Αρχική Special Topics ΟΦΥΠΕΚΑ: Έγκλημα χωρίς τιμωρία η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (Βίντεο)

ΟΦΥΠΕΚΑ: Έγκλημα χωρίς τιμωρία η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (Βίντεο)

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ οργανώνει στα Ιωάννινα μια σημαντική Διημερίδα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023 για το έγκλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη! Ποιό χέρι δηλητηρίασε 50 γύπες;

0
Γύπας
Διαφήμιση

 

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναδεικνύει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία και το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου διοργανώνει στα Ιωάννινα  Διημερίδα για την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων που δυστυχώς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα!

Σύνταξη: ecozen.gr

Σπάνια είδη οδηγούνται στην εξαφάνιση, δεκάδες ζώα εργασίας όπως ποιμενικοί ή κυνηγετικοί σκύλοι αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση, ενώ απειλείται και η δημόσια υγεία εξαιτίας των τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Την περίοδο 2018-2022 περισσότεροι απο 50 γύπες δηλητηριάστηκαν στην Ελλάδα, ενώ μόνο μόνο 1 στα 10 περιστατικά γίνονται γνωστά στις Αρχές!

Γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά, αλεπούδες, αρκούδες και άλλα ζώα που τρέφονται αποκλειστικά ή ευκαιριακά με ψοφίμια πέφτουν συχνά θύματα δηλητηρίασης.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα συναντώνται σε πολλές μορφές: ένα κομμάτι κρέας, ένα ολόκληρο κουφάρι ζώου, ένα κομμάτι τυρί, ένα φρούτο ή ψάρι, ένα κομμάτι δέρματος ή σπλάχνων εμποτισμένα με κάποιο φυτοφάρμακο ή άλλη ισχυρά τοξική ουσία. Όποιο όμως κι αν είναι το σχήμα ή η μορφή τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ!

Στη χώρα μας η παράνομη πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολομάτων είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη και πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα, όπως ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), το όρνιο (Gyps fulvus) και ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus),  απειλούμενα είδη θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) και ο λύκος (Canis lupus), καθώς και ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους.

 Διημερίδα με τίτλο «Καταπολέμηση της παράνομης χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα» διοργανώνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στα Γιάννενα, ο (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Η εκδήλωση, του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής)  έχει ως σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, θα γίνει αποτίμηση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ θα παρουσιαστούν και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα spot  στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δράσεις προβολής, εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και εκπαίδευση στοχευμένων ομάδων πληθυσμού για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε περιοχές ευθύνης της ΜΔΠΠ Ηπείρου και του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων». .

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία πρακτική ιδιαίτερα επιζήμια για την φύση, αλλά και γενικότερα για την ζωή της υπαίθρου. Εδώ και δεκαετίες, άγρια ζώα, ζώα εργασίας, δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηριασμένα δολώματα. Λόγω της σωρευτικής τους δράσης, τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν και αρπακτικά πουλιά και πτωματοφάγα είδη, όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός που έχουν φτάσει να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Παράλληλα, πλήττεται σοβαρά και η δημόσια υγεία λόγω των τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου (09:15-18:00 και 09:30-15:00) στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Grand Serai Congress and Spa, με ομιλητές και καλεσμένους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Δασών & Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ιωαννίνων), το Υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), την Ελληνική Αστυνομία, το Συνήγορο του Πολίτη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου, τη Europol, τη Βουλγαρική Αστυνομία, τη BirdLife Κύπρου, τη BirdLife Ισπανίας, το Vulture Conservation Foundation και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Υδάτων Ανδαλουσίας.

Αν εντοπίσεις δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο στην ύπαιθρο ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες Αρχές. Κάλεσε την τοπική Μονάδα του ΟΦΥΠΕΚΑ, τη Δασική Υπηρεσία (1591) ή την Αστυνομία. Βάζουμε ΤΕΛΟΣ στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου! www.antipoison.necca.gov.gr

Διαφήμιση