Αρχική Special Topics Καιρός: Συναγερμός σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο-Μήνυμα 112

Καιρός: Συναγερμός σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο-Μήνυμα 112

Συναγερμός με μηνύματα 112 στη Δυτική Ελλάδα, νησιά Ιονίου και Ήπειρο έχει σημάνει από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της μεταβολής του καιρού από τη νύχτα των Θεοφανείων!

0
καιρός - βροχή - σύννεφα - καταιγίδα - Πολιτική Προστασία
Εικόνα: UNSPLASH/Sensei Minimal
Διαφήμιση

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων στη Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, αλλά και το Ιόνιο, για την κακοκαιρία που, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ του Σαββάτου 6/1.

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο μήνυμα από το 112 τονίζεται ότι στις εν λόγω περιοχές αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι από τις βραδινές ώρες έως το απόγευμα Κυριακής 7/1.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 έως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Μάλιστα σύμφωνα με το meteo, σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν χαλαζοπτώσεις ακόμα και ανεμοστρόβιλοι! Οι μετεωρολόγοι περιμένουν την επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου (6.1.2024) με ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα. Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι Γ. Παπαβασιλείου, και Κ. Λαγουβάρδος το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). 

Πιο αναλυτικά η μεταβολή του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου 6/1 θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων

w accprecip08012024

-Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική  Ελλάδα όπου σήμανε το 112 αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.

Σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150-200 mm.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).

Νότιους ανέμους εντάσεως έως 7-8 μποφόρ.

– Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). 

Πηγή:meteo

Διαφήμιση