Αρχική Special Topics Σκανδιναβία: Ρεκόρ 25ετίας με πολικές θερμοκρασίες (Βίντεο)

Σκανδιναβία: Ρεκόρ 25ετίας με πολικές θερμοκρασίες (Βίντεο)

Η Σκανδιναβία κατέγραψε ένα σπάνιο ρεκόρ 25ετίας με πολικές θερμοκρασίες στους -44,3 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στο Ενοντέκιο, στο φινλανδικό τμήμα της Λαπωνίας.

0
Σουηδία χιόνι Ιανουάριος 2024
φωτογραφία:Jann Lipka/imagebank.sweden.se
Διαφήμιση

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Σκανδιναβία ζουν στον απόλυτο παγετό τα τελευταία 24ωρα λίγο μετά την έλευση του 2024 με πολικές θερμοκρασίες που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα! Την ίδια στιγμή στη Μόσχα οι πολικές θερμοκρασίες κατέγραψαν ρεκόρ 75ετίας, ενώ στη Βρετανία η καταιγίδα Henk έπληξε τη νότια Αγγλία και την Ουαλία, φέρνοντας ριπές ταχύτητας έως και 151 χιλιόμετρα την ώρα!

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη νότια Νορβηγία, η έντονη χιονόπτωση έχει δυσκολέψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο Γκρίμσταντ, 275 χιλιόμετρα νότια του Όσλο, τα σχολεία είναι κλειστά από την Πέμπτη και ο δήμος εργάζεται για να καθαρίσει το χιόνι μακριά από κτίρια με ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.

Χιλιάδες άνθρωποι στις σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι και το χιόνι προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή. Πολλοί οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους σε επικίνδυνους, φραγμένους από το χιόνι αυτοκινητόδρομους.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέγραψαν θερμοκρασίες -40C την 1η εβδομάδα του 2024 – οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί αυτόν τον χειμώνα. Τα σχολεία έκλεισαν, καθώς η ακραία παγωνιά προκάλεσε χάος στους δρόμους. Στη βόρεια Σουηδία, περίπου 4.000 σπίτια έμειναν στο σκοτάδι την Πέμπτη, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -38C, όπως μετέδωσε το δημόσιο σουηδικό ραδιόφωνο. Την προηγούμενη ημέρα, ο υδράργυρος έπεσε στους -43,6C – η χαμηλότερη θερμοκρασία Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί στη Σουηδία εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Όταν το βραστό νερό παγώνει στον αέρα!

Οι πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν στη Φινλανδία αυτήν την εβδομάδα ενέπνευσαν έναν τουρίστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αρκτική, προκειμένου να δοκιμάσει να κάνει ένα κόλπο που εδώ και πολύ καιρό του κινούσε την περιέργεια: να ρίξει βραστό νερό στον αέρα έξω, όταν έκανε πάρα πολύ κρύο και να το δει να μετατρέπεται αμέσως σε ένα σύννεφο παγωμένης σκόνης. Αυτό δεν πετυχαίνει παρά μόνο εάν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε ένα επίπεδο ψύχους που οι περισσότερες περιοχές στη γη σπανίως ή ποτέ δεν βλέπουν.

Φινλανδία παγωνει το νερό jpg

Ο Λάουρι Ούνταμο, ένας 49χρονος διευθυντής πωλήσεων από τη νότια Φινλανδία, βρισκόταν σε διακοπές στην φινλανδική Λαπωνία μαζί με φίλους, όταν ο υδράργυρος βούτηξε στους -30 βαθμούς Κελσίου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. «Είχα δει βίντεο με το κόλπο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο YouTube και ήταν εφικτό να γίνει, όμως ο καιρός δεν ήταν κατάλληλα παγωμένος προκειμένου να κάνω μια προσπάθεια, στους -30 βαθμούς ή χαμηλότερα», είπε ο Ούνταμο στο Ρόιτερς.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος έβρασε νερό ενώ βρισκόταν στο κατάλυμά του, το έβγαλε έξω και το πέταξε στον αέρα, χωρίς να καεί ο ίδιος, καθώς το νερό αμέσως μετατράπηκε σε ένα παγωμένο σύννεφο που εξαφανίστηκε.

