Αρχική Περιβάλλον Ο ρόλος των “φυσικών παραγόντων” στην κλιματική αλλαγή υποτιμάται

Ο ρόλος των “φυσικών παραγόντων” στην κλιματική αλλαγή υποτιμάται

0
Volcano
Διαφήμιση

Μια νέα έρευνα, αναφέρει πως ο ρόλος των “φυσικών παραγόντων” στις πρόσφατες κλιματικές αλλαγές υποτιμάται. Η πρωτοποριακή έρευνα έδωσε μια νέα προοπτική για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι «φυσικοί παράγοντες» στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η μελέτη, από τον καθηγητή Indrani Roy στο Πανεπιστήμιο του Exeter, υποδηλώνει ότι τα φυσικά φαινόμενα όπως οι ηλιακοί κύκλοι έντεκα χρόνων και οι ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες κλιματικές αλλαγές που έχουν «υποτιμηθεί».
Όλες οι υπάρχουσες μελέτες επικεντρώνονται στην αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα ως η κύρια κινητήρια δύναμη της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η μελέτη αυτή διερευνά διάφορες πιθανές περιοχές όπου τα μοντέλα χάνουν σημαντικές συνεισφορές λόγω αυτών των φυσικών οδηγών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Frontiers.
Αν και το CO2 έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1998, η παγκόσμια θερμοκρασία δεν παρουσίασε σημαντική αύξηση. Ο Δρ Roy δήλωσε: «Ποιοι παράγοντες λείπουν; Είναι ένα παζλ της πρόσφατης επιβράδυνσης της τάσης του πλανήτη ή του Hiatus και αυτή η μελέτη αντιμετωπίζει αυτό το θέμα».
Για τη μελέτη, ο Δρ Roy εξέτασε συγκεκριμένα τα δεδομένα μεταξύ του 1976-96, τα οποία δεν κάλυπταν μόνο δύο γεμάτους ισχυρούς ηλιακούς κύκλους και δύο ηφαιστειακές εκρήξεις κατά τη διάρκεια των ενεργών φάσεων αυτών των κύκλων, αλλά και σε περίοδο απότομης θέρμανσης του πλανήτη. Αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν με άλλες περιόδους.
Η έρευνα υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ένας κυρίαρχος ο Ελ Νίνο, και οι σχετικές ανατροφοδοτήσεις υδρατμών, που παίζουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη εντός της επιλεγμένης περιόδου.
Ο Δρ Roy σημειώνει ότι τα εκρηκτικά ηφαίστεια που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα οποία άλλαξαν την πίεση της στάθμης της θάλασσας γύρω από τον Βόρειο Ατλαντικό, ξεκίνησαν έναν «αλυσιδωτό μηχανισμό» που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.
Ο Δρ Roy πρόσθεσε ότι η αλλαγή του συνδέσμου των καλοκαιρινών ινών Monsoons και El Nino κατά τη διάρκεια αυτής της απότομης περιόδου θέρμανσης και μια επακόλουθη ανάκαμψη στη συνέχεια μπορεί να εξηγηθεί από αυτόν τον «μηχανισμό αλυσίδας».

Διαφήμιση