Αρχική Ειδήσεις ΟΦΥΠΕΚΑ:Έτοιμο το δίκτυο μονοπατιών στη Γαύδο

ΟΦΥΠΕΚΑ:Έτοιμο το δίκτυο μονοπατιών στη Γαύδο

Έτοιμο είναι πλέον το δίκτυο μονοπατιών στη Γαύδο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ , σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού.

0
μονοπατι
Διαφήμιση

 

Οι εργασίες συντήρησης στο δίκτυο μονοπατιών πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις στο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών του νησιού και συγκεκριμένα στις διαδρομές «Κόρφος-Τρυπητή», «Καστρί-Αη Στράτηγος», «Ανεμόμυλος-Καστρί-Σαρακήνικο», «Παρκάκι Δασαρχείου-Παναγιά-Σαρακήνικο», «ΔΕΗ-Βατσιανά» και «Άμπελος-Άγιος Γιώργης».

Οι εργασίες περιλάμβαναν τον καθαρισμό και την εξομάλυνση του καταστρώματος των μονοπατιών, τη σήμανση τους, την κατασκευή σκαλοπατιών σε συγκεκριμένες θέσεις με μεγάλη κλίση και τέλος, ενημερωτικές ταμπέλες σήμανσης στην αρχή και στο τέλος των μονοπατιών που παρέχουν πληροφορίες στους επισκέπτες.

Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη των μονοπατιών και η σήμανση τους, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και ανιχνεύσιμα από τους πεζοπόρους της περιοχής, η οποία είναι ενταγμένη εξ ολοκλήρου στο Δίκτυο Natura 2000, περιλαμβάνοντας ένα σημαντικό αριθμό ειδών χλωρίδας, πανίδας, αλλά και θαλάσσιων ειδών, ενώ, ειδικά ως προς την ορνιθοπανίδα, αποτελεί κομβικό σημείο για τη μελέτη της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

μονοπατι1

Σύμφωνα με την δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, η δράση αυτή θα συμβάλλει θετικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειες των κατοίκων του νησιού να ζουν και να δημιουργούν στο νησί. Όπως είπε, η συνεργασία αυτή με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, θα βοηθήσει τους κατοίκους της Γαύδου που κρατούν ζωντανή αυτή την απομακρυσμένη ακριτική γωνιά της χώρας μας και της Ευρώπης. Ο τουρισμός είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων με τον περιηγητικό τουρισμό να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του. Το δίκτυο μονοπατιών του νησιού αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορες χώρες αλλά χρήζει εργασιών συντήρησης, οι οποίες θα γίνουν με την εν λόγω δράση».

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, «τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι από τους φιλικότερους τρόπους ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο στόχος της χρηματοδότησης με 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη δημιουργία του εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας. Οι μικροί και απομακρυσμένοι όμως νησιωτικοί δήμοι χρειάζονται την περαιτέρω στήριξή μας και είμαστε χαρούμενοι για την συνεργασία μας με τον Δήμο Γαύδου».

μονοπατι2

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Διαφήμιση