Αρχική Special Topics Γ. Σακελλαρόπουλος: Ο ελαιοπαραγωγός με το παγκόσμιο ρεκόρ των 803 βραβείων στο...

Γ. Σακελλαρόπουλος: Ο ελαιοπαραγωγός με το παγκόσμιο ρεκόρ των 803 βραβείων στο ecozen

O Γιώργος Σακελλαρόπουλος o ελαιοπαραγωγός με το παγκόσμιο ρεκόρ των 803 διεθνών βραβείων (!) μιλά στο ecozen.gr για τον δρόμο που ακολούθησε και τον οδήγησε να φτάσουν οι “Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου” στα πέρατα του κόσμου, με διακρίσεις που κανένας άλλος Ευρωπαίος δεν έχει λάβει!

0
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ κεντρική
Διαφήμιση

Ο ελαιοπαραγωγός με το παγκόσμιο ρεκόρ των 803 διεθνών βραβείων (!) είναι Έλληνας και είναι ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος που μιλά στο ecozen.gr για τον δρόμο που ακολούθησε και τον οδήγησε να φτάσουν οι “Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου” από τη Σπάρτη στις πρώτες θέσεις του κόσμου στην παγκόσμια Ελαιοκομία, για το βραβείο του καλύτερου ελαιοπαραγωγού της Ευρώπης, τα μυστικά που κρύβουν οι gourmet ελιές, την τιμή-χρυσάφι του λαδιού, αλλά και το όραμά του να δημιουργηθεί Πανεπιστήμιο Ελαιοκομίας στην Ελλάδα!

Συνέντευξη στο ecozen.gr

ecozen: Κοιτάζοντας κανείς τα προϊόντα σας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ασχολείστε με …ακριβά αρώματα, ή ότι είστε συλλέκτης σπάνιων… κοσμημάτων! Πως αποφασίσατε να μπείτε σε ένα κόσμο που καμία σχέση δεν έχει με όσα γνωρίζαμε για την καλλιέργεια της ελιάς;

Σακελλαρόπουλος κλάδεμα
Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος … επι το έργον!

Γ. Σακελλαρόπουλος: Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την καλλιέργεια της ελιάς, και με έμφαση στην πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, ήταν απόλυτα συνειδητή. Το 1992 ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι, των γεύσεων και των αρωμάτων, της παράδοσης και της ιστορίας, της γαστρονομίας χωρίς περιορισμούς, της αγάπης και του ιερού δεσμού που είχα αναπτύξει με την ελιά και τον τόπο μου, τη Σπάρτη και τη Λακωνία.

Ήθελα αυτό το ταξίδι να έχει ταυτότητα, για αυτό και δημιουργήσαμε τον πρώτο ελαιώνα στη χώρα μας ως Single Estate σε συγκεκριμένο Terroir. Θέλαμε να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, όπου γης, όλη αυτή την αγάπη, τις ιδιαιτερότητες και τις καινοτομίες που είχα στο μυαλό και την ψυχή μου, να φτάσει στις πρώτες θέσεις του κόσμου στην παγκόσμια Ελαιοκομία, με τα Ελληνικά και Σπαρτιατικά χρώματα, και να τα αναδείξει στη θέση που τους αξίζουν.

Πιστεύω ότι όλο αυτό ξεκίνησε από ένα όραμα για να φτάσει στην σημερινή του ιδιαίτερη μορφή, με σκοπό, στόχο και διττή προσήλωση, στην διαφορετικότητα της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας αλλά και στην αποδεδειγμένη αξία που θα έχουν τα ελαιοπροϊόντα που παράγουμε στους βιολογικούς ελαιώνες μας, για την ανθρώπινη αλλά και την πλανητική υγεία, μέσω της επιστήμης.

