Αρχική Special Topics Σουδάν: “Καμπανάκι” από Unicef-Με οξύ υποσιτισμό κινδυνεύουν εκατομμύρια παιδιά 

Σουδάν: “Καμπανάκι” από Unicef-Με οξύ υποσιτισμό κινδυνεύουν εκατομμύρια παιδιά 

0
South Sudan Demining A Country
Παιδιά ακούνε καθώς ενημερώνονται για τους κινδύνους από μη εκραγμένες νάρκες, στο χωριό Moli, στην πολιτεία Ανατολική Ισημερινή, στο Νότιο Σουδάν, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023. Καθώς οι κάτοικοι του Νοτίου Σουδάν επιστρέφουν με το σταγονόμετρο στη χώρα μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας το 2018 για τον τερματισμό του πενταετούς εμφυλίου πολέμου, πολλοί επιστρέφουν σε περιοχές γεμάτες νάρκες που έχουν απομείνει από δεκαετίες συγκρούσεων. (AP Photo/Sam Mednick)
Διαφήμιση

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν με οξύ υποσιτισμό στο Νταρφούρ του Σουδάν, προειδοποιεί η Unicef, καθώς έχουν πέσει “θύματα” του εμφύλιου πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις παραστριωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Το “καμπανάκι” κρούει η Unicef, επικαλούμενο στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τη στιγμή της έναρξης των εχθροπραξιών τον περασμένο Απρίλιο έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 3.100 καταγγελίες σοβαρής παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών στο Σουδάν, με τις περισσότερες από μισές να αφορούν στο Νταρφούρ. Μάλιστα, η Unicef εκφράζει τον φόβο ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν απλά την “κορυφή του παγόβουνου”, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε πολλές περιοχές και τις συνεχείς διακοπές των τηλεπικοινωνιών.

«Το Σουδάν, και ιδιαίτερα το Νταρφούρ, έχει μετατραπεί σε κόλαση για εκατομμύρια παιδιά, αφού αποτελούν εύκολο στόχο για εθνικές εκκαθαρίσεις και πέφτουν θύματα δολοφονιών και κακοποίησης κάθε είδους. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσουν τα παιδιά και τους αμάχους» τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσσελ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού.

sudan

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Unicef, που δημοσιοποιήθηκαν στο Al Jazeera και στο Europa Press, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών που στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται στις μάχες, ενώ περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξείας μορφής υποσιτισμό, με άμεσο κίνδυνο για την επιβίωσή τους. Επίσης, η πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων έχει προκαλέσει νέα κύματα εκτοπισμένων και προσφύγων – περίπου 1,7 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένοι υπολογίζονται μόνο στο Νταρφούρ – από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ανήλικοι, με αυξημένο δηλαδή κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, εκμετάλλευσης και χωρισμού από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η προμήθεια βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας έχει καταρρεύσει στην περιοχή του Νταρφούρ εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε πολλές περιοχές, τις λεηλασίες και την έλλειψη πόρων χρηματοδότησης των δράσεων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλά από τα υγειονομικά ή εκπαιδευτικά κέντρα στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το προσωπικό της πρώτης γραμμής, όπως γιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν μήνες να πληρωθούν, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να δέχονται επιθέσεις από ενόπλους της μίας ή της άλλης πλευράς.

Η έκθεση της Unicef καταλήγει ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες όλων για να αντιμετωπιστεί η οξεία κρίση και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συγκεντρώσει άμεσα πόρους για τη χρηματοδότηση της αποστολής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη αυτή περιοχή του Σουδάν.

Οι σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων μέχρι σήμερα, με περισσότερους από 7,1 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε άλλες περιοχές της αφρικανικής χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροϋπολογισμός 2024: Στο επίκεντρο ενίσχυση των νοικοκυριών και “μέτρα-αντίβαρο” στις φυσικές καταστροφές εν μέσω κλιματικής κρίσης
Επόμενο άρθροJames Webb: Ο φακός του εντόπισε το γαλαξιακό σμήνος, το αποκαλούμενο «Κοσμικό Αμπέλι»