Αρχική Special Topics 2024: «Χαμένος» αστεροειδής “χτυπάει” την Γη-Τί λέει η  NASA

2024: «Χαμένος» αστεροειδής “χτυπάει” την Γη-Τί λέει η  NASA

Πολύς ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες γύρω από έναν “χαμένο” αστεροειδή που απειλεί να χτυπήσει την γη μέσα στο νέο έτος, που μόλις υποδεχτήκαμε! 

0
αστεροειδής
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, «ο χαμένος αστεροειδής 2007 FT3 θα χτυπούσε τη Γη με δύναμη ίση με την ενέργεια 2,6 δισεκατομμυρίων τόνων TNT»«η NASA έχει χάσει τα ίχνη του» και «Θα χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Οκτωβρίου 2024».

Πρόκειται για τον «αστεροειδή 2007 FT3», που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2007, και βρίσκεται στο «Sentry Risk Table» της NASA για αντικείμενα που θα μπορούσαν δυνητικά να συγκρουστούν με την Γη.

Είναι επίσης ένας «χαμένος» αστεροειδής, καθώς παρατηρήθηκε για μόλις 1 με 2 ημέρες πριν εξαφανιστεί. Αν και ο αστεροειδής των 314 μέτρων έγινε πολύ αχνός και δεν έχει εντοπιστεί έκτοτε, παρατηρήθηκε σε 14 σημεία κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, επιτρέποντας στους αστρονόμους να υπολογίσουν την τροχιά του και να αναζητήσουν πιθανές συγκρούσεις μεταξύ της Γης και αυτού. Με τον τρόπο αυτό, το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA εντόπισε 89 πιθανές συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και μία στις 5 Οκτωβρίου 2024.

Καθησυχαστική η NASA

Παρά τα σενάρια καταστροφής και φόβου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ένα πιθανό σημείο πρόσκρουσης, ή όπου ο αστεροειδής υποτίθεται ότι θα ήταν πιο κοντά στη Γη, έλαβε χώρα το 2019, όπου εντέλει δεν συνέβη. Η NASA και άλλα παρατηρητήρια παρακολουθούν τις τροχιές των αντικειμένων που ανακαλύπτονται στο ηλιακό σύστημα, και ιδιαίτερα τα “κοντινά στη Γη αντικείμενα” μεγέθους 140 μέτρων (460 πόδια) και άνω, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές αν διασταυρώνονταν με τη Γη.

αστεροειδής 2007 FT3 τροχιά

Τι απαντάει η NASA στα σενάρια σύγκρουσης του αστεροειδούς

Απαντώντας στους ισχυρισμούς σχετικά με τον αστεροειδή FT3 2007, εκπρόσωπος της NASA τόνισε: «Δεν υπάρχουν γνωστές απειλές πρόσκρουσης αστεροειδών στη Γη σε οποιαδήποτε στιγμή του επόμενου αιώνα. Η NASA και οι συνεργάτες της παρακολουθούν επιμελώς τον ουρανό για να βρίσκουν, να παρακολουθούν και να κατηγοριοποιούν αστεροειδείς και αντικείμενα κοντά στη Γη (NEO), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να πλησιάσουν τη Γη».

Και συνέχισε: «Μια σημαντική σημείωση εδώ είναι ότι οι πλανητικοί επιστήμονες ορίζουν τις προσεγγίσεις αστεροειδών που έρχονται σε απόσταση μικρότερη των 30 εκατομμυρίων μιλίων από την τροχιά της Γης ως κοντινές προσεγγίσεις. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιο εύκολο είναι για τους ειδικούς μας στην πλανητική άμυνα να τον βρουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι τροχιές τους γύρω από τον ήλιο είναι συνήθως πολύ γνωστές και κατανοητές εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες».

Διαφήμιση