“Υψηλή ποιότητα – επιστημονική παρακολούθηση – απόδειξη”

Το επίκεντρό μας ήταν ξεκάθαρο ως σκεπτικό από την αρχή, και δεν ήταν μόνο θέμα ακριβών αρωμάτων ή σπάνιων κοσμημάτων, αλλά αξίας, που να συνδέει το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της χώρας μας με το γαστρονομικό σήμερα της Ελαιοκομίας. Το τρίπτυχο “υψηλή ποιότητα επιστημονική παρακολούθησηαπόδειξη” είναι η νοοτροπία που εξαρχής με χαρακτήριζε και αυτό πέρασε και στην εταιρεία.

Σακελλαρόπουλος Τορόντο

ecozen: Διαβάζοντας για τα προϊόντα σας χρειαστήκαμε λεξικό: «Βιολογικό Φυλλικόν Πρωτέλαιο limited edition, άθερμο Αγουρέλαιο, έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας βάσει του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432/2012. Βιολογικές και gourmet ελιές, Καλαμών και πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης μέχρι και… Ανάλατες ελιές! Ποιος σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με όλα αυτά τα ιδιαίτερα προϊόντα;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Πράγματι έχετε δίκιο, χρειάζεται λεξικό υπό μια έννοια! Σίγουρα υπάρχει έντονο από πλευράς μας το εκπαιδευτικό κομμάτι των πελατών μας αλλά και των ανθρώπων που μας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Τους εισάγουμε σε ένα διαφορετικό κόσμο του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, τους ξεναγούμε στο δικό μας κόσμο, τον κόσμο των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

…Όταν η έμπνευση ξεκινά από τη Φύση

Τα καινοτόμα ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά, και αμιγώς ιδιοπαραγώμενα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές, ανήκοντας στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (Bio-Function Foods).

Η έμπνευση όλων αυτών ξεκινά από τη Φύση, από τη δύναμη και το μεγαλείο της, σε συνδυασμό με τον σεβασμό και την ταπεινότητα που την αντιλαμβανόμαστε. Η έμπνευση έρχεται όταν είναι η ώρα να συμβούν τα πράγματα.

Ένα μεγάλο μου «μυστικό» είναι η ολοκλήρωση της πληρότητας που προσδίδει κάθε φορά το τελικό δημιούργημα, που χωρίς να σκεφτείς πολύ το έχεις αισθανθεί ολοκληρωμένο νωρίτερα. Οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων των ελαιοπροϊόντων μας είναι θέμα οπτικής, αλλά κυρίως δοκιμών και διαίσθησης.

Γιώργος Σακελλαρόπουλος ο καλύτερος ευρωπαίος ελαιοκαραγωγός

ecozen: Τα βραβεία πέφτουν …βροχή στα κτήματά σας μέσω των προϊόντων σας. Πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, διακρίσεις σε πάρα πολλούς τομείς! Κάθε χρόνο βάζετε κάποιον διαφορετικό στόχο ως προς το προϊόν, και τα συστατικά;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Ναι, κάθε χρόνο, βάζουμε κάποιους νέους στόχους η αλήθεια είναι, αλλά σπάνια μιλώ γι΄αυτούς πριν ολοκληρωθούν έμπρακτα, πριν γίνουν πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο μας και να κρατάμε χαμηλούς τόνους. Άλλωστε αυτό είμαστε.

Γενικότερα θα σας έλεγα ότι η συμμετοχή και η βράβευση μας σε διαγωνισμούς με υψηλό κύρος ανά τον κόσμο αποτελεί μια επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας στην επίτευξη της υψηλότερης δυνατής ποιότητας. Είναι η απόδειξη και το διαβατήριο, αν θέλετε, για τις αγορές του κόσμου.

Συναγωνιζόμαστε ποιοτικά και σε παγκόσμιο επίπεδο εταιρείες και παραγωγούς από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή και πολλές άλλες.

Σήμερα οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου έχουν φτάσει σε ένα παγκόσμιο ρεκόρ 803 διεθνών βραβείων, που από μόνο του αποτελεί κάτι το μοναδικό για Έλληνα ελαιοπαραγωγό και όχι μόνο.

