Αρχική Special Topics ΗΠΑ: Νέα ελπιδοφόρα μέθοδος που “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα

ΗΠΑ: Νέα ελπιδοφόρα μέθοδος που “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλον τον κόσμο στο πεδίο της ιατρικής  αποτελεί η είδηση για μία νέα μέθοδο αντιμετώπισης της επάρατης νόσου ·  Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να καταστρέψουν σε ποσοστό 99% τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο.

0
καρκίνος
Διαφήμιση

Η νέα πρωτοποριακή μέθοδος, μέσα από την εφαρμογή της σε εργαστήριο, έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει σε ποσοστό 99% τα καρκινικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας δονούμενα μόρια.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μέθοδο καταστροφής των καρκινικών κυττάρων με τη χρήση δονούμενων μορίων, η οποία ενδεχομένως θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Διεγείροντας τα μόρια αμινοκυανίνης με σχεδόν υπέρυθρο φως, τα έκαναν να δονούνται συγχρονισμένα με αποτέλεσμα να διασπάσουν τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με το Science Alert.

Τα μόρια αμινοκυανίνης χρησιμοποιούνται ήδη στη βιοαπεικόνιση ως συνθετικές χρωστικές ουσίες. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε χαμηλές δόσεις για την ανίχνευση του καρκίνου, παραμένουν σταθερές στο νερό και προσκολλώνται στο εξωτερικό των κυττάρων.

Η χρήση του υπέρυθρου φάσματος είναι σημαντική επειδή επιτρέπει στους επιστήμονες να εισχωρήσουν βαθύτερα στο σώμα. Ο καρκίνος στα οστά και τα όργανα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σε δοκιμές σε εργαστηριακά καλλιεργημένα καρκινικά κύτταρα, η μέθοδος του μοριακού κομπρεσέρ σημείωσε 99% επιτυχία στην καταστροφή των κυττάρων.

καρκίνος

Διάσπαση της μεμβράνης των καρκινικών κυττάρων-Ο ρόλος των πλασμονίων

Χάρη στη δομή και τις χημικές ιδιότητές τους, τα μόρια αμινοκυανίνης παραμένουν συγχρονισμένα με το κατάλληλο ερέθισμα – όπως το εγγύς υπέρυθρο φως. Όταν βρίσκονται σε κίνηση, τα ηλεκτρόνια στο εσωτερικό των μορίων σχηματίζουν τα πλασμόνια, συλλογικά δονούμενες οντότητες που μεταδίδουν την κίνηση σε ολόκληρο το μόριο.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ανακαλύψαμε μια άλλη εξήγηση για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτά τα μόρια», δήλωσε ο χημικός Σισερόν Αγιάλα-Ορόζκο από το Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα μοριακό πλασμόνιο αξιοποιείται με αυτόν τον τρόπο για να διεγείρει ολόκληρο το μόριο και να παράγει μηχανική δράση που χρησιμοποιείται για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου – στην προκειμένη περίπτωση τη διάσπαση της μεμβράνης των καρκινικών κυττάρων», πρόσθεσε.

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές θα εξετάσουν άλλους τύπους μορίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο. «Αυτή η μελέτη αφορά έναν διαφορετικό τρόπο θεραπείας του καρκίνου με τη χρήση μηχανικών δυνάμεων σε μοριακή κλίμακα», κατέληξε ο Αγιάλα-Ορόζκο.

 

Διαφήμιση