Αρχική Ειδήσεις NOVA ICT: Υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης CO2 του ΟΦΥΠΕΚΑ

NOVA ICT: Υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης CO2 του ΟΦΥΠΕΚΑ

Την υλοποίηση του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης CO2 του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σύμφωνα με τον Νέο Κλιματικό Νόμο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η NOVA ICT.

0
νοβα pροστασια περιβαλλοντος
Διαφήμιση

 

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπέγραψε τη σύμβαση μέσω της NOVA ICT για το έργο “Υλοποίηση Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Δεδομένων που αφορούν τις Εκπομπές Άνθρακα σε Εθνικό, Δημοτικό και Τομεακό Επίπεδο”.

Το έργο αφορά στη  δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας – βάσης δεδομένων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με στόχο να αποτελέσει ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης δεδομένων των εκπομπών άνθρακα. Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα αυτόματης εξαγωγής αναφορών σχετικά με δεδομένα που υποβοηθούν τη σύνταξη των ετήσιων εκθέσεων προόδου για παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, που υποστηρίζεται από το εξειδικευμένο λογισμικό βιωσιμότητας “ESGenius! – The Sustainability OS”,  το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση για την καταγραφή και παρακολούθηση των εκπομπών άνθρακα και θα συμβάλει επιπλέον:

  • Στην αποτίμηση των δράσεων μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα με κλαδικούς και γεωγραφικούς δείκτες
  • Στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και εθνικών εκθέσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην ενσωμάτωση εξατομικευμένων δεικτών ανά κλάδο
  • Στην ψηφιακή μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε εθνικό, δημοτικό, τομεακό επίπεδο
  • Στην ενσωμάτωση όλων των δεδομένων, από αντίστοιχες πηγές πληροφόρησης και πληροφοριακών συστημάτων, σε ένα κοινό περιβάλλον, προκειμένου να παρέχουν προηγμένα analytics σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου .Στην κεντρική, αλλά και διαβαθμισμένη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με τις εκπομπές άνθρακα σε εθνικό, δημοτικό και τομεακό επίπεδο
  • Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για ζητήματα που αφορούν την κλιματική ουδετερότητα και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Για αυτό το μεγάλης αξίας και σημασίας έργο, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης,  Διευθύνων Σύμβουλος Nova ICT και Διευθυντής Έργων Δημόσιου Τομέα της Nova, δήλωσε σχετικά: «Με την ανάπτυξη του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης δεδομένων των εκπομπών άνθρακα συνεισφέρουμε στην ψηφιακή μετάβαση και στην  αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε εθνικό, δημοτικό, τομεακό. Για πρώτη φορά, εφαρμόζοντας μαθηματικά μοντέλα και τεχνικές ΑΙ αναπτύσσουμε σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ μια πλατφόρμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης

Το πληροφοριακό σύστημα της NOVA ICT θα στηρίζεται στο λογισμικό διαχείρισης ζητημάτων βιωσιμότητας «ESGenius!-The Sustainability OS» που έχει αναπτυχθεί από την ResNovae- συνεργάτη της Nova στο συγκεκριμένο έργο- θα αναρτώνται τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών (Δη.ΣΜΕ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καθώς και οι Ετήσιες Εκθέσεις Ανθρακικού Αποτυπώματος των υπόχρεων επιχειρήσεων όπως ορίζουν τα άρθρα 16,19 και 20 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022).

 

 

Διαφήμιση