Έχουν υπάρξει πολλές πρώτες θέσεις στον κόσμο και στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων, που για πρώτη φορά συνέβησαν με τα χρώματα της Ελλάδας, και αυτό είναι μεγάλη τιμή μας αλλά και μια παγκόσμια αναγνώριση της Ελληνικής βιολογικής Ελαιοκομίας, γενικότερα.

CEUCO SAKELLAROPOULOS 3 (1)

Τελευταία μεγάλη διάκρισή μας, η προ μηνός ανάδειξη των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, ως του «Καλύτερου Ευρωπαίου Ελαιοπαραγωγού», από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα τελευταία 17 χρόνια που δίνονται αυτά τα δύσκολα και σπάνια Ευρωπαϊκά βραβεία, βραβεία ζωής θα τα έλεγα, δεν είχε υπάρξει βραβευμένος ελαιοπαραγωγός από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

ecozen: Κι ενώ θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε και για τις συσκευασίες, δεν συμμετέχετε σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, παρά το γεγονός ότι οι συσκευασίες σας αντικειμενικά είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες.

Γ. Σακελλαρόπουλος: Ισχύει αυτό ακριβώς. Είναι μια απόλυτη και συνειδητή επιλογή μας, όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύουμε πάντα στο εσωτερικό περιεχόμενο και όχι στην εξωτερική εμφάνιση, αποκλειστικά.

Θεωρούμε απαραίτητη βέβαια και την τελική εμφάνιση των προϊόντων που παράγουμε, αλλά δεν είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Πιθανόν αυτό να πηγαίνει κόντρα στα δεδομένα και τα φαινόμενα της σημερινής εποχής μας, όμως αυτό πιστεύουμε.

plus health olive oils evoo

Είναι πάγια θέση μας, ότι αυτό που καταθέτουμε ως πρόταση και τελικό προϊόν, έχει την ψυχή μας μέσα του, και δεν χρειάζεται μόνο την εξωτερική εμφάνιση για να αναδειχθεί.

ecozen: Μετά το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού τι έρχεται;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Αρχικά θα πρέπει να σας δηλώσω πως βρισκόμαστε σε μια φάση συνειδητοποίησης του βραβείου του «Καλύτερου Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού», που προήλθε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας και έλαβε χώρα στο Auditorium and Convention Centre  στην πόλη Castellon, στην περιοχή της Βαλένθια στην Ισπανία.

Παράλληλα και προς το τέλος του έτους θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της παγκόσμιας κατάταξης των ελαιολάδων του 2023, δηλαδή η τελική κατάταξη αξιολόγησης όλων των ελαιολάδων που συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνισμούς για το 2023.

…Έρχεται νέος πρωτοχρονιάτικος μποναμάς διάκρισης

Οι διεθνείς αυτοί διαγωνισμοί είναι έγκριτοι και πολύ υψηλού κύρους, υπερβαίνουν τους σαράντα (40) συνολικά, διενεργούνται από την Ιαπωνία έως την Αμερική και συμμετέχουν σε αυτούς όλες οι ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Βραβείο Σακελλαρόπουλου

Αυτό είναι το αποτέλεσμα και το γεγονός που αναμένουμε να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί, μετά το Ευρωπαϊκό βραβείο του «Καλύτερου Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού».

Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και το Επιμελητήριο Λακωνίας στηρίζουν την πρόταση για ίδρυση Πανεπιστημίου Ελαιοκομίας 

