Αρχική Special Topics Μανταμάδο Λέσβου: Χιλιάδες προσκυνητές τιμούν τον Ταξιάρχη Μιχαήλ (Βίντεο)

Μανταμάδο Λέσβου: Χιλιάδες προσκυνητές τιμούν τον Ταξιάρχη Μιχαήλ (Βίντεο)

Χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό συρρέουν τα τελευταία 24ωρα στο Ιερό προσκύνημα της θαυμαστής  εικόνας  του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Μανταμάδο Λέσβου. Η εικόνα του  Ταξιάρχη Μιχαήλ που τιμάται στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της Σύναξης των Αρχαγγέλων και Αγγέλων  είναι μοναδική στον Χριστιανικό κόσμο γιατί είναι ανάγλυφη.

0
Ταξιάρχης Ιερή εικόνα Μανταμάδο
Η ιερή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Μανταμάδο Λέσβου, μοναδική στον Χριστιανικό κόσμο γιατί είναι ανάγλυφη
Διαφήμιση

Πολλές εκατοντάδες χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία της ανάγλυφης εικόνας του Ταξιάρχη Μιχαήλ, όμως η ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη από τη φθορά του χρόνου.

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μανταμάδο Λέσβου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού για να προσκυνήσουν την εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Χρόνια Πολλά σε όσους εορτάζουν!

Ταξιάρχης Μανταμάδο

Ανήμερα των Αρχαγγέλων γιορτάζουν η Αγγελική, ο Άγγελος, ο Μιχάλης, ο Ταξιάρχης, ο Σταμάτης, η Ραφαηλία , ο Σεραφείμ .Ένα από το πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία στο νησί της Λέσβου είναι του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ είναι προστάτης του Μανταμάδου και όλου του νησιού.! Σύμφωνα με την παράδοση στα τέλη του 9ου αιώνα η Λέσβος, όντας ένα πλούσιο νησί, με ανεπτυγμένο εμπόριο και πλούσιες οικογένειες με επιβλητικά αρχοντικά που σώζονται μέχρι και σήμερα, γινόταν συχνά στόχος πειρατών που αναζητούσαν χρήματα και λάφυρα. Σε μια τέτοια επιδρομή των Σαρακηνών στο χωριό και την μονή, ο Αρχάγγελος εμφανίστηκε και έσωσε έναν από τους μοναχούς, που ήταν και ο μοναδικός επιζών της Μονής. Εκείνος παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα των μοναχών, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει. Η ανάγλυφη εικόνα που κοσμεί το εσωτερικό του Ιερού Ναού είναι μια από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες που υπάρχουν σε όλη την Ορθοδοξία. 

Δείτε εδώ ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ από την ξενάγηση του προϊσταμένου του Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβυτέρου Εὐστρατίου Δήσσου, το 2016 στην εκπομπή «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2. με την Ελένη Μπιλάλη.

Ο Ταξιάρχης  είναι γνωστός για πολλά θαύματα ενώ η εκκλησία γιορτάζει και την Κυριακή των Μυροφόρων, δυο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, μαζεύοντας πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο.

Το πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στον περίβολο του Ναού είναι μεγαλειώδες με πολλά τοπικά έθιμα να λαμβάνουν χώρα το διήμερο του εορτασμού.  Ένα χαρακτηριστικό έθιμο που θα παρατηρήσετε είναι ότι πολλοί πιστοί πηγαίνουν με τα πόδια στον Ταξιάρχη Μιχαήλ από διάφορες πόλεις και χωριά της Λέσβου.

Το μοναστήρι είναι ανοιχτό καθημερινά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ λειτουργίες γίνονται κάθε Κυριακή, Δευτέρα και στις γιορτές. Εφόσον επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε στη μονή υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλό είναι βέβαια να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί τους για να συνεννοηθείτε. Ένα από τα πιο συχνά τάματα που μπορείτε να προσφέρετε είναι σιδερένια παπούτσια καθώς η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.

Παράλληλα ο Μανταμάδος είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την παραγωγή τοπικών προϊόντων. Υπάρχουν συνεταιρισμοί που φτιάχνουν μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού που αξίζει να δοκιμάσετε ενώ ο Μανταμάδος είναι γνωστός και για τα τυροκομία του όπου μπορεί κανείς να βρει αγνά τοπικά τυριά. Ξεχωριστά είναι τέλος τα εργαστήρια κατασκευής σκευών από πηλό, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τις δημιουργίες από τους τεχνίτες.  

Ο Ταξιάρχης βρίσκεται περίπου 60χλμ. από  τη Μυτιλήνη. 

Πηγή: ΕΡΤ2
Διαφήμιση