Ο δήμος Enontekio στη φινλανδική Λαπωνία, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία και τη Σουηδία, ανέφερε θερμοκρασία ρεκόρ -42,5 βαθμών Κελσίου την Πέμπτη. Το τσουχτερό κρύο που έπληξε τη Σκανδιναβία είναι μέρος μιας καταιγίδας που έχει επηρεάσει και τη Δυτική Ευρώπη.

Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, προσθέτοντας στις συνεχιζόμενες πλημμύρες στις περιοχές αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ένας θάνατος που συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες αναφέρθηκε στη Γαλλία, ενώ αρκετές πόλεις στα βόρεια της χώρας βρέθηκαν κάτω από το νερό μετά από πολυήμερες βροχοπτώσεις. Το κύμα ψύχους από τη Σιβηρία και την περιοχή της Αρκτικής σάρωσε τη δυτική Ρωσία, με τις θερμοκρασίες στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές να πέφτουν στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου – πολύ κάτω από τη μέση θερμοκρασία για τις αρχές Ιανουαρίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη Μόσχα τα τελευταία 74 χρόνια! Σύμφωνα με τη ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία, ένας αντικυκλώνας κατέβασε τη θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα σε περίπου 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τον μέσο όρο του Ιανουαρίου.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες περιοχές εξέδωσαν πορτοκαλί προειδοποιήσεις για τον καιρό, προειδοποιώντας τους κατοίκους για πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Στη Βρετανία, ένας οδηγός έχασε τη ζωή του μετά από πτώση δέντρου στο αυτοκίνητό του στη δυτική Αγγλία. Η καταιγίδα -η οποία ονομάστηκε Henk από τις επίσημες μετεωρολογικές υπηρεσίες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας– προκάλεσε διακοπές ρεύματος, προβλήματα στις μεταφορές, υλικές ζημιές και αναστάτωση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας επλήγη από πλημμύρες και διακοπές ρεύματος, με πολλούς φορείς να αναφέρουν συνεχιζόμενα προβλήματα για την πρωινή μετακίνηση προς τη δουλειά την Τετάρτη. Οι ισχυρότεροι θυελλώδεις άνεμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν στη Νήσο Γουάιτ, στα ανοικτά των ακτών της νότιας Αγγλίας, όπου η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τα 151 χιλιόμετρα την ώρα.

Στις Κάτω Χώρες, η αστυνομία κοντά στην πόλη Αϊντχόβεν δήλωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στο θάνατο ενός 75χρονου άνδρα που έπεσε από το ποδήλατό του αργά την Τρίτη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας.

Το νερό έμπαινε στον ήδη φουσκωμένο ποταμό Μάας κοντά στην πόλη Μάαστριχτ. Οι ιδιοκτήτες αρκετών οικίσκων εκκενώθηκαν προληπτικά.

TOPSHOT FRANCE FLOOD
Γαλλία, πλημμύρες στο Arques (Pas-de-Calais)-φωτογραφία Denis Charlet / AFP

Στη Γαλλία, σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τις βόρειες περιοχές Pas-de-Calais και Nord από την Κυριακή, αναγκάζοντας την εκκένωση περίπου 200 ανθρώπων και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε 10.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από όλη τη Γαλλία κινητοποιήθηκαν για να διασώσουν ανθρώπους από πλημμυρισμένα σπίτια και να καθαρίσουν τους δρόμους, ενώ ενισχύσεις προσωπικού και εξοπλισμού ήρθαν από την Τσεχία, τη Σλοβακία και τις ήδη πλημμυρισμένες Κάτω Χώρες.

Διαφήμιση