ecozen: Κι έπειτα είναι αυτός ο σπουδαίος στόχος με την ιδέα σας να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Ελαιοκομίας με έδρα τη Σπάρτη! Πόσο κοντά είμαστε;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Είναι πράγματι ένας σπουδαίος στόχος, η ιδέα και η δημόσια πρόταση μου για την ίδρυση στην Ελλάδα, με έδρα τη Σπάρτη, Σχολή Ελαιοκομίας Ανώτατου Επιστημονικού ή Ερευνητικού επιπέδου. Η πρόταση μου αυτή υποστηρίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων και προσωπικότητες στον τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Θεωρώ χρέος όλων μας, την εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την ενημέρωση όλων εκείνων που θα δραστηριοποιηθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελαιοκομία, κάτι που αναμφίβολα θα προσφέρει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Η ανάγκη αυτή είναι επιβεβλημένη σήμερα, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω περισσότερα για το πόσο κοντά είμαστε, πιστεύω πως χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να φανούν τα αποτελέσματα της πρότασης αυτής αλλά και των ανθρώπων που την πλαισιώνουν, όπως το Επιμελητήριο Λακωνίας και ο πρόεδρος του, που με ιδιαίτερη θέρμη έγιναν αρωγοί στην όλη προσπάθεια αυτή.

“…Ζούμε πλέον στην εποχή της έλλειψης ελαιολάδου παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής”

ecozen: Θα μας πείτε πως φτάσαμε στο σημείο να έχει πολλαπλασιαστεί η τιμή του λαδιού;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Τα πράγματα είναι πολύ απλά ως σκεπτικό. Ζήσαμε επί πολλά χρόνια την πλήρη επάρκεια του ελαιολάδου στην παραγωγή του, στις κυρίαρχες ελαιοπαραγωγικές χώρες, της λεκάνης της Μεσογείου.

 

Τώρα και ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια, αρχίσαμε να ζούμε την έλλειψη και την μη επάρκεια της παραγωγής ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεπεία κατά κύριο λόγο της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, για το 2023 – 2024, η παραγωγή θα πέσει πιθανόν κάτω και από το 50%, στο μισό δηλαδή σε σχέση με προ διετίας επίπεδα, με συνέπεια την εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου παγκοσμίως, λόγω έλλειψης.

ecozen: Ποια εποχή του χρόνου καταλαβαίνετε πως θα κινηθεί το προϊόν, πως θα πάει η σοδειά;

ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 4 (2)

Γ. Σακελλαρόπουλος: Η εποχή αυτή είναι κατά κύριο λόγο η Άνοιξη, και το δίμηνο Μαρτίου με Μάιο. Εκεί βρίσκεται το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων.

Αυτό το κρίσιμο δίμηνο μας δίνει τις σοβαρές ενδείξεις του πως θα κινηθεί η χρονιά, τι πιθανή παραγωγή θα υπάρχει και γενικότερα πως θα πάει η σοδειά, αλλά και τι δυνατότητες έχουμε ή γνωρίζουμε ή μπορούμε να κάνουμε ως ελαιοκαλλιεργητές για να βοηθήσουμε στην ομαλή εξέλιξη της επόμενης παραγωγής των ελαιοδέντρων μας. Όλο αυτό βέβαια προϋποθέτει γνώση της Ελαιοκομίας και φυσικά μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση.

“Η τεράστια αλλαγή του κλίματος μας βάζει σε αχαρτογράφητα νερά…”

ecozen: Έχετε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια τις αλλαγές του κλίματος και πόσο επηρεάζει και τις ελιές. Θα έρθουν και χειρότερες μέρες;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Η αλλαγή του κλίματος για εμένα είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Υπάρχει τεράστια μεταβολή του κλίματος, έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά πλέον, που δεν έχουν καμία σχέση με τα επίπεδα του καιρού, προ δέκα ή είκοσι χρόνων.

Όπως και σε όλες τις καλλιέργειες που επηρεάζονται από το κλίμα και τον καιρό γενικότερα, έτσι και οι ελιές έχουν επηρεαστεί πολύ σημαντικά, με συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια να βλέπουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε παραγόμενα ελαιοπροιόντα.

