Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)-Τι δείχνουν τα στοιχεία για...

Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)-Τι δείχνουν τα στοιχεία για το κάπνισμα και το άτμισμα

Βασικός “ένοχος” για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η Παγκόσμια Ημέρα της οποίας είναι σήμερα, 15 Νοεμβρίου αποτελεί το κάπνισμα.

0
Πνεύμονας
Διαφήμιση

Η βλαβερή αυτή συνήθεια, όπως είναι το κάπνισμα φαίνεται να βρήκε “βαλβίδα εκτόνωσης” μέσω του ατμίσματος, αφού -όπως δείχνουν τα στοιχεία-που επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, το 40% των καπνιστών που έκοψαν το κάπνισμα μετά το 2014, και μέχρι το 2018 χρησιμοποίησε ατμιστική συσκευή.

Το άτμισμα “ασπίδα” στο κάπνισμα; Τι δείχνουν τα στοιχεία
Το άτμισμα ξεκίνησε από το 2005 στο εξωτερικό και από το 2008 στην Ελλάδα. Σε αυτά τα 15 χρόνια παρουσίας επί ελληνικού εδάφους, εξελίχτηκε ταχύτατα καθώς αποτελεί ένα προϊόν διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ),που επικαλείται μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που έγινε το Δεκέμβρη του 2018, το 40% των καπνιστών που έκοψαν το κάπνισμα μετά το 2014, χρησιμοποίησε ατμιστική συσκευή. Αυτό συνεπάγεται με προβολή στο σήμερα, αθροίζοντας τους 300.000 καθημερινούς ατμιστές, το δεδομένο ότι το άτμισμα έχει προσφέρει στη Δημόσια Υγεία μέχρι σήμερα περίπου 700.000 πρώην καπνιστές.
Οι ενεργοί ατμιστές είναι ίσοι με το 15% των καπνιστών, κάτι που επιβεβαιώνεται από την υποχώρηση του ποσοστού καπνιστών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Στην Ελλάδα από έρευνα του 2009, 120.000 Έλληνες οδηγήθηκαν σε πρόωρη σύνταξη εξαιτίας του καπνίσματος και των ασθενειών που τους προκάλεσε. Κάθε χρόνο έχουμε 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 32.000 θανάτους από καρκίνο.
Στην Ελλάδα, το 85% του καρκίνου πνεύμονα, το 59% του καρκίνου του ανώτερου αναπνευστικού, το 9% των λοιπών μορφών καρκίνου, οφείλονται στο κάπνισμα. Επίσης, το 74% των ΧΑΠ, το 23% των λοιπών ασθενειών του αναπνευστικού και το 23% των καρδιαγγειακών οφείλεται επίσης στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα το 3% περίπου των καπνιστών κόβει το κάπνισμα κάθε χρόνο. Οι καπνιστές στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.500.000, καθώς στις πωλήσεις των τσιγάρων που δίνουν το αποτέλεσμα θα πρέπει να αθροίσουμε και τα λαθραία καπνικά που είναι σημαντικό διψήφιο ποσοστό επί της αγοράς. Άρα, περίπου 105.000 Έλληνες κόβουν το κάπνισμα κάθε χρόνο και γύρω στο 50% αυτών επιτυγχάνει τη διακοπή με τη βοήθεια του ατμίσματος.
Κάπνισμα

