Η βλαβερή αυτή συνήθεια, όπως είναι το κάπνισμα φαίνεται να βρήκε “βαλβίδα εκτόνωσης” μέσω του ατμίσματος, αφού -όπως δείχνουν τα στοιχεία-που επικαλείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, το 40% των καπνιστών που έκοψαν το κάπνισμα μετά το 2014, και μέχρι το 2018 χρησιμοποίησε ατμιστική συσκευή.
Το άτμισμα “ασπίδα” στο κάπνισμα; Τι δείχνουν τα στοιχείαΤο άτμισμα ξεκίνησε από το 2005 στο εξωτερικό και από το 2008 στην Ελλάδα. Σε αυτά τα 15 χρόνια παρουσίας επί ελληνικού εδάφους, εξελίχτηκε ταχύτατα καθώς αποτελεί ένα προϊόν διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ),που επικαλείται μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που έγινε το Δεκέμβρη του 2018, το 40% των καπνιστών που έκοψαν το κάπνισμα μετά το 2014, χρησιμοποίησε ατμιστική συσκευή. Αυτό συνεπάγεται με προβολή στο σήμερα, αθροίζοντας τους 300.000 καθημερινούς ατμιστές, το δεδομένο ότι το άτμισμα έχει προσφέρει στη Δημόσια Υγεία μέχρι σήμερα περίπου 700.000 πρώην καπνιστές.Οι ενεργοί ατμιστές είναι ίσοι με το 15% των καπνιστών, κάτι που επιβεβαιώνεται από την υποχώρηση του ποσοστού καπνιστών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Στην Ελλάδα από έρευνα του 2009, 120.000 Έλληνες οδηγήθηκαν σε πρόωρη σύνταξη εξαιτίας του καπνίσματος και των ασθενειών που τους προκάλεσε. Κάθε χρόνο έχουμε 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 32.000 θανάτους από καρκίνο.Στην Ελλάδα, το 85% του καρκίνου πνεύμονα, το 59% του καρκίνου του ανώτερου αναπνευστικού, το 9% των λοιπών μορφών καρκίνου, οφείλονται στο κάπνισμα. Επίσης, το 74% των ΧΑΠ, το 23% των λοιπών ασθενειών του αναπνευστικού και το 23% των καρδιαγγειακών οφείλεται επίσης στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα το 3% περίπου των καπνιστών κόβει το κάπνισμα κάθε χρόνο. Οι καπνιστές στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.500.000, καθώς στις πωλήσεις των τσιγάρων που δίνουν το αποτέλεσμα θα πρέπει να αθροίσουμε και τα λαθραία καπνικά που είναι σημαντικό διψήφιο ποσοστό επί της αγοράς. Άρα, περίπου 105.000 Έλληνες κόβουν το κάπνισμα κάθε χρόνο και γύρω στο 50% αυτών επιτυγχάνει τη διακοπή με τη βοήθεια του ατμίσματος.
Οικονομικά και όχι μόνο οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος
ΕΔΟΕΑΠ: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα (ΧΑΠ)
Την ευαισθητοποίηση των ασφαλισμένων του έναντι της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) επιδιώκει ο ΕΔΟΕΑΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ που γιορτάζεται σήμερα, 15 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, η ΧΑΠ αποτελεί «μακροχρόνια ασθένεια, που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή». Αν και μη θεραπεύσιμη, η ΧΑΠ ελέγχεται – πάντοτε με την αρωγή του πνευμονολόγου – με συνέπεια να μην εξελίσσεται. Βασική αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Ρόλο, ωστόσο, μπορεί να παίξουν ενδογενείς παράγοντες (έλλειψη ενζύμου), αλλά και εξωγενείς, όπως συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες ή η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι κατά κανόνα η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Αυτά πρέπει να κινήσουν την υποψία, ώστε να επισκεφθούμε τον πνευμονολόγο και να γίνει η διάγνωση, που διενεργείται αποκλειστικά με τη σπιρομέτρηση. Με την πάροδο του χρόνου, οι νοσούντες μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους. Βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι οι περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστές ως παροξύνσεις.
Μπορεί να προκληθούν από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύναται να επιταχύνουν την πρόοδο της νόσου.
Το τετράπτυχο ελέγχου συνίσταται στην παρότρυνση-υποστήριξη του ασθενούς να διακόψει το κάπνισμα, στη μείωση της έκθεσής του σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, στην εκγύμνασή του και στην πρόληψη των εξάρσεων μέσω του εμβολιασμού.
Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, συνδυαστικά με την παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και πνευματικής υποστήριξης, ο ασθενής βελτιώνεται και η νόσος αναχαιτίζεται.