Αν θα έρθουν χειρότερες ημέρες δεν το γνωρίζω, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. Άλλωστε στο σημερινό επίπεδο ελλείψεων ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν φτάσαμε μονομιάς, η κλιματική αλλαγή μας είχε προειδοποιήσει πολλά χρόνια πίσω, όμως γενικότερα δεν ακούσαμε τα μηνύματα της.

ecozen: Σίγουρα κρατάτε άσους στο μανίκι σας, όμως επειδή δίνετε και μαθήματα με την εν γένει στάση σας, τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο  που δεν έχει μεγάλες εκτάσεις αλλά αγαπά την ελιά και θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργειά της;

Γ. Σακελλαρόπουλος: Πράγματι η στάση και οι πράξεις μου, γιατί σε αυτές πιστεύω η αλήθεια είναι, έχουν πολλά να πουν και να δείξουν. Πιστεύω στην μηνυματική πρακτική γενικότερα, αυτή μας δίνει απτά αποτελέσματα.

Σε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την ελιά και την καλλιέργεια της θα του έλεγα να δώσει το βάρος του στην επιμόρφωση και τις εξαγωγές.

Οι αγορές βέβαια, του εξωτερικού και οι εξαγωγές ποτέ δεν ήταν εύκολες, έχουν υψηλό ανταγωνισμό και -δυστυχώς ή ευτυχώς- μόνο οι καλύτεροι καταφέρνουν να επιβιώσουν σε έναν τέτοιο μαραθώνιο.

Όπως δείχνουν όλες οι σύγχρονες στατιστικές αλλά και η προσωπική μας εμπειρία, οι καταναλωτές διεθνώς εκτιμούν και στρέφονται προς τα ιδιαίτερα προϊόντα και ειδικά προς τα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τα ποιοτικά τρόφιμα με συγκεκριμένη ταυτότητα.

Αυτή η ταυτότητα και κατά συνέπεια η υπεραξία που δίνεται στα gourmet προϊόντα πρέπει να είναι έμπρακτη. Είτε με τη μορφή εξειδικευμένων αναλύσεων, διεθνών βραβεύσεων και διακρίσεων, αναγνωρισμένων ιδιοτήτων όπως ισχυρισμούς υγείας, κλινικών μελετών, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνδυαστικής μοναδικότητας.

Άρα, τα προϊόντα που θα παράξουν οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν καινοτομίες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αναγνωρισμένη ποιότητα για να μπορούν να εξαχθούν με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς δίνουν πληθώρα «εγγυήσεων» στον καταναλωτή ώστε να τα επιλέξει και να τα προμηθευτεί.

Αυτό είναι το σχέδιο και η πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου και στο μέλλον. Παραμένουμε πιστοί στην διαδρομή που χαράξαμε πριν από 31 περίπου χρόνια και εξελισσόμαστε, χωρίς να παρεκκλίνουμε.

Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον

Σακελλαρόπουλος Yale Συμπόσιο
Στιγμιότυπο από το Συμπόσιο “Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον”,  που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και έμπνευση του Γ. Σακελλαρόπουλου στις 19 και 20 Απριλίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Yale!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 19 και 20 Απριλίου 2022, διοργανώθηκε στο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Yale, (το τρίτο παλαιότερο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ), ως μια ιδέα και πρόταση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, Συμπόσιο  με θέμα “Αρχαία Ελληνική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον”.

Το Συμπόσιο παρουσιάστηκε στον ιστορικό χώρο του Yale MacMillan Center, με συντονιστή τον Έλληνα καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, Δρ. Τάσσο Κυριακίδη, και ομιλίες από τον καθηγητή Paul Freedman, Τμήμα Ιστορίας του Yale, από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητή Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Έλληνα πρόξενο της Νέας Υόρκης  Κωνσταντίνο Κούτρα, τον βραβευμένο Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin Μιχάλη Ψιλάκη, καθώς και τον διεθνή κριτή ελαιολάδου και σκηνοθέτη Fil Bucchino, του οποίου το φημισμένο ντοκιμαντέρ «Obsessed with Olive Oil» προβλήθηκε στο πλαίσιο του Συμποσίου.

Διαφήμιση