Δ’ προσδιορίστηκε από τη μελέτη πως βρίσκεται στον τάφο ΙΙΙ.

Ο κ. Μπαρτσιώκας εξήγησε ότι στα λείψανα στον «τάφο ΙΙ» δεν βρέθηκε τραύμα στο μάτι, μια πεποίθηση poy υπήρξε στο παρελθόν κυρίαρχη. Όμως ούτε και στα λείψανα του «τάφου Ι» δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν υπήρχε τραυματισμός στο μάτι λόγω της φθοράς τους.

«Ο Φίλιππος Β’ είναι γνωστό από τις αρχαίες πηγές ότι υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι», υπογράμμισε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science. «Με εξέπληξε η απουσία ενός τέτοιου τραυματισμού στο μάτι στον ανδρικό σκελετό του τάφου ΙΙ. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για μια περίπτωση ενός κρίσιμου μορφολογικού χαρακτηριστικού που όμως δεν υπήρχε», είπε.

Διαφήμιση