Αρχική Special Topics Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στις εφημερίες του ΕΣΥ (Βίντεο)

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στις εφημερίες του ΕΣΥ (Βίντεο)

Χριστουγεννιάτικο μποναμά για όσους κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό 2024  που υπερψηφίστηκε με 158 με ψήφους “ναι”, έναντι 142 “όχι” , σε σύνολο 300 ψηφισάντων. Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ και προανήγγειλε τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

0
Γιατροί ΕΣΥ
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεφύλαξε μια έκπληξη κατά την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του έτους 2024 που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς, αφού ανακοίνωσε ότι  τις από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα προανήγγειλε τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο προϋπολογισμός κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με 158 ψήφους “ναι”, έναντι 142 “όχι” (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας  στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2024 εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον «τομή» καθώς «είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας». Σημείωσε επίσης ότι, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. «στέλνει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι πέρασε οριστικά για την Ελλάδα η εποχή της αναξιοπιστίας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ .Αυτό σημαίνει αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές των ιατρών ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10% που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.
Για παράδειγμα, ένας επιμελητής β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%. Την ίδια ώρα, ένας συντονιστής προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαράαπό τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.
Επίσης με το νέο έτος αυξάνεται με επιπλέον κόστος 20 εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στοχευμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.

Έρχεται το νομοσχέδιο για μη κρατικά Πανεπιστήμια 

Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης  μιλώντας για τον προϋπολογισμό προανήγγειλε τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

πανεπιστημιαΤο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ιδρύματα «θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024», είπε και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο και μετέπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Θα συζητήσουμε και θα τους ακούσουμε όλους. Για να πάψουμε να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως και ο κατώτατος μισθός. «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα. Σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας, λέει ότι τελείωσε η περίοδος της αναξιοπιστίας» τόνισε. «Είναι ένα ορόσημο, ένας σταθμός στην πορεία μας για συλλογική ωρίμανση, κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας» συμπλήρωσε. Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για  ανάπτυξη του ΑΕΠ, πτώση της ανεργίας, περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, επενδύσεις και εξαγωγές με γρήγορους ρυθμούς.

Διαφήμιση