Αρχική Special Topics Ζιμπάμπουε: Νεκροί πάνω από 100 ελέφαντες εν μέσω ξηρασίας

Ζιμπάμπουε: Νεκροί πάνω από 100 ελέφαντες εν μέσω ξηρασίας

Φτωχότερο είναι πλέον το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε, καθώς 100 από τους ελέφαντες που φιλοξενεί πέθαναν εν μέσω ξηρασίας ·  Όπως όλα δείχνουν ο θάνατός τους οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς  από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), στην έλλειψη νερού.

0
ελεφαντες
Διαφήμιση

 

Το Hwange, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε, φιλοξενεί περίπου 45.000 ελέφαντες, καθώς και περισσότερα από 100 άλλα είδη θηλαστικών και 400 είδη πουλιών, ενώ διαθέτει 104 γεωτρήσεις με ηλιακή ενέργεια για να διατηρεί πηγές νερού για τα ζώα.

Ωστόσο, οι αρχές του πάρκου λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετές πηγές και οι γεωτρήσεις δεν ταιριάζουν με τις ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες στεγνώνουν τις υπάρχουσες υδρορροές και αναγκάζουν τα άγρια ζώα να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τροφή και νερό.

«Οι ελέφαντες που πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι που δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν νερό», σύμφωνα με τον Tinashe Farawo, εκπρόσωπο της Αρχής Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε.

Οι θάνατοι των ελεφάντων είναι ένα σημάδι αυτού που οι αρχές της άγριας ζωής και οι οργανώσεις προστασίας της φύσης λένε ότι είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

«Το Ελ Νίνο επιδεινώνει μια ήδη δεινή κατάσταση», σύμφωνα με τον κ. Farawo.

ελεφαντας

Τι είναι το Ελ Νίνιο

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό και επαναλαμβανόμενο καιρικό φαινόμενο που θερμαίνει μέρη του Ειρηνικού, επηρεάζοντας τα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο.

Εμφανίζεται κάθε λίγα χρόνια, σε έναν κύκλο με το αντίθετο φαινόμενο του, τη Λα Νίνα, κατά την οποία επεισόδια ψυχρότερης από τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στον ισημερινό Ειρηνικό κάνουν την εμφάνισή τους.

Το μοτίβο διαρκεί συνήθως 12 μήνες και κορυφώνεται τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει το Ελ Νίνο ισχυρότερο, οδηγώντας σε πιο ακραίες συνέπειες.

Ενώ το φετινό Ελ Νίνιο έχει ήδη φέρει φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Αφρική, αναμένεται να προκαλέσει βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου στη νότια Αφρική.

Στη Ζιμπάμπουε, σημειώθηκε πρόσφατα μια περίοδος ανόδου της ζέστης και έλλειψη βροχής. Και, ενώ τώρα έχει πέσει κάποια βροχή, οι προβλέψεις βλέπουν γενικά ένα ξηρό και ζεστό καλοκαίρι.

Οι αρχές φοβούνται μια επανάληψη του 2019 – άλλης χρονιάς Ελ Νίνιο – όταν περισσότεροι από 200 ελέφαντες στο Χουάνγκε πέθαναν σε έντονη ξηρασία.

«Αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται», είπε ο Phillip Kuvawoga, διευθυντής προγράμματος τοπίου στην IFAW, ο οποίος σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελέφαντες, σε μια έκθεση αυτόν τον μήνα.

Διαφήμιση