Αρχική Special Topics Περιβαλλοντικά παρατηρητήρια: Το “αντίδοτο” στην κλιματική αλλαγή-Βίντεο

Περιβαλλοντικά παρατηρητήρια: Το “αντίδοτο” στην κλιματική αλλαγή-Βίντεο

Τα δάση και η διαφύλαξη του οικοσυστήματος, μαζί με την σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση όλων των πολιτών αποτελούν προτεραιότητα για την “ομαλή” διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία έχει υπεισέλθει η Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται εξάλλου τόσο από τις δασικές πυρκαγιές που βίωσε το προηγούμενο καλοκαίρι όσο και από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, και τις συνέπειες αυτών που ακολούθησαν! 

0
Κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Τα περιβαλλοντικά παρατηρητήρια, είναι ένα βασικό εργαλείο, όπως ακούστηκε να λέγεται σήμερα στην συνάντηση «Προσαρμογή της Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία Φορέων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ανάγκη για πρωτοβουλίες εδώ και τώρα επισήμανε με κάθε τρόπο ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, περιγράφοντας τη σημασία των απαιτουμένων δράσεων προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση οι οποίες θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος και θα θωρακίσουν τη χώρα μας έναντι της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής. O Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η αιτία της πρόσκλησης για την διεξαγωγή της σημερινής Συνάντησης ήταν η διαπεριφερειακή συνεργασία σε κρίσιμους αλλά και διαφορετικούς τομείς από διαφορετικές Περιφέρειες με την επιστημονική συμβολή της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης τόνισε τη σημαντική προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων από την Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη διεξαγωγή του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR, το οποίο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο εθνικό έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ακολούθησε η παρουσίαση της συνεισφοράς του έργου LIFE-IP AdaptInGR από το στέλεχος του Υ.Π.ΕΝ. και συντονίστρια του έργου LIFE-IP AdaptInGR, κυρία Ιωάννα Τσαλακανίδου.

κλιματική αλλαγή 1021x576

Περιβαλλοντικά παρατηρητήρια

Στο πλαίσιο της Συνάντησης έγινε συζήτηση για την ανάγκη προσαρμογής των Περιφερειών της χώρας στην Κλιματική Κρίση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις στην υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Τονίσθηκε ότι τα σχέδια προσαρμογής, οι ανάγκες και η παρακολούθησή τους διαφέρουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, λόγω των διαφορετικών τοπικών συνθηκών και υποδομών. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ταχύτερης προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση και βελτίωσης στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα αναγκαία μέτρα προστασίας του πληθυσμού και της Πολιτείας μέσω των ΠεΣΠΚΑ.

Διαφήμιση