Αρχική Special Topics Ρήγμα στο Βέλος: Ενέργειες για τη διάσωση του πλοίου εν μέσω αντιδράσεων...

Ρήγμα στο Βέλος: Ενέργειες για τη διάσωση του πλοίου εν μέσω αντιδράσεων (Βίντεο)

Το ρήγμα στο Βέλος που προκλήθηκε στο τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν σχεδόν για ένα 24ωρο στον Θερμαϊκό με αποτέλεσμα το ιστορικό αντιτορπιλικό να κινδυνέψει μέχρι και με βύθιση (!) έχει προκαλέσει Πανελλήνιο σάλο.

0
Βέλος ρηγμα με σημαία
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Διαφήμιση

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει από την καταστροφή που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος και το ρήγμα που έχει προκληθεί στην πρύμνη από τα κύματα που το έδερναν επί ώρες, ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς και από νωρίς το πρωί της Κυριακής 19/11 γίνονται παρεμβάσεις για την προστασία του πλοίου. που από τη Νέα Παραλία μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Σύνταξη: ecozen.gr

Βέλος ρήγμα επόμενη μέρα
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το ιστορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, αναμετρήθηκε με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά από τεράστια επιχείρηση την Κυριακή μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην προβλήτα 2 του λιμανιού της συμπρωτεύουσας.

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Οι θυελλώδεις άνεμοι επιμένουν και  την Κυριακή 19/11 στη Θεσσαλονίκη και οι αρμόδιοι κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να σώσουν το «Βέλος».

Από το πρωί αρμόδιοι μηχανικοί προσπαθούν να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν και καταγραφούν το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό αντιτορπιλικό. Στο πλοίο έφτασε συνεργείο δυτών και ένας γερανός προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση «διάσωσης».

Βέλος δύτης
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΖΑΚΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Όπως αναφέρει το ThessToday, σύμφωνα με το σχέδιο, οι δύτες πέρασαν ιμάντες κάτω από το Βέλος στη πρύμνη, ώστε ο γερανός από τη ξηρά να σηκώσει τη πρύμνη για να μην μπαίνουν νερά στο κύτος από το ρήγμα.

 Επίσης, στον Θερμαϊκό βούτηξε δύτης για να διαπιστώσει αν στο πλοίο έχουν προκληθεί ζημίες και στην κάτω πλευρά του, ενώ με τη βοήθεια γερανού έχει σηκωθεί η πρύμνη για να μην μπαίνει νερό.

Ο Σ.Φ.Ε.Α. ζητά την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο

Οι άνεμοι που έσπασαν τους κάβους του το έριξαν πάνω στο ντόκο και το άφησαν να χτυπάει επί μακρόν στο ξύλινο κράσπεδο.

Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές κοντά στην ίσαλο γραμμή και να προκληθεί ρήγμα, ενώ στο σημείο έπλευσε ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να το σταθεροποιήσει.

Διαφήμιση