Αρχική Special Topics Καβούρια: Βρίσκουν “καταφύγιο” στα πλαστικά σκουπίδια

Καβούρια: Βρίσκουν “καταφύγιο” στα πλαστικά σκουπίδια

Ιδιαίτερα ευρηματικά εμφανίζονται τα καβούρια στις θάλασσες όλου του κόσμου, μετατρέποντας τα πλαστικά μας σκουπίδια- που πολλοί ασυνείδητοι από εμάς δεν διστάζουμε να τα πετάξουμε, λερώνοντας το περιβάλλον- σε σπιτάκια-καταφύγια!

0
καβουρια πλαστικά
Διαφήμιση
Με αυτά τα πλαστικά σκουπίδια και καπάκια, τα καβούρια βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να τα …αξιοποιήσουν, φτιάχνοντας ουσιαστικά τεχνητά κελύφη. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σύμφωνα με τα οποία τα καβούρια-ερημίτες σε όλο τον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιούν όστρακα ως «πανοπλία» για το σώμα τους, στρέφονται όλο και περισσότερο στα πλαστικά απορρίμματα.

Όπως αποκαλύπτει μία νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση φωτογραφιών που τράβηξαν λάτρεις της άγριας ζωής, τα καβούρια ερημίτες μετέτρεψαν τα σκουπίδια μας σε απαραίτητα “εργαλεία” και αξεσουάρ.

 

Οι επιστήμονες της μελέτης δήλωσαν ότι «ράγισε η καρδιά τους» όταν είδαν τα ζώα αυτά να ζουν μέσα στα ανθρώπινα σκουπίδια. Είπαν ότι τα 2/3 των ειδών του κάβουρα-ερημίτη «φορούσαν» «τεχνητά κελύφη» – αντικείμενα δηλαδή που πετούν οι άνθρωποι και καταλήγουν στις παραλίες και στις θάλασσες.

«Αρχίσαμε να παρατηρούμε κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Τα καβούρια, αντί να έχουν ένα όμορφο κέλυφος όπως έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, είχαν ένα κόκκινο πλαστικό καπάκι μπουκαλιού στην πλάτη τους ή ένα κομμάτι σπασμένης λάμπας», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Μάρτα Σζούλκιν, αστική οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Η ίδια και οι συνάδελφοί της, Ζουζάννα Τζαγκιέλο επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και ο Λούκας Ντιλέφσκι από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής του Πόζναν, κατέγραψαν συνολικά 386 καβούρια που χρησιμοποιούσαν τεχνητά κελύφη – κυρίως πλαστικά καπάκια.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 10 από τα 16 είδη του κάβουρα-ερημίτη στον κόσμο χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο κελύφους μετά από παρατηρήσεις σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης», πρόσθεσε η Σζούλκιν.

Μελέτη: Καβούρια-ερημίτες «φορούν» τα πλαστικά μας σκουπίδια

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν τα υλικά αυτά είναι επιβλαβή -ή ίσως και χρήσιμα- για τα μικρά, ευάλωτα καρκινοειδή.

«Όταν είδα για πρώτη φορά αυτές τις φωτογραφίες, ράγισε η καρδιά μου», δήλωσε η Σζούλκιν στην εκπομπή Inside Science του BBC Radio 4. «Ταυτόχρονα, νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ότι τα ζώα χρησιμοποιούν ό,τι βρίσκουν», σημείωσε.

Η μάχη για το πλαστικό

Σύμφωνα με τη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment», οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα καρκινοειδή έρχονται σε επαφή και χρησιμοποιούν τα πλαστικά σκουπίδια. Συγκεκριμένα, θέλουν να δουν κατά πόσον τους προκαλεί βλάβη και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή τους.

Αυτά τα καβούρια έχουν μάθει να μαζεύουν και να χρησιμοποιούν όστρακα για να προστατέψουν το εύθραυστο σώμα τους. Και όταν αυτά τα κελύφη είναι σε έλλειψη, τα καβούρια θα δώσουν μάχη για τα πλαστικά υποκατάστατα. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα φυσικά κελύφη μειώνονται, οπότε τα πλαστικά αποτελούν μια εναλλακτική λύση για αυτά τα καρκινοειδή. Τα ελαφρύτερα πλαστικά «κελύφη» θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν τα μικρότερα, πιο αδύναμα καβούρια να επιβιώσουν επειδή είναι πιο εύκολο να τα μεταφέρουν.

Σίγουρα υπάρχει πολύ πλαστικό στο θαλάσσιο περιβάλλον για να επιλέξουν τα ζώα. Μια πρόσφατη μελέτη που προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει την κλίμακα της πλαστικής ρύπανσης υπολόγισε ότι τουλάχιστον 171 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν σήμερα στους ωκεανούς μας. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε σχεδόν να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, αν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι το 2024 τα κράτη θα υπογράψουν μια πολυαναμενόμενη παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της μάστιγας των πλαστικών απορριμμάτων.

Διαφήμιση