Αρχική Special Topics Κλιματική αλλαγή: Λίγο πριν την 28η διάσκεψη του ΟΗΕ και οι θεωρίες...

Κλιματική αλλαγή: Λίγο πριν την 28η διάσκεψη του ΟΗΕ και οι θεωρίες συνομωσίας ευδοκιμούν…

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), όπου το αίτημα που αναμένεται να τεθεί προς τα κράτη είναι η επιτακτική ανάγκη για πραγματική μείωση των εκπομπών αερίων μέσα από πράξεις και όχι λόγια · Είναι παράλληλα η ώρα εκείνη που οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν και παίρνουν, με τους αρνητές απέναντι στην κλιματική αλλαγή να “παρευλαύνουν” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχοποιώντας επιστήμονες που τάσσονται σε αυτή τη μεριά της “όχθης”.

0
κλιματική αλλαγή 1021x576
Διαφήμιση
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα καθυστερούν την επειγόντως αναγκαία δράση για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, κάνοντας λόγο για μια μικρή αλλά ηχηρή μειοψηφία των αρνητών της κλιματικής αλλαγής που αρέσκεται σε θεωρίες συνομωσίας. Μάλιστα, αυτή η μειοψηφία, κατά τον ΟΗΕ, συνεχίζει να απορρίπτει τη θέση της συναίνεσης και να διαθέτει μια υπέρμετρη παρουσία σε ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες».

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την COP, αξιωματούχοι και ακτιβιστές κάλεσαν τους αντιπροσώπους και τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υιοθετήσουν έναν κοινό ορισμό της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης για το κλίμα και να εργαστούν για την πρόληψή τους.

Καθώς οι ηγέτες προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια συνάντηση για το κλίμα στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, το AFP Fact Check περιγράφει λεπτομερώς τρεις τάσεις στις ψευδείς πληροφορίες για το κλίμα το 2023.

kanow nea yorkh 1024x896
Ο ουρανός της Νέας Υόρκης είχε γίνει κόκκινος εξαφανίζοντας την πόλη από τον καπνό που οι πυρκαγιές στον Καναδά δημιούργησαν. Ένα ακόμη φαινόμενο που έδωσε “τροφή” στους συνομιωλόγους για το κλίμα

Οι θεωρίες συνωμοσίας …δίνουν και παίρνουν

Πυρκαγιές και καύσωνες έπληξαν φέτος όλο τον κόσμο, τροφοδοτώντας ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι καταστροφές προκλήθηκαν από τον άνθρωπο για να δικαιολογήσουν τις κατασταλτικές πολιτικές για το κλίμα.

Οι αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας αυξήθηκαν σχετικά με τις «πόλεις των 15 λεπτών» που είναι πρωτοβουλίες αστικού σχεδιασμού που αποσκοπούν εν μέρει στη μείωση των κυκλοφοριακών εκπομπών με τους σχολιαστές να τις χαρακτηρίζουν ως σχέδιο των παγκόσμιων ελίτ για να κρατήσουν τους πληθυσμούς αιχμάλωτους.

Οι έλεγχοι του AFP κατέρριψαν πολλούς ισχυρισμούς που προκλήθηκαν από τις φονικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Μάουι της Χαβάης τον Αύγουστο. Μεταξύ αυτών, ένα βίντεο του TikTok ξετύλιξε τις θεωρίες συνομωσίας και ισχυρίστηκε ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν επίτηδες σε μια «κατάληψη γης» για να «βάλουν τους ανθρώπους σε πόλεις 15 λεπτών».

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν έναν «ασφυκτικό κλοιό σε όλες τις συζητήσεις γύρω από τη δημόσια πολιτική» για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών, δήλωσε η Τζένι Κινγκ, επικεφαλής της έρευνας και της πολιτικής για το κλίμα στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους, μια ομάδα εκστρατείας που ανέλυσε χιλιάδες αναρτήσεις στο X, δήλωσε ότι το αρνητικό hashtag ClimateScam έγινε μόδα στο X αφού οι αρχές της Νέας Υόρκης εξέδωσαν προειδοποίηση για την αιθαλομίχλη λόγω του καπνού από τις πυρκαγιές στον Καναδά.

χαβαη
Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Λαχάϊνα της Χαβάης τον Αύγουστο προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο Φωτογραφία: Mario Tama/AFP

Επιστήμονες που στοχεύουν μέσω διαδικτύου

Με τις κυβερνήσεις να προωθούν μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 2023 έχουν σημειωθεί διαδικτυακές επιθέσεις σε δημόσια πρόσωπα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για το κλίμα, από κρατικούς αξιωματούχους έως δημοσιογράφους και μετεωρολόγους.

«Όλοι αυτοί θεωρούνται στόχοι για αυτό το είδος πληροφοριακού πολέμου», δήλωσε ο Κινγκ, σηματοδοτώντας «την αυξανόμενη αποδιοπομπαία τράπεζα οποιουδήποτε σχετίζεται με την πολιτική για το κλίμα ή τη δράση για το κλίμα».

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο, η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) δήλωσε ότι οι υπάλληλοί της δέχθηκαν απειλές από ανθρώπους που πίστευαν την ευρέως διαψευσμένη θεωρία ότι οι αρχές δημιουργούν καιρικές καταστροφές μέσω αεροπλάνων «χημικών ίχνων».

Ερευνητές κατέγραψαν εν τω μεταξύ περιπτώσεις επιστημόνων που εγκατέλειψαν το Twitter για εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα, καθώς οι προσβολές και οι απειλές από αρνητές της κλιματικής αλλαγής αυξήθηκαν ραγδαία στην πλατφόρμα μετά την ανάληψη της από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Πίτερ Γκλικ, ειδικός σε θέματα κλίματος με σχεδόν 99.000 οπαδούς, ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον στην πλατφόρμα επειδή η «ένταση της κακοποίησης έχει εκτοξευθεί στα ύψη».

Ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και εξέχων αναλυτής της παραπληροφόρησης για το κλίμα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αύξηση ήταν «οργανωμένη και ενορχηστρωμένη» από τους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων.

Μια ανάλυση των αναρτήσεων στο Χ που πραγματοποιήθηκε από υπολογιστικούς κοινωνικούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2023 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των τουίτ ή των αναδημοσιεύσεων με έντονα σκεπτικιστικούς όρους για το κλίμα και θεωρίες συνομωσίας σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 και ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Έκτοτε, η κίνηση του Μασκ να περιορίσει την πρόσβαση των ερευνητών στα αναλυτικά δεδομένα της πλατφόρμας δυσκόλεψε τη μέτρηση της τάσης, δήλωσε στο AFP ο ερευνητής του City Μαξ Φάλκενμπεργκ.

 

Διαφήμιση