Αρχική Special Topics James Webb: Ο φακός του εντόπισε το γαλαξιακό σμήνος, το αποκαλούμενο «Κοσμικό...

James Webb: Ο φακός του εντόπισε το γαλαξιακό σμήνος, το αποκαλούμενο «Κοσμικό Αμπέλι» 

Το αποκαλούμενο «Κοσμικό Αμπέλι» εντόπισε ο φακός του τηλεσκόπιου James Webb · Πρόκειται για το ένα γαλαξιακό σύμπαν από το πρώιμο σύμπαν που εκτιμάται ότι έχει μήκος πάνω από 13 εκατομμύρια έτη φωτός και πλάτος περίπου 650.000 έτη φωτός.

0
κοσμικο αμπελι
Διαφήμιση

Αυτή η γαλαξιακή δομή που είναι γνωστή και ως «Κοσμικό Αμπέλι» διατρέχει το διάστημα σε σχήμα τόξου και εκτιμάται ότι έχει μήκος πάνω από 13 εκατομμύρια έτη φωτός και πλάτος περίπου 650.000 έτη φωτός. Συγκριτικά, ο Γαλαξίας μας έχει πλάτος περίπου 100.000 έτη φωτός. Οι αστρονόμοι εντόπισαν το «Κοσμικό Αμπέλι» ενώ μελετούσαν τις παρατηρήσεις του James Webb σε μια περιοχή που ονομάζεται Extended Groth Strip και βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Ursa Major και Boötes.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το «Κοσμικό Αμπέλι» είναι «σημαντικά μεγαλύτερο» από άλλες ομάδες γαλαξιών που έχουν παρατηρηθεί τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος. Η γαλαξιακή ομάδα έχει εκτιμώμενη μάζα περίπου 260 δισεκατομμυρίων ηλιακών μαζών και εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Το τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε ένα «Κοσμικό Αμπέλι» με 20 γαλαξίες που εκτείνονται στο πρώιμο σύμπαν
(arXiv (2023)

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Live Science, σύμφωνα με τους ερευνητές, το Κοσμικό Αμπέλι φαίνεται να βρίσκεται σε φάση δημιουργίας ενός σμήνους γαλαξιών- πρόκειται για τις πιο ογκώδεις δομές στο σύμπαν που συνδέονται μεταξύ τους με τη βαρύτητα, με μάζες που συνήθως κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τετράκις δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου της Γης. Δύο γαλαξίες ωστόσο, χαρακτηρίστηκαν «αδρανείς».

Οι συγγραφείς σημείωσαν πως δεν εντοπίζουν συχνά τόσο μεγάλους γαλαξίες που έχουν ήδη εξαντλήσει το αέριο που σχηματίζει αστέρια στο αρχαίο σύμπαν. Μια πιθανότητα είναι ότι και οι δύο γαλαξίες είναι τα αποτελέσματα πρόσφατων γαλαξιακών συγχωνεύσεων, με τις κοσμικές συγκρούσεις να πυροδοτούν άγριες εκρήξεις σχηματισμού άστρων που εξάντλησαν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αερίου των γαλαξιών περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν από τις παρατηρήσεις του JWST, έγραψαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη του Κοσμικού Αμπελιού εγείρει ερωτήματα για τη φύση του σύμπαντός μας και απαιτείται περαιτέρω μελέτη αυτής της αρχαίας γαλαξιακής αλυσίδας.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣουδάν: “Καμπανάκι” από Unicef-Με οξύ υποσιτισμό κινδυνεύουν εκατομμύρια παιδιά 
Επόμενο άρθροΟΗΕ: Σε τροχιά αύξησης κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία της Γης