Αρχική Special Topics Δυστύχημα στα Τέμπη: Ένας χρόνος μετά και τα ερωτήματα παραμένουν!

Δυστύχημα στα Τέμπη: Ένας χρόνος μετά και τα ερωτήματα παραμένουν!

Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα! Οι συγγενείς των θυμάτων σοκάρουν την κοινή γνώμη με τα αποκαλυπτικά στοιχεία, φέρνοντας στο φως  λάθη, παραλείψεις ή και ενέργειες συγκάλυψης που ενδεχομένως να έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναγκάζοντας την Εισαγγελία του Άρειου Πάγου να παρέμβει, ζητώντας να ληφθούν υπόψη όλα όσα ακούγονται από τις φωνές των τραγικών αυτών προσώπων που έμειναν πίσω και ζητούν τη δικαίωση επί της γης για τα αγαπημένα τους πρόσωπα! 

0
συγγενεις θυματων
Διαφήμιση

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας των Τεμπών, με φόντο την παρέμβαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την υπόθεση.

Για ερωτήματα που παραμένουν ακόμη αναπάντητα έκανε λόγο από τη δική του πλευρά ο Βαγγέλης Βλάχος, που έχασε τον αδελφό του, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Το μεγαλύτερο ερώτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το τι πραγματικά προκάλεσε την έκρηξη. «Κάποια από τα θύματα, θα είχαν γλιτώσει, αλλά κάηκαν ζωντανά. Κάποιες οικογένειες δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την θέση. Τα επίσημα πορίσματα δεν μας καλύπτουν» τόνισε στις δηλώσεις του.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον χρόνο να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, για ποιο λόγο δολοφονήθηκαν 57 άτομα, και έναν χρόνο αργότερα υπάρχουν ακόμη ερωτήματα. Έγινε μπάζωμα το χώρου, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα. Υπήρχαν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα, αλλά είχαν καταστραφεί ήδη στοιχεία. Θα είμαστε ο περίγελος της Ευρώπης για τον τρόπο που διερευνήθηκε αυτό το δυστύχημα».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους επιζώντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, τόνισε πως «δεν ξεχνάμε όλα όσα σας υποσχέθηκαν. Την φροντίδα τόσο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό σας, την οποία δεν σας έδωσε εν τέλει το κράτος, όπως υποσχέθηκε. Αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που χάσαμε, αλλά και για όσους βρήκαμε».

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για έναν ανελέητο πόλεμο που δέχθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι, με όσοι δύναμη τους έχει απομείνει, λένε την αλήθεια. «Υπήρχαν επιθέσεις στα πρόσωπα των συγγενών. Μας ζήτησαν να είμαστε βουβοί, τόσο οι υπουργοί αλλά και άνθρωποι της εκκλησίας. Δεν θα είμαστε βουβοί, μέχρι να μάθουμε την αλήθεια».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι επισημαίνει η επιτροπή διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων 

Από τη μεριά τους, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ), τα οποία συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος και της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών.

Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα», έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα της τραγωδίας των Τεμπών «την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπιστώνει έναν χρόνο μετά την τραγωδία σωρεία παραβιάσεων των κανονισμών, ο οποίες μπορεί να αποβούν εν δυνάμει μοιραίες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου:

  • Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
  • Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
  • Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
  • Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:

  • 13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
  • 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ
  • 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024
  • 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
  • 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA

Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο δυστύχημα της τραγωδίας των Τεμπών.

 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σημειώνεται ότι το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, αλλά και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

Την ίδια στιγμή το ψήφισμα που ξεκίνησε η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, έχει ξεπεράσει τις 750.000 υπογραφές, με τους συγγενείς να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς. Επιπλέον ζητούν, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για όσα καταγγέλλονται από τους συγγενείς των θυμάτων

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία για να διερευνηθούν καταγγελίες και ισχυρισμοί των συγγενών των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Παραγγελία προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες και οι ισχυρισμοί των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός επικαλείται τις διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και για συγκάλυψη ευθυνών, υποστηρίζοντας πως «παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Διαφήμιση