Αρχική Special Topics Μελομακάρονα: Πως προέκυψε το όνομά τους!

Μελομακάρονα: Πως προέκυψε το όνομά τους!

0
Μελομακάρονα
Διαφήμιση

Όταν ακούμε για μελομακάρονα ο νους μας πάει απευθείας στα Χριστούγεννα και στις γιορτές ·  Ωστόσο υπάρχει μία ιστορία που κρύβεται πίσω από τα αγαπημένα αυτά εδέσματα που συνδέεται με τον θάνατο!

Τα μελομακάρονα ετυμολογικά έρχονται από τη λέξη «μακαρόνι», από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» και παλιά αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο, με βάση τα ζυμαρικά, που μακάριζαν το νεκρό.

Η μακαρωνία προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία» που σημαίνει ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου το οποίο προσέφεραν μετά από μια κηδεία.

Το τελικό όνομα προέκυψε αφού πρόσθεσαν μέλι στη μακαρία και έτσι μέλι+μακαρία = μελομακάρονο. Έπειτα καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, κυρίως από Μικρασιάτες Έλληνες, και τότε τα μελομακάρονα είχαν ένα ακόμα όνομα… Και λέγονταν «φοινίκια».

Όπως αναφέρει η Argiro.gr, οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τη λέξη μακαρωνία ως «maccarone», που τελικά κατέληξε να σημαίνει σπαγγέτι. Επιπλέον, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία εμφανίστηκε αργότερα το «macaroon», γνωστό σε εμάς ως μακαρόν!

Διαφήμιση