Αρχική Special Topics Λειτουργικά τρόφιμα-Ο “θησαυρός” της ελληνικής Γης-Βίντεο

Λειτουργικά τρόφιμα-Ο “θησαυρός” της ελληνικής Γης-Βίντεο

Από τον γύρο και τα τυριά μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το αγνό μέλι, τα ελληνικά προϊόντα καταλαμβάνουν μία τεράστια γκάμα αγαθών, που αντλεί τα ευεργετικά της οφέλη από τον πλούτο της ελληνικής γης και φύσης, δημιουργώντας μία πολύτιμη διατροφική πρόταση εντός και εκτός συνόρων.

0
ελληνικά τροφιμα
Διαφήμιση

Από τον γύρο και τα τυριά μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το αγνό μέλι, τα ελληνικά προϊόντα καταλαμβάνουν μία τεράστια γκάμα αγαθών, που αντλεί τα ευεργετικά της οφέλη από τον πλούτο της ελληνικής γης και φύσης, δημιουργώντας μία πολύτιμη διατροφική πρόταση εντός και εκτός συνόρων.

Πρόκειται για έναν νέο κόσμο «έξυπνων» ελληνικών προϊόντων διατροφής που αντλούν τα ευεργετικά τους οφέλη από τον πλούτο της ελληνικής γης, και παράγονται με τη σφραγίδα των ερευνών Ελλήνων επιστημόνων, κατακτώντας το διεθνές ενδιαφέρον με την πιστοποίηση και μελέτη των πανεπιστημιακών εργαστηρίων της χώρας μας στο πεδίο που ονομάζεται Λειτουργικά Τρόφιμα.     

Την σημασία της διατροφής ακριβείας και της αξιοποίησης της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής για την Υγεία και τον Τουρισμό τόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Ιατρικής MED FUTURE 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου τα λειτουργικά τρόφιμα τέθηκαν στο επίκεντρο.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε τις σημαντικές διεπιστημονικές ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγονται με την συνεργασία των τμημάτων Αναλυτικής Χημείας, Χημείας Τροφίμων, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση του ισχυρισμού υγείας των ελληνικών προϊόντων διατροφής, τα οποία εμπλουτίζονται με βιοδραστικές ουσίες και χαρακτηρίζονται λειτουργικά τρόφιμα.

«Κατά την εκτίμησή μου αποτελούν Αγαθά Εθνικής Σημασίας τα προϊόντα όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, οι Ελιές, το Μέλι, τα Γαλακτοκομικά μας και η Φέτα, καθώς και το κρασί, των οποίων τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα και τις βιοδραστικές ουσίες προσπαθούμε να ενισχύουμε ερευνητικά για την προώθησή τους για Λειτουργική χρήση στην εξατομικευμένη Διατροφή, για την Ευημερία και την Ιατρική. Το ΕΚΠΑ αγκαλιάζει την καινοτομία στη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στα υψηλής ποιότητας διατροφικά προϊόντα μας μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης, σε συνεργασία με οικονομικούς φορείς, ένα επιστημονικό και επιχειρηματικό μοντέλο που υποστηρίζει την Αειφορία.» Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Ν. Θωμαΐδης, η  διεπιστημονική έρευνα των τμημάτων του ΕΚΠΑ στο Λειτουργικό Τρόφιμο κατακτά εδώ και δέκα χρόνια σημαντικές διακρίσεις, ανταποκρινόμενη στα ζητούμενα της επιστήμης και της διεθνούς αγοράς της Λειτουργικής Διατροφής.

συνεδριο1

Αντίστοιχα, ο Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Προέδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Χαράλαμπος Προεστός  παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λειτουργικών τροφίμων, που φέρουν την σφραγίδα των ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βάσει και δημοσιευμένων μελετών για την λειτουργικότητα των προϊόντων. Το χαβιάρι από μέλι , που αποτελεί προϊόν «μοριακής γαστρονομίας»,  η σοκολάτα εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο, που βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και ενδείκνυται και για διαβητικούς ασθενείς, πρωτοστατούν σε καινοτομία∙ όπως όμως και ο δημοφιλής γύρος, που δημιουργήθηκε από 100% φυτικά όσπρια υψηλής αξίας, χωρίς σόγια, χωρίς γλουτένη, ως πλήρης πηγή πρωτεΐνης, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. «Η τρέχουσα έρευνα για τα λειτουργικά τρόφιμα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φυτικών προϊόντων που βασίζονται σε πρωτεΐνες που λαμβάνονται μετά από εκχύλιση από ελληνικά όσπρια, όπως οι φακές, ρεβίθια, μπιζέλια και καλαμπόκι, που εισάγουν ταυτόχρονα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από φυτικά προϊόντα όπως βότανα και μπαχαρικά, κρασί, ελαιόλαδο κ.α. προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά», συνόψισε ο καθηγητής Χ. Προεστός, συνδέοντας της προοπτικές ανάπτυξης του Λειτουργικού Τροφίμου με την προσέλκυση στην χώρα μας Τουριστών Υγείας και Ευεξίας.

Την ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων, που συμβάλει στην ενίσχυση της καινοτομίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα χαιρέτισε με επίσημο μήνυμά του προς το συνέδριο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας πως «η προστασία της ανθρώπινης υγείας απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων για τη χάραξη βιώσιμων και κυρίως διεπιστημονικών πολιτικών. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθούμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα ελκυστικό, αλλά και βιώσιμο, ώστε να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και να συμβάλει στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.»

συνεδριο

«Η Ελλάδα αποτελεί τον ιδανικό τόπο για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής και πανεπιστημιακής έρευνας Λειτουργικού Τροφίμου, ως κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής, αυτού του πανάρχαιου ελιξίριου υγείας και μακροζωίας», τόνισε στον χαιρετισμό που απέστειλε η Προέδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Ιατρικής τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητής Χειρουργικής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, που υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του την αξία της διεύρυνσης της γνώσης και οπτικής που προσφέρουν οι νέοι ορίζοντες της Ιατρικής επιστήμης, ενώ μήνυμα χαιρετισμού απέστειλαν και  οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Γιώργος Πατούλης.

Τις εργασίες του συνέδριου MED FUTURE 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της Λειτουργικής Ιατρικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθηγητές της Ιατρικής, φυσιοθεραπευτές, αθλητίατροι και γιατροί Γενικής Ιατρικής.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Διαφήμιση