Αρχική Special Topics Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Τ.Ερντογάν: Το πνεύμα καλής γειτονίας και τα “λάθη” περί τουρκικής μειονότητας...

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Τ.Ερντογάν: Το πνεύμα καλής γειτονίας και τα “λάθη” περί τουρκικής μειονότητας στην Θράκη

Θα ήταν κανένας αφελής να πιστέψει ότι μετά από 6 χρόνια που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν να έρθει στη χώρα μας και να συναντηθεί σε θερμικό επίπεδο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα έκανε το “φραστικό λάθος” να αναφερθεί σε “τουρκική” και όχι μουσουλμανική, όπως έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης η μειονότητα στη Θράκη.

0
[365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

 

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη με τον Τ.Ερντογάν επισφραγίστηκε το αίσθημα φιλίας, καλής γειτονίας και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αφού, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές “καλή διάθεση να υπάρχει και τα άλλα βρίσκονται…”

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε ένα κείμενο μη δεσμευτικού χαρακτήρα, που ουσιαστικά δεν αποτυπώνει τίποτα παραπάνω από τις καλές προθέσεις των δύο χωρών. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει κανείς να σκεφτεί πως και πόσο οι δηλώσεις του Τ.Ερντογάν σκανδαλίζουν όταν μιλάει για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αγνοώντας επιδεικτικά  μία συνθήκη, όπως αυτή της Λωζάνης, που έχει δεσμεύσει με το περιεχόμενό της δεκαετίες τώρα και τις δύο πλευρές.

Ας δούμε όμως τί ακριβώς είπε στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος: “Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα”.

Με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως θα σεβαστεί ο Τούρκος Πρόεδρος ένα κείμενο που φέρει την υπογραφή του και δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα όταν δεν δέχεται αυτά που υποχρεούται να σεβαστεί!

Η γρήγορη και εύστοχη-ευτυχώς- απάντηση Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης δεν άφησε την κουβέντα του Τ.Ερντογάν να “πέσει κάτω”, απαντώντας εύστοχα και γρήγορα και βάζοντας τον Τούρκο πρόεδρο άμεσα στη θέση του. Στην αναφορά του τούρκου Προέδρου σχετικά με την τουρκική μειονότητα και τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου πλούτου καθώς και το γεγονός ότι η αύξηση της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας: «Ένα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση».

μαξιμου μητσοτακης

Τι συζήτησαν οι δύο άντρες-Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΣ ανοιχτά ζητήματα 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι, οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις.

Όπως είπε «[..]και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία, η Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνεται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις».

«[…]τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας και αναθέσαμε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριλάμβανε τρία επίπεδα τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και στη συνέχεια οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών έγιναν, πρέπει να πω, σε ένα πολύ παραγωγικό κλίμα. Κι εμείς οι ίδιοι, αγαπητέ μου Πρόεδρε, βρισκόμαστε για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Στις δύο πρώτες συναντήσεις οργανώσαμε τα επόμενα βήματα και αξιολογήσαμε την πρόοδο όσων συμφωνήσαμε. Και σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας κάνουμε μία ακόμα αποτίμηση αυτών των κοινών προσπαθειών μας. Προσπάθειες που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες σε πολλά επίπεδα. Στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων. Το διμερές μας εμπόριο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε μία πενταετία να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Συμφωνήσαμε επίσης στην προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία, που προάγουν τη συνεργασία νέων επιστημόνων και ενισχύουν το εξαγωγικό και το επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο μας χώρες» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο, και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών και αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για 7 μέρες 10 νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία. Είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών, Όπως επίσης γέφυρες συνεργασίας και φιλίας αποτελούν και οι μειονότητες των δύο χωρών. Γιατί η ισονομία και ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητες του βοηθά στην αμοιβαία κατανόηση και στον αλληλοσεβασμό».

Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι με τον Τ.Ερντογάν εξέτασαν και όλες τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στον κόσμο. «Εξελίξεις που μας προβληματίζουν στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στον Καύκασο. Πάντα οφείλουμε, όπως είπα, να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, στην καταδίκη δηλαδή κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, ανεξάρτητα με τη μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού. Με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων. Όπως επίσης διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για μας, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ταγίπ, τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε στην Άγκυρα το Σύμφωνο Φιλίας Ουδετερότητας Διαλλαγής και Διαιτησίας μεταξύ των χωρών μας. Τότε ο Ισμέτ Ινονού είχε δηλώσει πως καμιά διαφορά δεν μπορεί πια να χωρίσει τα δύο έθνη μέσα από την προσέγγιση να διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο, ενώ από την πλευρά του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της Ελλάδος, είχε αναφερθεί “ερχόμεθα να τείνουμε ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσουμε ότι ο μακραίωνα ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς”. Δυστυχώς, γεγονότα και ιστορικά πάθη εμπόδισαν τη θέληση των δύο ηγετών από το να γίνει αυτό πραγματικότητα. Η παρακαταθήκη τους όμως παραμένει ενεργή και σήμερα παραμένει, θα έλεγα πιο επίκαιρη παρά ποτέ, λόγω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ώστε σήμερα, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας. Η διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το Μεγάλο Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί ως μέσο καλόπιστου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Διακήρυξη που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας. Καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

[365641] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Αποχώρηση του Προέδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, από το Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ»

Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε «και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών».

Κ.Μητσοτάκης: “Ραντεβού” στην άγκυρα την Άνοιξη με τον Τ.Ερντογάν

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία να συνεχιστούν και οι μεταξύ τους επαφές. «Και βέβαια συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε και εμείς τις επαφές μας. Προτίθεμαι να επισκεφτώ μέσα στην Άνοιξη και την Άγκυρα πριν σας συναντήσω τον επόμενο Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Και κλείνω με τη σκέψη ότι η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Και γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές, είμαι σίγουρος και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα – δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενιών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο, όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος, ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας, δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό. Θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον. Και πάλι καλωσορίσατε στην Αθήνα» κατέληξε ο Κ.Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Τ.Ερντογάν.

Διαφήμιση