Αρχική Special Topics Ενδοδαπέδια θέρμανση-Όταν την εφάρμοζε ο Μινωικός πολιτισμός

Ενδοδαπέδια θέρμανση-Όταν την εφάρμοζε ο Μινωικός πολιτισμός

0
κνωσος 2
Διαφήμιση

Μπορεί να θεωρείται μία μέθοδος που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα σε μια προσπάθεια να αντικατασταθεί η θέρμανση μέσω καλοριφέρ και πετρελαίου, ωστόσο η ενδοδαπέδια θέρμανση είχε βρει έδαφος εφαρμογής πολλούς αιώνες πίσω και μάλιστα στον ελλαδικό χώρο!

Οι αρχαίοι Έλληνες έχει αποδειχθεί ότι ήταν μπροστά σε πολλά, όπως στη φιλοσοφία, στις φυσικές επιστήμες και σε πολλά άλλα, όπως και στο να αφουγκράζονται καλύτερα τη φύση και τις επιταγές της, προσαρμόζοντας την αρχιτεκτονική και τις τεχνικές οικοδόμησης προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν καλό τρόπο διαβίωσης και προστατεύοντας τις πόλεις τους με βάση τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο Μινωικός πολιτισμός, που είναι κοινά αποδεκτός ως ιδιαίτερα προχωρημένος, εφαρμόζοντας πρώτος την ενδοδαπέδια θέρμανση!

Τα βιοκλιματικά παλάτια του Μίνωα τα οποία είχαν ανέσεις του 2017 το 7000 πχ με ενδοδαπέδια θέρμανση και ανέσεις!

κνωσός παλατι

Θερμομόνωση

Οι τοίχοι των σπιτιών ήταν φτιαγμένοι από λάσπη και από πέτρες, μιας και το τσιμέντο για μαζική χρήση ανακαλύφθηκε αργότερα, και χρησιμοποιούσαν για καλύτερο «δέσιμο» και αντοχή της λάσπης αυγά και μαλλιά από κατσίκες. Ο τοίχος που έβλεπε βορρά ήταν πιο παχύς, ενώ η είσοδος στα σπίτια ήταν ως επί το πλείστον στην ανατολική και σπανιότερα στην νότια πλευρά. Μάλιστα άλλο ένα μυστικό ήταν πως στα βόρεια φύτευαν κάποια αειθαλή δέντρα, όπως ελιές, ώστε με το φύλλωμά τους να εμποδίζουν τον χειμωνιάτικο κρύο βόρειο άνεμο να πέσει απ’ ευθείας πάνω στο σπίτι.

Αλλά οι αρχαίοι Έλληνες δεν σταματήσανε μόνο στην χρήση φυτών για κλιματισμό. Χρησιμοποιούσαν πάνω από τις νότιες πόρτες και παράθυρα μία προέκταση της σκεπής με προσεκτικά σχεδιασμένο μέγεθος.

Θέρμανση

Η θέρμανση υλοποιήθηκε στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, και κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.

Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία. Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα.

Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούσαν τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Ενέργειας της εποχής, εξασφαλίζοντας θέρμανση και μόνωση που τους παρείχε προστασία από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες!

 

Διαφήμιση