Αρχική Special Topics Κι όμως η Γη είναι μία “σταλιά” μπροστά στο Σύμπαν-Βίντεο

Κι όμως η Γη είναι μία “σταλιά” μπροστά στο Σύμπαν-Βίντεο

Συχνά λέμε τη φράση ότι ο κόσμος μας είναι μία “σταλιά” και έχουμε δίκιο. Όσο  και να μας τρώνε οι αποστάσεις καθημερινά, όταν κάνουμε λόγω …πίσω και “χαζέψουμε” την Γη, μαζί με τους άλλους πλανήτες που την περιβάλλουν καταλαβαίνουμε ότι ο πλανήτης μας είναι τόσο δα μικρός ανάμεσα σε έναν απέραντο κόσμο!

0
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ 1
Διαφήμιση

Αρκεί να δούμε με τα μάτια και τα “εργαλεία” της NASA, όπως είναι τα τηλεσκόπια της, οπότε η θέση του πλανήτη Γη ανάμεσα στα υπόλοιπα ουράνια σώματα φαντάζει τοσοδούλα! 

Μάλιστα, μία επιστημονική ομάδα δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται όλοι οι γνωστοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος καθώς και ο γιγάντιος Ήλιος μας, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια του βίντεο δε μοιάζει πια τόσο μεγάλος, όταν μας συστήνονται σιγά σιγά οι ογκώδεις πορτοκαλί και κόκκινοι γίγαντες, όπως ο Αρκτούρος, ο Πολυδεύκης και ο Αλντεμπαράν.

Το βίντεο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, όταν η «κάμερα» περνάει στους γαλάζιους γίγαντες, όπως ο Ρίγκελ (γνωστός και ως B Orionis, αφού είναι το φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό του Ωρίωνα) και το Pistol Star, ενώ τα μεγέθη ξεπερνούν κάθε φαντασία όταν φτάνουμε στους κόκκινους υπερ-γίγαντες.

Το βίντεο καταλήγει στο VY Canis Majoris το μεγαλύτερο γνωστό άστρο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός 4.900 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

πλανήτης γη

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του VY Canis Majoris το βίντεο προτείνει ότι αν ένα επιβατηγό αεροπλάνο ταξίδευε κατά μήκος της επιφάνειας του άστρου με ταχύτητα 900 χιλιόμετρα την ώρα, θα χρειαζόταν 1.100 χρόνια για να κάνει μία φορά το γύρο του άστρου.

Διαφήμιση