Αρχική Special Topics Ινδία: Ελπίδα για σωτήρια θεραπεία CAR-T κατά του καρκίνου

Ινδία: Ελπίδα για σωτήρια θεραπεία CAR-T κατά του καρκίνου

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου έρχεται από την Ινδία, με την έγκριση κυκλοφορίας ενός φαρμάκου που φαίνεται να επαναπρογραμματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. 

0
καρκίνος
Διαφήμιση

Πρόκειται για μία θεραπεία με κύτταρα CAR-T, τα δείγματα αποτελεσματικότητάς της επιτρέπουν χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού η εφαρμογή της σε ασθενείς κατάφερε τους απαλλάξει πλήρως από τα καρκινικά κύτταρα.

Πριν από λίγους μήνες, η ινδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO), ενέκρινε την εμπορική χρήση της θεραπείας με κύτταρα CAR-T. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενετικό επαναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η Indian Express, σήμερα, η θεραπεία έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του Dr (Col) VK Gupta, γαστρεντερολόγο με έδρα το Δελχί με 28 χρόνια εμπειρίας στον Ινδικό Στρατό.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο ασθενής είχε πρόσβαση στη θεραπεία πληρώνοντας μόλις 50 χιλιάδες δολάρια, ενώ μια παρόμοια θεραπεία κοστίζει έως και 480 χιλ. δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Tata Memorial, όπου ο Gupta υποβλήθηκε στη διαδικασία, είπαν ότι «αυτή τη στιγμή είναι απαλλαγμένος από καρκινικά κύτταρα». Ο Gupta είναι ο πρώτος ασθενής που πέτυχε αυτό το καθεστώς, κάτι που μπορούσε να ονειρευτεί μόλις πριν από ένα χρόνο.

Ο γιατρός που έκανε τη θεραπεία στο Gupta είπε ότι ήταν εντελώς απαλλαγμένος από καρκινικά κύτταρα. «Αν και είναι πρόωρο να διεκδικήσει κανείς μια ισόβια θεραπεία, ο ασθενής είναι επί του παρόντος απαλλαγμένος από καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Dr Hasmukh Jain, αιματο-ογκολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Advanced Center for Treatment, Research and Education in Cancer (ACTREC), Tata Memorial Centre. ανέφερε η Indian Express.

Ακόμα είναι πρόωρο να πούμε το ποσοστό επιτυχίας

Ωστόσο, ο γιατρός πρόσθεσε ότι ήταν ακόμη πρόωρο να πει κανείς για το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας. Είπε ότι τα αρχικά ευρήματα υποδηλώνουν «καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης» για ασθενείς στα πρώιμα στάδια του καρκίνου.

«Χρειάζονται χρόνια δεδομένων για τον εντοπισμό πιθανών χρονοδιαγραμμάτων υποτροπής για ασθενείς, εάν έχουν αναφερθεί ποτέ μεταξύ αυτών των ασθενών», είπε ο Jain.

καρκινος

Η θεραπεία CAR-T 

Η θεραπεία, NexCAR19, αναπτύχθηκε από την ImmunoACT, μια εταιρεία που επωάστηκε στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης (IITB), στο IIT-B και στο Νοσοκομείο Tata Memorial. Επικεντρώνεται στη θεραπεία καρκίνων Β-κυττάρων (τύποι καρκίνων που σχηματίζονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.

Το CDSCO ενέκρινε την εμπορική του χρήση τον Οκτώβριο του 2023. Σήμερα, η θεραπεία είναι διαθέσιμη σε περισσότερα από 30 νοσοκομεία σε περισσότερες από 10 πόλεις στην Ινδία. Ασθενείς ηλικίας άνω των 15 ετών που πάσχουν από καρκίνου Β-κυττάρων είναι επιλέξιμοι για τη θεραπεία.

Διαφήμιση