Αρχική Special Topics ΟΦΥΠΕΚΑ: Το νέο του “σπιτικό” στο δάσος της Δαδιάς …στήνει ο μαυρόγυπας

ΟΦΥΠΕΚΑ: Το νέο του “σπιτικό” στο δάσος της Δαδιάς …στήνει ο μαυρόγυπας

Νέο “σπιτικό” -μετά την τεράστιας έκτασης καταστροφή από την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου στο δάσος της Δαδιάς- στήνει ο μαυρόγυπας με την βοήθεια του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ήδη, στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών για τον Μαυρόγυπα, στους δύο πυρήνες του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

0
μαυρογυπας
Μαυρόγυπας στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο μαυρόγυπας, το μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί της Ευρώπης, κατασκευάζει τη φωλιά του, διαμέτρου πάνω από 2 μέτρα, στις κορυφές ώριμων δέντρων. Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης -Σουφλίου φιλοξενεί τη μοναδική φυσική αποικία του είδους στα Βαλκάνια, με 30-36 αναπαραγόμενα ζευγάρια. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά αρχές με μέσα Ιανουαρίου -όταν τα πουλιά αρχίζουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους- και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου, όταν οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά. Κάθε ζευγάρι γεννά ένα αυγό το χρόνο, ενώ μόνο οι μισοί περίπου από τους νεοσσούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι να έρθει η ώρα να πετάξουν και να αφήσουν τη φωλιά.

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που έπληξε τον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι, έκαψε σημαντικό αριθμό ώριμων δέντρων στην καρδιά της αποικίας του Μαυρόγυπα, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες θέσεις κατάλληλες για φωλεοποίηση. Δεδομένου ότι η φυσική αποκατάσταση των θέσεων φωλεοποίησης θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, καθώς ακολουθεί την πορεία αποκατάστασης της βλάστησης, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων θέσεων που ο Μαυρόγυπας χρειάζεται, κατά τις επόμενες αναπαραγωγικές περιόδους, ο ΟΦΥΠΕΚΑ. προχώρησε σε πιλοτική εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών σε θέσεις, όπου υπήρχαν φυσικές φωλιές. Η εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για Μαυρόγυπες είναι μία τεχνική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες (όπως η Ισπανία) μετά από πυρκαγιές.

φωλιες μαυρογυπας
Τεχνητή φωλιά για Μαυρόγυπες στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Ωστόσο, για πρώτη φορά, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, επιχειρείται η αυτόνομη εγκατάστασή τους, χωρίς να στηρίζονται σε γειτονικά δέντρα, έτσι ώστε να παραμείνουν διαθέσιμες στα πουλιά ακόμα και όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν, σταδιακά, να πέφτουν. Η χρήση των τεχνητών φωλιών από τους Μαυρόγυπες θα παρακολουθείται, συστηματικά, από τα στελέχη της οικείας Μονάδας Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και να διατυπωθούν τυχόν προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του ενδιαιτήματος αναπαραγωγής του είδους.

Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται, από μία σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μετά από τη φετινή πυρκαγιά στον Έβρο, των οποίων η εφαρμογή προχωρά σταδιακά. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 140 τεχνητών φωλιών για νυκτόβια αρπακτικά πουλιά (Χουχουριστή, Γκιώνη, Νανόμπουφο, Κουκουβάγια και Τυτώ), ενώ παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 13 πομπών, οι οποίοι τοποθετούνται, σταδιακά, σε άτομα Μαυρόγυπα, για να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους μετά από την πυρκαγιά.

μαυρογυπας1
Μαυρόγυπες στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Παράλληλα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών, όπως είναι ο μαυρόγυπας προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των πληθυσμών τους μετά από την πυρκαγιά και προτίθεται να προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης για το σύνολο της βιοκοινότητας στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς, να καταγραφεί η πορεία της σταδιακής αποκατάστασής της και να διατυπωθούν μέτρα για την αρτιότερη επαναφορά του οικοσυστήματος.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

φωλιες μαυρογυπας1
Τεχνητή φωλιά για Μαυρόγυπες στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

 

 

Διαφήμιση