Οικονομικά και όχι μόνο οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Επομένως, περίπου 50.000 Έλληνες κάθε χρόνο γίνονται πρώην καπνιστές μεταβαίνοντας στο άτμισμα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο, σε συνέντευξή του το 2019, το κάπνισμα έχει κόστος ίσο με το 14,4% της εθνικής δαπάνης για την υγεία, ήτοι 3,4 δις € ετησίως. Είναι δε υπεύθυνο για την απώλεια 285.000 δυνητικών ετών ζωής ετησίως (από τους καπνιστές που θα ζούσαν). Επίσης είναι υπεύθυνο για το 12,9% της νοσηρότητας της Ελλάδας. Το 2011, το κάπνισμα οδήγησε σε 199.028 νοσοκομειακές επισκέψεις που κόστισαν 8,9% της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης, ήτοι 400.011.801€. Σε αυτά τα 15 χρόνια παρουσίας του ατμίσματος στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι το 50% των πρώην καπνιστών δεν θα εμφανίσουν από εδώ και πέρα ασθένεια συνδεδεμένη με το κάπνισμα καθώς απέκτησαν χαρακτηριστικά μη καπνιστή σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ήτοι 350.000 πρώην καπνιστές.
Αυτό το μερίδιο είναι το 10% των ενεργών καπνιστών και άρα το Σύστημα Υγείας δεν θα καλύψει δαπάνες για αυτούς ίσους με το 10% της Εθνικής Δαπάνης για την Υγεία, ήτοι 340.000.000€ ετησίως (α).όφελος για τη Δημόσια Υγεία μειώνοντας κατά 50.000 καπνιστές ετησίως κατά μέσο όρο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.
Πέραν των Δαπανών Υγείας, η κοστολόγηση της ωφέλειας του ατμίσματος στα Δημόσια Οικονομικά θα πρέπει να συμπεριλάβει και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως ακριβώς αυτοί παρουσιάζονται στην εκτενή μελέτη της Διεύθυνσης Υγείας της ΕΕ . Εκεί αναφέρονται ρητά τα έμμεσα κόστη που συνεπάγεται το κάπνισμα τα οποία δεν προσμετρώνται σχεδόν ποτέ, παρότι είναι σπουδαιότατα, αφού κατά μέσο όρο από 17 δημοσιευμένες μελέτες που αξιολογήθηκαν, το έμμεσο κόστος του καπνίσματος υπολογίζεται κατά μέσο όρο 2,7 φορές μεγαλύτερο από το άμεσο κόστος Δημοσίων Δαπανών Υγείας. Για την Ελλάδα επομένως υπολογίζεται, με βάση την μελέτη της Κομισιόν των 140 σελίδων, ίσο με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.7*3,4δις € = 9,18δις €. Ακολουθώντας ακριβώς τη μεθοδολογία της σπουδαίας έρευνας της Διεύθυνσης Υγείας και χρησιμοποιώντας τους παράγοντες που αυτή εξετάζει, αλλά από την οπτική γωνία των ατμιστών που είναι πρώην καπνιστές:
–  Πρόωροι θάνατοι καπνιστών που δε θα λάβουν χώρα αφού διέκοψαν το κάπνισμα με τον ατμό, ΑΕΠ που τελικά θα παραχθεί από αυτούς, εισφορές που θα πληρωθούν αν είναι εργοδότες και απασχολούν προσωπικό, Φόροι Εισοδήματος κ.α. που θα πληρωθούν επειδή μένουν ζωντανοί και υγιείς.·         
-Απουσίες από την εργασία (αναρρωτικές) που δε θα λάβουν χώρα, λόγω ασθένειας εξαιτίας του καπνίσματος.·
Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή/και αναπηρικές συνταξιοδοτήσεις που δε θα συμβούν, από την εμφάνιση ασθενειών από το κάπνισμα και οι οποίες στερούν εργασία από την οικονομία και απαιτούν πόρους από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.·
-Μειωμένη απόδοση στην εργασία που δε θα υπάρξει εξαιτίας καρδιοπαθειών, αναπνευστικών και άλλων παθήσεων συνδεδεμένων με το κάπνισμα. Συμπεριλαμβάνονται τα συχνά διαλείμματα «για τσιγάρο» που δε θα λάβουν χώρα στους χώρους εργασίας και είδαμε να γιγαντώνονται την περίοδο της πανδημίας COVID.·       
Η αντιμετώπιση του πόνου του ασθενούς από συνδεδεμένη με το κάπνισμα ασθένεια, με αναλγητικά, ηρεμιστικά, αγχολυτικά φάρμακα (δαπάνες που είναι εκτός φαρμακευτικού κόστους αντιμετώπισης της ασθένειας),  η καταφυγή στο αλκοόλ, που δε θα υλοποιηθούν από τον ατμιστή-πρώην καπνιστή.·      
Ευκολία προσβολής από ασθένειες εποχικές ή μεταδοτικές λόγω του ευάλωτου αναπνευστικού, βαρύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας νόσηση του καπνιστή, που δε θα συμβεί επειδή έγινε ατμιστής κόβοντας το κάπνισμα.
ατμισμα

ΕΔΟΕΑΠ: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα (ΧΑΠ)

Την ευαισθητοποίηση των ασφαλισμένων του έναντι της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) επιδιώκει ο ΕΔΟΕΑΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ που γιορτάζεται σήμερα, 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, η ΧΑΠ αποτελεί «μακροχρόνια ασθένεια, που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή». Αν και μη θεραπεύσιμη, η ΧΑΠ ελέγχεται – πάντοτε με την αρωγή του πνευμονολόγου – με συνέπεια να μην εξελίσσεται. Βασική αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Ρόλο, ωστόσο, μπορεί να παίξουν ενδογενείς παράγοντες (έλλειψη ενζύμου), αλλά και εξωγενείς, όπως συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες ή η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι κατά κανόνα η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Αυτά πρέπει να κινήσουν την υποψία, ώστε να επισκεφθούμε τον πνευμονολόγο και να γίνει η διάγνωση, που διενεργείται αποκλειστικά με τη σπιρομέτρηση. Με την πάροδο του χρόνου, οι νοσούντες μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους. Βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι οι περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστές ως παροξύνσεις.

Μπορεί να προκληθούν από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύναται να επιταχύνουν την πρόοδο της νόσου.

Το τετράπτυχο ελέγχου συνίσταται στην παρότρυνση-υποστήριξη του ασθενούς να διακόψει το κάπνισμα, στη μείωση της έκθεσής του σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, στην εκγύμνασή του και στην πρόληψη των εξάρσεων μέσω του εμβολιασμού.

Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, συνδυαστικά με την παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και πνευματικής υποστήριξης, ο ασθενής βελτιώνεται και η νόσος αναχαιτίζεται.

Διαφήμιση